Ηλεκτροπληξία στις σχέσεις με ΑΚΕΛ προκάλεσε η Νατάσα

Το ΑΚΕΛ έσπευσε πρώτο, την περασμένη Δευτέρα, με δήλωση του γενικού του γραμματέα, να ζητήσει την απορρόφηση μέρους της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρισμού από τα αποθεματικά της ΑΗΚ και ζήτησε το ταχύτερο συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας. Εν αναμονή της συνάντησης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ορίστηκε για την Τρίτη, η υπουργός Ενέργειας συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο γραφείο της με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ, στην οποία όμως παρεβρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Λίγο μετά τη σύσκεψη, ο κ. Νεοφύτου εμφανίστηκε σε απευθείας σύνδεση σε τηλεοπτικούς σταθμούς να ανακοινώνει, στην ουσία, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οριζόντιες και στοχευμένες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα αποθεματικά της ΑΗΚ.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως μέλη του δ.σ. της ΑΗΚ διαφώνησαν έντονα με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει μειώσεις στους λογαριασμούς, υποστηρίζοντας πως τα αποθεματικά (περίπου 350-400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες) αφορούν κατά σημαντικό μέρος δάνεια της ΑΗΚ και κατά ένα άλλο μεγάλο μέρος κονδύλια που προορίζονται για μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο δίκτυο και σε άλλα τμήματα της υποδομής. Η θέση της ΑΗΚ, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Νεοφύτου, απορρίφθηκαν και λίγο μετά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα η κ. Πηλείδου θα ανακοινώσει καλά νέα για τους καταναλωτές.

Η έκπληξη που επιφύλαξε ο κ. Νεοφύτου στους πολιτικούς του αντιπάλους προκάλεσε την οργή του ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς έκανε λόγο για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στην υπουργό και σε όλη την κυβέρνηση τους στοιχειώδεις θεσμικούς κανόνες και ότι το κράτος δεν είναι λάφυρο του Συναγερμού».

Philenews