Μας άφησαν στο έλεος του πετρελαίου

Το καίριο ερώτημα γιατί η ΑΗΚ εξαρτάται ακόμη από τα πετρελαιοειδή; Γιατί δεν μεταβαίνει σε μία πράσινη ενέργεια, την οποία θα εξασφαλίσει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Γιατί επιμένει να αγνοεί τις προειδοποιητικές οδηγίες της ΕΕ και επιμένει να ρυπαίνει, φορτώνοντας και με πρόστιμα τους καταναλωτές, θέτει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Νέο Κύμα-Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ. Παράλληλα ενώ σημειώνει ότι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αναμενόμενη, μιας και η επανεκκίνηση της διεθνούς οικονομίας και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ αύξησαν την τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα η ΑΗΚ να αυξήσει την τιμή της κιλοβατώρας, τονίζει, όμως ότι «είναι  υπερβολικά αυξημένη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν δικαιολογείται από αυτήν και μόνο την αύξηση.»

Είναι γνωστό ότι για τα λάθη, τις παραλείψεις και την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων πληρώνουν πάντα οι πολίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι ο  λαός μας έχει πληρώσει πολλές φορές για πολύ μεγάλα λάθη τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Και συνεχίζει:

«Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» τοποθετήθηκε πολλές φορές για τις ποικίλες διαστάσεις του θέματος. Βλέπουμε τα κόμματα να προσπαθούν το ένα μετά το άλλο να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα του ρόλου του «σωτήρα» μπροστά στην επέλαση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που «τρομοκρατεί» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλα αυτά είναι βέβαια αποτέλεσμα λανθασμένων στρατηγικών και χειρισμών που οφείλονται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

  1. Στις διαχρονικά λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές των κυβερνώντων
  2. Στη μη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (μονοπώλιο)
  3. Στην παρεμπόδιση με έμμεσους τρόπους της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο
  4. Οι σκανδαλώδεις αγορές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ σε υπέρογκες τιμές

Σήμερα, αφήνεται στους Κύπριους πολίτες η εντύπωση ότι η έλευση του φυσικού αερίου θα μειώσει τις τιμές της κιλοβατώρας. Αυτές οι μη ρεαλιστικές αναλύσεις είναι εντελώς αντιεπιστημονικές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η μόνη προοπτική για ουσιαστική μείωση της τιμής της κιλοβατώρας είναι η βαθιά δομική εισχώρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο. Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων της τιμής αποθήκευσης, σε επίπεδα τα οποία μπορούν να ανταγωνιστούν μακροπρόθεσμά την παραγωγή ακόμη και από το φυσικό αέριο είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι οι επιστημονικές αλήθειες που αποτελούν προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι το φυσικό αέριο θα έχει ενδιάμεσο και υποστηρικτικό ρόλο να διαδραματίσει μεσοπρόθεσμα μέχρι να επιτύχουμε την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος.

Οι θέσεις του «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» για τις κοινωνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν οδηγό πράσινης ανάπτυξης, όπως γίνεται και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, και να μας οδηγήσουν επιτέλους σε τιμές ηλεκτρικού ρεύματος υποφερτές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και με πλεονεκτήματα για την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Επί του παρόντος είναι επιβεβλημένο να βοηθηθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως επίσης και οι πολύτεκνες οικογένειες, π.χ. μέσω χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα ή σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. H πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι σήμερα αγαθό πρώτης ανάγκης.»

Μειώσεις τιμών και χορηγίες

Πάντως κάτω από την πίεση που ασκείται από διάφορες πλευρές το Υπουργείο Ενέργειας κινείται προς την κατεύθυνση ανακοίνωσης κάποιων μειώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητές. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες αφού οι μειώσεις πιθανότατα θα ισχύσουν στους λογαριασμούς που θα καταμετρηθούν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις εκτός από τη μείωση της τιμής θα περιλαμβάνουν και σχέδιο επιχορήγησης ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να αντικαταστήσουν παλιές, ασύμφορες ή προβληματικές ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια τους, με καινούριες και λιγότερο ενεργοβόρες.  Εκτός από ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνους, ψυγεία, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα περιληφθούν στο σχέδιο και τα κλιματιστικά, διαφόρων τύπων

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαιούχοι του σχεδίου επιχορηγημένης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών θα είναι οι δικαιούχοι της διατίμησης 08 της ΑΗΚ, δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι πολύτεκνες ή πενταμελείς οικογένειες που παίρνουν επίδομα τέκνου, οι λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.