Καρούσος: Από τα πιο αισιόδοξα της ΕΕ το σχέδιο που έρχεται για ηλεκτροκίνηση

Θέμα μερικών εβδομάδων είναι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Μεταφορών για το ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής κινήτρων με στόχο την μετάβαση της χώρας στην ηλεκτροκίνηση. Τόσο οι εισαγωγείς αυτοκινήτων όσο και οι Κύπριοι καταναλωτές, αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις οι οποίες εν πολλοίς θα σπρώξουν την Κύπρο προς την πράσινη εποχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Μιλώντας στο AlphaNews.live, ο Υπουργός Μεταφορών ερωτηθείς αν έχει κάτι περαιτέρω να προσθέσει αναφορικά με το ύψος των επιδοτήσεων, αρκέστηκε να πει πως θα πρόκειται για «ένα από τα πιο αισιόδοξα αν όχι και το πιο αισιόδοξο ανάλογο σχέδιο σε κράτος-μέλος της ΕΕ».

«Οι προετοιμασίες για ολοκλήρωση του σχεδίου συνεχίζονται στη βάση του χρονοδιαγράμματος και εντός Οκτωβρίου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Την Πέμπτη μιλώντας στον Alpha ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων Αλέξης Άννινος, ανέφερε ότι επί του παρόντος το ενδιαφέρον των Κυπρίων για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο κινείται κυρίως στο όριο της περιέργειας παρά της ουσίας εξαιτίας των υψηλών τιμών που υπάρχουν. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η περιέργεια θα μετατραπεί σε μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ενδιαφέρον μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά θα διατεθούν 30 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επιχορήγηση ιδιωτικών οχημάτων, μοτοσυκλετών/μοτοποδηλάτων, ηλεκτρικών ποδηλάτων και επαγγελματικών οχημάτων όπως ταξί και λεωφορείων.

Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από ειδική φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψη την απόσβεση του αυτοκινήτου, το κόστος, τη διαφορά σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο και άλλα. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει ταβάνι για την αξία του οχήματος που θα μπορεί να τύχει επιδότησης.

Σήμερα το φθηνότερο μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην κυπριακή αγορά ανέρχεται στις 24,300 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για ένα μικρό-saloon αυτοκίνητο κινείται ανάμεσα στις 35,000-40,000 ευρώ. Το ακριβότερο ηλεκτρικό όχημα στην Κύπρο ανέρχεται στις 190,000 ευρώ.

πηγή: alphanews.live