Μετά το γεύμα πιο κοντά η διχοτόμηση

Δεν ξέρουμε ποια γεύση άφησε στους «τρεις» το χτεσινό γεύμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά σίγουρα δεν βοήθησε να φτιαχτεί η διάθεσή τους έτσι ώστε να δείξουν τη βούλησή τους να εργαστούν με καλή θέληση για λύση στο Κυπριακό.

Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ απόλαυσαν το γεύμα που τους πρόσφερε ο Αντόνιο Κουτέρες, αλλά βγαίνοντας από την αίθουσα όπου δεν είχαν κάτι ευχάριστο να πουν για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το καλύτερο που προκύπτει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως το αδιέξοδο το οποίο στην ουσία υφίσταται εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να διαφαίνεται προοπτική για σπάσιμό του.

Από τη στιγμή που ο Τατάρ, υπακούοντας στις εντολές της Άγκυρας επιμένει να τοποθετείται υπέρ των δυο κρατών, κάτι που επανέλαβε και χτες στη Νέα Υόρκη και παράλληλα η δική μας πλευρά δεν βρίσκει τον τρόπο για να πείσει την άλλη πλευρά να προσέλθει με λογική και καλή διάθεση στις διαπραγματεύσεις η πορεία προς τη διχοτόμηση φτάνει όλο και περισσότερο στο τέρμα της.

Καθώς οι τρίτοι, ο ξένος παράγοντας, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθούν απαθώς χωρίς διάθεση να παρέμβουν δυναμικά, να πάρουν θέση και να υποδείξουν προς τα ενδιαφερόμενα μέρη τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, να τους υπενθυμίσει ότι υπάρχουν συμφωνηθέντα που πρέπει να τηρηθούν, να θέσουν θέμα εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε το φάσμα της διχοτόμησης όχι απλώς πλανάται, αλλά είναι εδώ και μας αγγίζει.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ξένοι που παρακολουθούν αδιάφοροι την πορεία προς τη διχοτόμηση. Το ίδιο απαθώς πράττουμε το ίδιο κι εμείς. Όλος ο λαός, απασχολημένος με τα προβλήματα της καθημερινότητας, προσηλωμένος στον αγώνα για επιβίωση, ξέχασε την κατοχή, ξέχασε ότι δίπλα μας έχουμε μια Τουρκία με όλη τη στρατιωτική και άλλη δύναμη που διαθέτει, δεν βρίσκει χρόνο και διάθεση να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Αρκείται σε σχόλια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συζητήσεις στους καφενέδες. Καμιά κινητοποίηση. Καμιά διάθεση για αγώνα. Καμιά απαίτηση από την πολιτική ηγεσία η οποία επίσης αρκείται σε πομπώδεις διακηρύξεις.

Όλοι ζουν στο σήμερα και κανένας δεν σκέφτεται το αύριο. Ένα αύριο που με τη διχοτόμηση προ των πυλών προβάλλει εφιαλτικό. Τα δύο κράτη δεν είναι λύση. Διάλυση είναι. Ο πιο σίγουρος δρόμος για ξεριζωμό του ελληνισμού από τη γη του είναι. Ας μη θεωρήσει κανείς ότι η διχοτόμηση είναι η λύση του προβλήματος, ότι τερματίζει τα προβλήματα στον τόπο. Πηγή νέων δεινών και απειλών είναι για την Κύπρο. Έτσι όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα του Κυπριακού τόσο πιο πολύ μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση με όλα όσα περιγράψαμε πιο πάνω. Και το χτεσινό γεύμα των «τριών» στη Νέα Υόρκη σφράγισε στην ουσία το αδιέξοδο, κι ας μη το λένε. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν ανέλαβε δέσμευση να διορίσει αντιπρόσωπο στην Κύπρο, τερματίζοντας έναν πολύχρονο θεσμό. Θα περιορισθεί στον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου ο οποίος θα κάνει ορισμένες επισκέψεις στην περιοχή για να διαπιστώσει τα γνωστά, δηλαδή την απροθυμία των μερών για συνδιαλλαγή.

Στο χτεσινό γεύμα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταγράφηκαν οι διαφορές που υπάρχουν με τον Τ/κ ηγέτη να αναπτύσσει τις γνωστές θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών. Κάνοντας λόγο για δημιουργική συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως ο ίδιος ανέπτυξε τις θέσεις του, οι οποίες όπως σημείωσε συνάδουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και την εντολή του Γενικού Γραμματέα. Παράλληλα στο τραπέζι τέθηκαν και τρόποι «πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου». Δηλαδή με άλλα λόγια κουβέντα να γίνεται. Ύστερα από μισό αιώνα διαπραγματεύσεων, ύστερα που σε μερικές τουλάχιστον φορές φτάσαμε, κατ’ ομολογία των ενδιαφερομένων μερών, στο παρά ένα της λύσης, σήμερα συζητούμε για να βρούμε τρόπους έναρξης του διαλόγου. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.