Μα γιατί τόση έκπληξη;

Εδώ και δυο εικοσιτετράωρα στην τοπική επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα με τη γυναικολόγο που χρέωσε στο ΓΕΣΥ χειρουργική επέμβαση σε γυναίκα, την οποία όμως ποτέ δεν έκανε, με βάση καταγγελία που εξετάζει η αστυνομία και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Το θέμα πήρε διαστάσεις. Κυριαρχεί στις εφημερίδες, στα δελτία ειδήσεων των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των πολιτών και απασχολεί όλη την κοινωνία.

Όλοι εμφανίζονται εκστασιασμένοι. Εκφράζουν την έκπληξή τους. Απορούν και εξίστανται. Λες και η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι αγγελικά πλασμένη. Λες και δεν ξανασυνέβη κάτι τέτοιο, δηλαδή απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, (αυτή είναι η κύρια κατηγορία που αντιμετωπίζει η γυναικολόγος μαζί φυσικά με την εξαπάτηση του ΓΕΣΥ). Λες και δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται μεγάλος αριθμός γιατρών. Λες και ξεχάσαμε τι είπε μόλις πριν λίγα χρόνια ο τότε υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. (Ως τώρα νόμιζα ότι οι δικηγόροι είμαστε ξιμαρισμένοι. Οι γιατροί εν πολλά παραπάνω). Λες και δεν ξέρουμε τι μηχανεύονται πολλοί γιατροί για να γεμίζουν τις τσέπες τους με ευρώπουλα. Λες και δεν ακούσαμε ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΓΕΣΥ, μεγάλος αριθμός γιατρών βρήκε τρόπους να ξεγελά το σύστημα και να εισπράσσει υπέρμετρα μεγάλα ποσά που δεν αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που προσέφεραν.

Αφού όμως κανένας δεν φρόντισε να επιβάλει τιμωρία, κανένας δεν φρόντισε να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι γιατροί για να τους αποφεύγουμε και οι αρμόδιοι αρκούνται σε προειδοποιήσεις και χλιαρές απειλές, το φαινόμενο θα παρατηρείται και θα κλιμακώνεται. Οι θρασείς γίνονται περισσότερο θρασείς και το ΓΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ήδη οι πρώτοι φόβοι για πτώχευσή του άρχισαν να διατυπώνονται και δημόσια. Κι αν δεν παρθούν ριζικά μέτρα χωρίς πολλά-πολλά δεν θα αποφύγουμε το απευκταίο.

Δεν θα ανεχθούμε οποιεσδήποτε συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το Σύστημα Υγείας, διαμήνυσε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Μα είναι αρκετές οι δηλώσεις; Τέτοιες και πολλές άλλες κύριε Υπουργέ ακούσαμε στο παρελθόν και από άλλους ομολόγους σου. Αποτέλεσμα δεν είδαμε. Αντίθετα όλο και περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται. Και δεν είναι μόνο αυτά που έρχονται στη δημοσιότητα. Ξέρουμε ότι πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά δεν δημοσιοποιούνται. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε χαρακτηριστικά  ότι «μπορεί να υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις. Στόχος μας ως Υπουργείο Υγείας είναι να υπάρξει έλεγχος όλων αυτών των γιατρών, ώστε αν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά, να μπορούμε να τα βρούμε αμέσως και να μην περιμένουμε από πολίτες να τα καταγγείλουν».

Ο πολίτης, ο φορολογούμενος, ο ασθενής κ. Υπουργέ χόρτασε από λόγια. Θέλει μέτρα και πράξεις. Θέλει να προστατεύσετε και την υγεία του και την τσέπη του. Και πρέπει να κινηθείτε όσο είναι καιρός. Προτού είναι αργά για όλους.