Γιατί βλέπουμε ακόμα πλαστικά μιας χρήσης; (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τις 3 Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Οδηγία που απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, πλαστικών μιας χρήσης. Ωστόσο αρκετές φορές «έπιασε το μάτι μας» διάφορα πλαστικά όπως καλαμάκια, να βρίσκονται στα ράφια διαφόρων καταστημάτων.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, η Λειτουργός Περιβάλλοντος Ναταλία Γεωργίου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε ακόμη…πλαστικά μιας χρήσης.

«Το είχαμε πει ότι θα τα βλέπουμε για ένα διάστημα ακόμα να κυκλοφορούν στην αγορά. Απαγορεύτηκε η διάθεση τους από τους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές από τις 3/7 και μετά. Από τη στιγμή που υπήρχε μια τέτοια διαδικασία μια τέτοια προσφορά πριν από τις 3/7, θεωρείται ότι τα προϊόντα είχαν διατεθεί στην αγορά πριν από αυτή την ημερομηνία και είχαν το δικαίωμα –οι εισαγωγείς & κατασκευαστές- να τα μεταβιβάσουν πλέον στους πελάτες τους και μετά τις 3/7.

Αυτό μπορεί να ισχύει μέχρι και το τέλος του 2021 τόνισε η κ. Γεωργίου, ημερομηνία που θα επανεξεταστεί όπως είπε.

Τι άλλαξε από 3/7 για πλαστικά μιας χρήσης

Απαγορεύεται:

  • η διάθεση στην αγορά των μπατονέτων (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό),
  • των μαχαιροπήρουνων (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, chopsticks),
  • των πιάτων,
  • των καλαμακιών,
  • των αναδευτήρων ποτών,
  • των sticks για μπαλόνια (εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και των μηχανισμών τους)
  • και των περιεκτών τροφίμων από διογκωμένο πολυστυρένιο με ή χωρίς κάλυμμα εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα που προορίζονται  για άμεση κατανάλωση εντός και εκτός του καταστήματος, που συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και που είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. Μαγείρεμα,βράσιμο, ζέσταμα.

Επίσης απαγορεύονται οι περιεκτές ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και τα καλύμματα τους, τα κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και τα καλύμματα τους και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (είτε αυτά είναι μιας χρήσης, είτε όχι).

Η ετικέτα…

Η κ. Γεωργίου εξήγησε παράλληλα ότι από τις 3 Ιουλίου, η διάθεση μιας σειράς προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ενσωμάτωση συγκεκριμένης σήμανσης, σύμφωνα με κανονισμό. Αυτά τα προϊόντα είναι σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογείς ταμπόν, υγρά μαντηλάκια (δηλ. προδιαβρεγμένα μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης), προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού και κυπελλάκια ποτών..

πηγή: alphanews.live