Μόνο εσείς κύριε Πρόεδρε

Επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι κι επειδή κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό και να λάβουν τα μηνύματα των καιρών, απευθυνόμαστε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του πούμε ότι

-Οι προσπάθειες, τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα μέτρα, για προσέλκυση ξένων επενδύσεων,

-Οι εξαγγελίες για πάταξη της γραφειοκρατίας, οι παραινέσεις και οι προτροπές για μια δημόσια υπηρεσία που θα διευκολύνει τον πολίτη, ως τώρα έχουν πέσει στο κενό. Ναι κύριε Πρόεδρε όσοι μοχθούν, αγωνίζονται, δαπανούν χρόνο και χρήμα, όσοι επιστρατεύουν κάθε μέσο για να πείσουν ξένους επενδυτές να φέρουν χρήμα στην Κύπρο, βρίσκουν μπροστά τους τη δημόσια υπηρεσία. Μια δημόσια υπηρεσία ράθυμη, ανεύθυνη, ευθυνόφοβη που επιμένει να κινείται με ρυθμούς χελώνας. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που βιώνουν τέτοιες τριτοκοσμικές καταστάσεις. Έχοντας πείσει φίλους και συνεργάτες να επενδύσουν στην Κύπρο, απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις σχετικές άδειες και τα απαραίτητα έγγραφα, για να βρουν όμως μπροστά τους έναν τοίχο. Ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργών και Υπουργείων, μεταξύ Υπουργείων, ασυνεννοησία μεταξύ Yπουργών και Γενικών Διευθυντών και άλλων αξιωματούχων των υπουργείων. Φάκελοι με έγγραφα που αφορούν υποθέσεις επενδύσεων, πάνε κι έρχονται από γραφείο σε γραφείο. Πολλές φορές χάνονται. Κάποτε βρίσκονται με πολλή καθυστέρηση και κάποτε εξαφανίζονται δια παντός. Σε κρίσιμα στάδια της εξέτασης των υποθέσεων, όλοι αποφεύγουν να πάρουν αποφάσεις. Παρουσιάζονται ανεύθυνοι και ευθυνόφοβοι. Προσκολλημένοι στην τυπολατρία παραβλέπουν την ουσία και αφήνουν τις υποθέσεις να χρονίζουν μέχρι οι ενδιαφερόμενοι να αγανακτήσουν και να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Όλα αυτά όμως κοστίζουν. Κοστίζουν στους ανθρώπους που σχεδίασαν, συγκέντρωσαν στοιχεία και έγγραφα, έτρεξαν από υπηρεσία σε υπηρεσία, από υπουργείο σε υπουργείο, ταξίδεψαν από και προς την Κύπρο, συσκέφθηκαν, αγόρασαν περιουσίες και ετοιμάστηκαν να υλοποιήσουν τα οράματά τους. Όμως κάποιοι ευθυνόφοβοι, που βρέξει χιονίσει στο τέλος του μήνα θα τσεπώσουν τον παχυλό μισθό τους από τα κρατικά ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σφυρίζουν αδιάφορα.

Έχουμε επενδυτές έτοιμους να βάλουν στην κυπριακή οικονομία ζεστό παραδάκι, αλλά κάποιοι τους αγνοούν. Επενδύσεις χάνονται, ενώ θα μπορούσαν ήδη να ήταν σε πλήρη ανάπτυξη προσφέροντας θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας στο εθνικό εισόδημα. Ιδιαίτερα στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε σήμερα, κάθε μικρό ή μεγάλο εμπόδιο που τίθεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι έγκλημα. Κάποιος πρέπει να επέμβει για να βάλει τάξη, να ξυπνήσει αυτούς όλους τους κυρίους που χωρίς καμιά προσωπική επίπτωση κάθονται στις άνετες καρέκλες και τα κλιματιζόμενα γραφεία τους και προβάλλουν προσκόμματα. Τη στιγμή που η οικονομία ασφυκτιεί  και κάποιοι μοχθούν να της προσφέρουν ανάσα είναι εγκληματικά απαράδεκτο κάποιοι άλλοι να επιμένουν να αποστερούν το οξυγόνο από τον τόπο.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα μόνο εσείς κύριε Πρόεδρε μπορείτε να επέμβετε. Να επέμβετε δυναμικά και αποφασιστικά για να πατάξετε μια διαπιστωμένη, απαράδεκτη κατάσταση. Ίσως μάλιστα η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να κάνετε, να είναι προς την κατεύθυνση των Υπουργών και άλλων στενών συνεργατών σας για να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Οι ευκαιρίες δεν μπορούν να περιμένουν.