Μηνύματα σταθερής αδιαλλαξίας από Τατάρ λίγο πριν τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Δύο 24ωρα πριν την αυριανή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τ/κ ηγέτης έστειλε μηνύματα σταθερής αδιαλλαξίας… Δεν αποδέχεται το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που χρήζει έγκρισης από το Σ. Ασφαλείας και θα συζητά βάσει των συμφωνημένων για λύση ΔΔΟ, αλλά μπορεί να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο.

Συνέστησε μάλιστα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι «πρέπει να απελευθερωθεί από τις παραμέτρους μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας που ανάγονται στις συνομιλίες του ’60». Σε συνέντευξή του στο τουρκικό Haber Global από τη Νέα Υόρκη και ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι καθήκον του κ. Γκουτέρες είναι να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. «Το είπαμε και στη Γενεύη αυτό. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρξε κοινό έδαφος. Και σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Το παραδέχεται και ο ίδιος».

Επανέλαβε ότι «στην Κύπρο πλέον υπάρχει μια νέα πολιτική. Και αυτή περιλαμβάνει τη θέση των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχίας. Είναι η θέση της τ/κ πλευράς. Και την στηρίζει η Τουρκία. Αυτά που λέει ο Αναστασιάδης δεσμεύουν τον ίδιο, αλλά για να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές. Η συμφωνία που θα εγκρίνουμε εμείς είναι αυτή που εξήγησα».

Ερωτηθείς για τις νέες προτάσεις που θα θέσει η ε/κ πλευρά (ΜΟΕ, επιστροφή στο ’60) ο κ. Τατάρ τοποθετήθηκε αρνητικά ισχυριζόμενος ότι «το παιχνίδι που παίζεται είναι να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες του ψευδοκράτους στα ΗΕ και να γίνουν έτσι απευθείας πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Στον πυρήνα του αγώνα μας για το Κυπριακό είναι το ζήτημα της ίσης κυριαρχίας. Όσο είναι κυρίαρχη η ε/κ πλευρά, τόσο είμαστε κυρίαρχοι κι εμείς», είπε.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τη βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, είχε στη Ν. Υόρκη ο «υπέξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Στη συνάντηση συζήτησαν το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος προσφωνεί τη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος προσφωνεί σήμερα, στις 4 μ.μ. ώρα Κύπρου, τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της προεδρίας, στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση στην έδρα των ΗΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τους μόνιμους αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αργότερα, την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί αντιπροσωπεία της ExxonMobil.

Το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την κυπριακή αντιπροσωπεία, θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του οι ομογενειακές οργανώσεις.

πηγή: διάλογος