Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» – Πρώτο κουδούνι στα δημοτικά

Με το πρώτο κουδούνι στα δημοτικά σχολεία, θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο οι αντοχές των οδηγών, αφού μαζί με τους 60 χιλιάδες μαθητές στη δημοτική εκπαίδευση, θα κινούνται πολύ περισσότερα οχήματα στους δρόμους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο, ειδικά σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας και της Λεμεσού, χωρίς να αποκλείονται προβλήματα και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα.

Από την περασμένη εβδομάδα παρατηρείται αυξημένη κίνηση τις πρωινές ώρες, με το άνοιγμα των γυμνασίων, λυκείων και της τεχνικής εκπαίδευσης, με την επιστροφή στα σχολεία πέραν των 45 χιλιάδων μαθητών και επιπλέον 7.500 καθηγητών. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα επέστρεψαν στα σχολεία και 6.000 δάσκαλοι. Επιπλέον, ήδη επέστρεψαν χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Το μαρτύριο των οδηγών είναι αναμενόμενο, με τη μεγάλη εξάρτηση που παρατηρείται από το ιδιωτικό αυτοκίνητο στην Κύπρο και από το γεγονός ότι την ώρα που χιλιάδες οχήματα βρίσκονται σε κίνηση για να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία, την ίδια ώρα έχουμε και την προσέλευση του μεγαλύτερου ποσοστού των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους θεωρείται αναπόφευκτο από τη στιγμή που κινούνται όλοι στον δρόμο την ίδια ώρα, κάτι που αυξάνει το φαινόμενο της πυκνής τροχαίας κίνησης.

Επιπρόσθετη ταλαιπωρία στους οδηγούς θα προκληθεί λόγω έργων σε δρόμους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί στην ταχύτητα και την υπομονή των οδηγών, ώστε να μην προκληθούν μικροατυχήματα, που θα προκαλέσουν ακινητοποίηση οχημάτων.

Εκτιμάται ότι όσο περνούν οι μέρες τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα υπό κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας των χιλιάδων οχημάτων, από τη στιγμή που οι οδηγοί θα υποχρεωθούν να ρυθμίσουν είτε την ώρα που βγαίνουν στους δρόμους, είτε να επανασχεδιάσουν τη διαδρομή τους, επιλέγοντας εναλλακτικό οδικό δίκτυο εκεί και όπου είναι εφικτό. Οι οδηγοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να αποφεύγουν την κίνηση και το μποτιλιάρισμα.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τη δημοτική εκπαίδευση, βρίσκει επί ποδός και την Τροχαία, με την Αστυνομία να λαμβάνει μέτρα και διευθετήσεις κυρίως τις πρωινές ώρες, σε συγκεκριμένους δρόμους, ώστε να διευκολύνει όσο μπορεί τη διακίνηση των οχημάτων.

Philenews