Ηλεκτροπληξία για πολλούς

Μετά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκαν τα νοικοκυριά από το παρατεταμένο lock down αλλά και τις άλλες συνέπειες από την πανδημία, τώρα ήρθε ο καιρός να αντιμετωπίσουν ακόμα με χειρότερη μορφή τη στυγνή πραγματικότητα.

Συνεχείς αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και πρώτων υλών σε σε όλο το φάσμα οικονομικής δραστηριότητας, στραγγίζουν την τσέπη του καταναλωτή και ανατρέπουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά όχι μόνο. Εταιρείες, επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και να εκπληρώσουν συμβόλαια και συμφωνίες, αφού οι τιμές έχουν ξεφύγει σε επίπεδα που δεν μπορούσε να είχαν προβλεφθεί όταν συνάπτονταν και αναλαμβάνονταν οι σχετικές δεσμεύσεις.

Από τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, τα οικοδομικά υλικά με πρώτο τον σίδηρο και άλλες πρώτες ύλες επιφέρουν καίριο πλήγμα επιπρόσθετο αυτό που η οικονομία και η κοινωνία δέχθηκε από την πανδημία του COVID 19.

Όπως γίνεται αντιληπτό το ενεργειακό κόστος σημαίνει «κόκκινο» όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων και την υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες προκαλούν απανωτά σοκ στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης ζήτησης, και επιβάλλουν πρόσθετο βάρος στο κόστος της ενέργειας που καταγράφει ανοδική πορεία λόγω της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης.

Πάντως, η κατανάλωση ηλεκτρισμού το καλοκαίρι του 2021 καταγράφει αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Στην Κύπρο η τιμή του ρεύματος αυξάνεται κυρίως εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των καυσίμων διεθνώς σε σχέση με τις ιστορικά χαμηλές τιμές κατά την περσινή περίοδο.

Ήδη παράπονα και καταγγελίες για υπέρμετρα ψηλούς λογαριασμούς προέρχονται από παντού καθώς οι αυξήσεις φτάνουν ακόμα και το 40%. Το ψηλό ενεργειακό κόστος τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά αποτελεί  γερό «κτύπημα» σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες να αρχίσει ένα δυναμικό restart της οικονομίας και της κοινωνίας μετά τα απανωτά lockdowns και την υγειονομική κρίση.

Ήδη με συσκέψεις και σχεδιασμούς σε διάφορα επίπεδα επιχειρούν οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν την όντως σοβαρή κατάσταση και καταβάλλονται προσπάθειες καθησύχασης του κόσμου με υποσχέσεις και προγράμματα που αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.