Μετά τη Δέλτα έρχεται άλλη μετάλλαξη

Ένα αισιόδοξο μήνυμα, αλλά και μια αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε με δηλώσεις του ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης. Από τη μια μας λέει ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού τύπου Δέλτα έκανε τον κύκλο της στην Κύπρο, γι’ αυτό βλέπουμε και μείωση των κρουσμάτων, αλλά από την άλλη δεν αποκλείει σύντομα να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα μετάλλαξη του ιού. Γι’ αυτό τονίζει χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και προφύλαξη καθώς και συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος

Στην αρχή των δηλώσεών του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα από αυτά που καταγράφονται επισήμως. «Πάντοτε υπάρχουν περισσότερα διότι δεν είναι μια μελέτη, όπου έχεις ένα δείγμα πληθυσμού αντιπροσωπευτικό. Το δείγμα του πληθυσμού δεν είναι εντελώς αντιπροσωπευτικό γιατί είναι όλοι αυτοί οι οποίοι υποχρεωτικά κάνουν το τεστ για λόγους safepass κυρίως και επομένως είναι δυνατό να χάνουμε κάποιο αριθμό κρουσμάτων», είπε..

Υπέδειξε ότι οι διψήφιοι και τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που έχουμε δεν είναι ικανοποιητικοί, προσθέτοντας ότι για να είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να έχουμε σποραδικά κρούσματα, δηλαδή από μηδέν μέχρι πέντε-έξι την ημέρα «και για να φθάσουμε εκεί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Ο κ. Βωνιάτης επισήμανε ότι προς το παρόν τα κρούσματα πάνε να σταθεροποιηθούν γύρω στα εκατό την ημέρα, είπε: «Θα δούμε η επόμενη εβδομάδα τι θα δείξει. Και θα εξαρτηθεί τι θα βλέπουμε στα σχολεία. Τα σχολεία προς το παρόν είναι μια ικανοποιητική κατάσταση. Αν συνεχίσει έτσι χωρίς απρόοπτα θα πρέπει να δούμε περαιτέρω μείωση».

Ελέγχεται η κατάσταση στα σχολεία

Για την κατάσταση στα σχολεία είπε ότι βρίσκεται υπό έλεγχο. «Οι αριθμοί κρουσμάτων είναι αρκετά μικροί στα σχολεία γενικά. Είναι μονοψήφιοι συνήθως εκτός μιας περίπτωσης στην έναρξη της σχολικής χρονιάς που είχαμε 33 κρούσματα που ίσως ήταν ο πρώτος έλεγχος, οπότε μπορείς πάντα να βρεις περισσότερους. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και το γεγονός ότι συνεχίζουν να είναι χαμηλοί και μονοψήφιοι δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα αλλά πρέπει να συνεχίσει η παρακολούθηση», είπε.

Σε σχέση με τους ρυθμούς της εμβολιαστικής κάλυψης, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι είναι αργοί μέχρι στιγμής. «Οι ρυθμοί είναι αργοί γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει μέχρι το 80% της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτή την στιγμή ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα στους νεαρούς και επομένως πρέπει να γίνουν προσπάθειες να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό. Η επιτάχυνση του εμβολιασμοί έχει στόχο στο να είμαστε θωρακισμένοι ώστε να μην βρει έδαφος ο ιός και για μια νέα μετάλλαξη να μπορέσει να κυκλοφορήσει γρήγορα. Όταν υπάρχουν 150-200 χιλιάδες ανεμβολίαστα άτομα είναι εύκολο να κυκλοφορήσει ο ιός σε μια νέα μετάλλαξη», πρόσθεσε.

Ίσως έχουμε νέα μετάλλαξη

Ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι ο φόβος για μια νέα μετάλλαξη υπάρχει εφόσον η επιδημία συνεχίζει ειδικά σε χώρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή και ο ιός προχωρεί πάρα πολύ γρήγορα. «Ναι υπάρχει η περίπτωση να έχουμε νέα μετάλλαξη. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο, το οποίο να μας ανησυχεί. Ακόμη και η μετάλλαξη “Mu” δεν φαίνεται να είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με την Δέλτα και δεν την έχει αντικαταστήσει, άρα δεν μας ανησυχεί. Είναι θέμα ποια μετάλλαξη θα διεισδύσει μελλοντικά», σημείωσε.

Τέλος ο Δρ Βωνιάτης, προτρέπει όσους δεν εμβολιάστηκαν να το κάνουν γιατί, είπε, το εμβόλιο είναι αυτό που μας έφερε σε αυτή την σχετικά καλή κατάσταση και συνιστά όπως, συνεχίσουμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας γιατί ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τα πρωτόκολλα στις δραστηριότητες πρέπει να εφαρμόζονται, συμπλήρωσε.