Κορονοϊός και βία πάνε μαζί

Αύξηση κατά 30%, στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έφερε η πανδημία, ανέφερε    η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών ενεργειών.

Το φαινόμενο αυτό καλύπτει τόσο την Κύπρο όσο και τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου έγιναν σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με την κ. Ανθούση, που μιλούσε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που στη σύγχρονη κοινωνία λαμβάνει πολυεπίπεδες διαστάσεις.

Για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθιές κοινωνικές τομές, και ολιστική προσέγγιση, αφού η βία στην οικογένεια περιλαμβάνει διάφορες μορφές βίας, όπως είναι η ψυχολογική, η σωματική, η λεκτική και η σεξουαλική, πρόσθεσε.

«Ενισχύοντας τις συνέργειες με εθελοντικές οργανώσεις, και με την υλοποίηση των προγραμμάτων της Κυβέρνησης, η πρόθεσή μας είναι πρωτίστως να προστατεύσουμε τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και, μέσα από την σωστή επιμόρφωση ολόκληρης της κοινωνίας, να αναπτύξουμε υγιείς συνθήκες, που θα αποτρέψουν τη μεγέθυνση του πολυδιάστατου αυτού προβλήματος» σημείωσε η κ. Ανθούση.

Όπως είπε «η ανάγκη για να εγκύψουμε στο διαχρονικό πρόβλημα της βίας στην οικογένεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Εν μέσω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που διαμόρφωσε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, διαφάνηκε πως το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις, πλήττοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά».

Ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφηκε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 30%, γεγονός που κρούει καμπανάκι για άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών ενεργειών».

Διαμεσολαβητές πριν το διαζύγιο

Στο μεταξύ στη Βουλή συζητείται νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι θα αναλαμβάνουν διαμεσολαβητές μεταξύ ζευγαριών που βρίσκονται στα πρόθυρα διαζυγίου, με σκοπό να λύνουν τις διαφορές τους πριν φτάσουν στα Δικαστήρια. 

Το θέμα των διαμεσολαβητών σε οικογενειακές υποθέσεις συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο χρονίζει, αφού αποτελούσε μέρος της δέσμης που εκσυγχρόνιζε το Οικογενειακό Δίκαιο και είχε ετοιμάσει ο πρώην υπουργός Ιωνάς Νικολάου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, οι βουλευτές έθεσαν σειρά ερωτημάτων στους παρευρισκόμενους ώστε στην επόμενη συνεδρία να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νομοσχέδιο, για να σταλεί με τη δέουσα διαδικασία στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης, τώρα θα πρέπει να ψηφιστούν οι κανονισμοί οι οποίοι θα ενεργοποιήσουν στην ουσία τη νομοθεσία που ψηφίστηκε, για να μπορούν οι διάδικοι να καταφεύγουν σε διαμεσολάβηση εθελοντικά προτού προχωρήσουν με δικαστικές διαδικασίες, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινή λύση εκτός δικαστηρίων. Υπάρχουν κάποια θέματα που τέθηκαν από όλους τους κοινωνικούς φορείς, είπε, οι οποίοι συμμετείχαν και στη διαβούλευση. Όπως σημείωσε, η διαδικασία είναι εθελοντική. Δεν υποχρεούται κάποιος να πάει στη διαμεσολάβηση.

Την Επιτροπή απασχόλησε και το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται το δικαίωμα ενός κατηγορουμένου για ανώμοτη δήλωση. Όπως εξήγησε ο κ. Τορναρίτης, ένας κατηγορούμενος έχει τρεις επιλογές: Να καταθέσει ενόρκως, να διατηρήσει το δικαίωμα της σιωπής ή να καταθέσει ανώμοτη δήλωση, δηλαδή να πει αυτά που θέλει από το εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή. Το τελευταίο δικαίωμα η Πολιτεία θέλει να το καταργήσει γιατί αυτό έγινε και στη Βρετανία και στην Αυστραλία εδώ και χρόνια.