Η δημοκρατία δεν αναβάλλεται  

Βουλή – Ολομέλεια Συνεδριακό Κέντρο, Λευκωσία, Κύπρος Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. // House of Representatives – Plenary session Conference Centre, Lefkosia, Cyprus Plenary session of the House of Representatives at Filoxenia Conference Centre.

Ο τίτλος του άρθρου είναι παρμένος από τα πολλά που γράφτηκαν στο διαδίκτυο από πρόσωπα που βλέπουν στην απόφαση Κυβέρνησης και Βουλής να αναβάλουν τις δημοτικές εκλογές, μια αντιδημοκρατική διαδικασία και ενέργεια. Με το πρόσχημα ότι η αναβολή των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης οι δυο πυλώνες του κράτους απλώς αναστέλλουν ένα από τα ελάχιστα δικαιώματα που απέμεινε στον πολίτη. Εκείνο της ψήφου.

Κυβέρνηση και Βουλή έκατσαν και αποφάσισαν να καταργήσουν μια εκλογική διαδικασία παραπέμποντας σε σκοτεινές περιόδους. Η αναστολή των δημοκρατικών διαδικασιών σε μια χώρα δημοκρατική, μόνο σε έκτακτες καταστάσεις γίνεται. Η απόφαση δεν είναι απλώς ατόπημα. Είναι στυγνή επιβολή αντιδημοκρατικών μέτρων. Και έχει δίκαιο ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου ο οποίος έγραψε ότι «αυτό που έκαναν Κυβέρνηση και Βουλή είναι πρωτοφανές.» Ο ίδιος σε σχετικό άρθρο του αποδομεί την απόφαση και όποια δικαιολογία για την αναβολή λέγοντας και τα εξής:

«Ψάχνω να βρω παραδείγματα άλλων χωρών με δημοκρατικό πολίτευμα που ανέβαλαν εκλογές για λόγους πέρα από φυσικές καταστροφές και πανδημίες. Δε βρίσκω.

Η απόφαση αναβολής πέραν των δύο χρόνων των δημοτικών εκλογών:

-δεν περιποιεί τιμή στην ποιότητα της δημοκρατίας στην Κύπρο. Οι τακτικές εκλογές αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των δημοκρατικών πολιτευμάτων. Η διεξαγωγή τακτικών εκλογών κρίνεται τόσο σημαντική ώστε να έχει συμπεριληφθεί στην Καθολική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 21(3)).

-Περιορίζει δικαιώματα πολιτών. Ο πολίτης δικαιούται να ξέρει εκ των προτέρων πόση θα είναι η θητεία αυτών που ψηφίζει.

-Υπονομεύει τη νομιμοποίηση των δημοτικών αξιωματούχων. Για το διάστημα που θα διοικούν χωρίς αυτό να προβλεπόταν στα δεδομένα της εκλογής τους, οι δημοτικοί αξιωματούχοι θα απολαμβάνουν ελλιπή νομιμοποίηση στην αντίληψη των δημοτών τους.

 -Δημιουργεί αντιδημοκρατικό προηγούμενο. Έγινε χρήση ωφελιμιστικών κριτήριών για να αναβληθούν εκλογές. Με τη λογική αυτή, όταν προηγείται με συντριπτική διαφορά ένας υποψήφιος ή όταν τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν εκ των προτέρων στην κατανομή των εδρών ή στη νομή της εξουσίας, δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές, εξοικονομώντας κόπους και χρήματα.

Τέλος, στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα λογικό παράδοξο: Η Κυβέρνηση και η Βουλή αιτιολογούν το ατόπημά τους επικαλούμενοι τη δική τους παράλειψη να ετοιμάσουν έγκαιρα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις!»

Εύστοχες επίσης είναι οι παρατηρήσεις του γνωστού δημοσιογράφου Πανίκου Χαραλάμπους που σε σύντομο σημείωμά του στο διαδίκτυο αναφέρει τα εξής:

«Αποφάσισαν αναβολή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, οι βουλευτές και τα κόμματα. Δηλαδή, μια αιρετή Αρχή, αποφάσισε για μια άλλη αιρετή Αρχή. Και ο κύριος γενικός εισαγγελέας μας, έκανε τα πάντα, προκειμένου να συντάξει μια γνωμάτευση στα μέτρα της Κυβέρνησης και των κομμάτων, για να μπορέσουν να μας πουν ότι δεν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Και το θέμα εδώ δεν είναι αν θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι ασυζήτητο. Το θέμα αφορά τη Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο. Και οι εκλογές είναι το πιο βασικό στοιχείο μιας Δημοκρατίας. Κι αυτό δεν είναι θέμα γνωμάτευσης και νομικίστικων ή πολιτικών και κομματικών τακτικισμών, είναι θέμα αρχής, είναι θέμα Δημοκρατίας. Και, δυστυχώς, σε αυτό το κράτος έχουμε αποτύχει άλλη μια φορά.»

Να θυμίσουμε μόνο ότι μόλις δυο χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή και όλο εκείνο το χάος που δημιούργησε και περιλάμβανε και τον διασκορπισμό του ενός τρίτου του εκλογικού σώματος, διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές, με μόνο ένα χρόνο καθυστέρηση.