Ογκολόγοι ανταλλάζουν φάρµακα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών

Τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται κατά 3% κάθε χρόνο και είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν αποθέματα

  • Ένας µήνας αναµονής, ένα τηλεφώνηµα και… σε µια ώρα, βρέθηκε το σκεύασµα
  • Συγκλονίζει η µαρτυρία της κας Νίκης για την έλλειψη φαρµάκου. Ο αδερφός της για ένα µήνα περίµενε να τον ειδοποιήσουν προκειµένου να αρχίσει κύκλο χηµειοθεραπείας. Πήγε τρεις φορές στο νοσοκοµείο, τις δύο τον έδιωξαν, ενώ την τρίτη έγινε η εισαγωγή, του έβαλαν ορό, αλλά τελικά του είπαν ότι δεν έχουν το φάρµακο. Ένα τηλεφώνηµα όµως ήταν αρκετό για να εντοπιστεί το φάρµακο µέσα σε µία ώρα και να αρχίσει τη θεραπεία του.

Ελλείψεις σε φαρµακευτικά σκευάσµατα παρατηρούνται τις τελευταίες µέρες, µε αποτέλεσµα ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να διακόπτουν τη θεραπεία τους. 

Η µεγαλύτερη έλλειψη αφορά δύο φάρµακα που αποτελούν τη βασική θεραπεία των ατόµων µε λευχαιµία. Η ποσότητα των φαρµάκων που χρειάζεται η Κύπρος είναι µικρή και δεν δικαιολογεί τις καθυστερήσεις, ακόµη και αν η έλλειψη παρατηρείται σε πολλές χώρες.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιλευχαιµικού Συνδέσµου, Μιχάλης Λύτρας, σηµείωσε ότι ανά διαστήµατα παρατηρούνται καθυστερήσεις στις παραλαβές των φαρµάκων, µε αποτέλεσµα να µην προχωρά η αποθεραπεία των ασθενών. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί ζητούν επίσπευση των διαδικασιών παραλαβής φαρµάκων τόσο εντός της Κύπρου όσο και από το εξωτερικό, ώστε να µη χρειάζεται οι ασθενείς να µεταβαίνουν σε άλλες χώρες. Τόνισε επίσης την ανάγκη βελτίωσης του συστήµατος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συνδέσµων Ασθενών, Μάριος Κουλούµας, τόνισε ότι έχει εξαντληθεί η υποµονή τους. Σηµείωσε ότι οι ελλείψεις στα φάρµακα οφείλονται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία µεταξύ των εµπλεκόµενων θεσµών και όπως είπε κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Σηµείωσε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, τονίζοντας ότι δεν µπορεί κανείς να παίζει µε την υγεία των πολιτών.

Συγκλονίζουν οι µαρτυρίες συγγενών

Συγκλονίζει η µαρτυρία της Νίκης Σ. στον «Άστρα» για την έλλειψη φαρµάκου που αφορά τη λευχαιµία. Όπως ανέφερε, ο αδερφός της διαγνώστηκε µε λευχαιµία πριν από τρεις µήνες και στις 19 Αυγούστου έπρεπε να υποβληθεί σε τρίτο κύκλο χηµειοθεραπείας. ∆υστυχώς όµως για περίπου ένα µήνα ο ασθενής περίµενε σκεύασµα για τη θεραπεία του. Όπως είπε η κα Νίκη, κάλεσαν τον αδελφό της τρεις φορές στο νοσοκοµείο. Τις δύο φορές του είπαν ότι δεν έχει ακόµα έρθει το φάρµακο και τον έδιωξαν, ενώ την τρίτη φορά έγινε η εισαγωγή, του έβαλαν και ορό και τελευταία στιγµή τού είπαν ότι δεν έχουν το φάρµακο. Η κα Νίκη όµως σηµείωσε ότι την περασµένη Τετάρτη µετά από ένα τηλεφώνηµα που έκανε η ίδια, µέσα σε µια ώρα, όπως ανέφερε, το θέµα διευθετήθηκε, βρέθηκε το φάρµακο και ο αδελφός της θα αρχίσει τον τρίτο κύκλο χηµειοθεραπείας.

Στο περίµενε για φάρµακα, επαναπρογραµµατίζονται ραντεβού για θεραπείες

Ακόµη µια καταγγελία έχει φτάσει στον «Άστρα» για ελλείψεις φαρµακευτικών σκευασµάτων. Η Σούλα Πιπερίδου ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη στο ισχυρό παυσίπονο που πρέπει να λαµβάνει η µητέρα της για τους πονοκεφάλους που αντιµετωπίζει, λόγω πολλαπλού µυελώµατος που είναι καρκίνος των πλασµατοκυττάρων. Όπως ανέφερε, την περασµένη Πέµπτη πήγε στο νοσοκοµείο για να παραλάβει το συγκεκριµένο σκεύασµα αλλά υπήρχε έλλειψη. Έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για έναν άνθρωπο που πάσχει από καρκίνο, ενώ σηµείωσε ότι δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσει ο οργανισµός της µητέρας της σε περίπτωση που διακόψει το συγκεκριµένο σκεύασµα. Όπως είπε, ο σωµατικός πόνος συνεπάγεται µε άσχηµη και κακή ψυχολογική κατάσταση τόσο του ασθενούς όσο και των γύρω του.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο ανώτερος λειτουργός του Οργανισµού Ασφάλισης Υγείας, Παναγιώτης Πέτρου, ανέφερε ότι πρόκειται για οπιούχο σκεύασµα, το οποίο βρίσκεται κάτω από ισχυρή νοµοθεσία µε αυστηρές προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριµένο σκεύασµα είναι θύµα του Brexit και γι’ αυτό η εταιρεία που το παράγει έχει προχωρήσει στη διαδικασία να το εγγράψει στην Ολλανδία. Όπως είπε, η οµαλή αποκατάσταση του προβλήµατος αναµένεται να γίνει εντός Νοεµβρίου. Εξήγησε ότι ο ΟΑΥ θα προχωρήσει την ερχόµενη εβδοµάδα σε ενδιάµεση αγορά 5, 10 και 20 µιλιγκράµ του συγκεκριµένου σκευάσµατος προκειµένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των ασθενών, µέχρις ότου διευθετηθεί πλήρως το θέµα.

Στο µεταξύ, την περασµένη Παρασκευή αναµενόταν να φτάσουν στην Κύπρο επαρκείς ποσότητες φαρµάκων για τις θεραπείες των ατόµων µε καρκίνο και λευχαιµία. Ο Παναγιώτης Πέτρου τού ΟΑΥ σηµείωσε ωστόσο ότι η διανοµή των σκευασµάτων στα δηµόσια και ιδιωτικά νοσοκοµεία θα αρχίσει την ερχόµενη εβδοµάδα και θα µπορούν να επαναπρογραµµατίσουν τα ραντεβού τους οι ασθενείς.

Στη λίστα των ελλείψεων και παιδικό γάλα για γαστροστοµία

Επίσης, έλλειψη υπάρχει και σε παιδικό γάλα από το φαρµακείο του κράτους για ασθενείς που αδυνατούν να λάβουν µόνοι τους υγρή και στερεή τροφή. Ο Γιώργος Αντωνίου, πατέρας 7χρονου παιδιού, ανέφερε στον «Άστρα» ότι µε τη γαστροστοµία οι ασθενείς σιτίζονται από το στοµάχι. Όπως είπε, ήδη έχει παραλάβει 6 κουτιά του συγκεκριµένου παιδικού γάλατος από το φαρµακείο του κράτους, αλλά όταν πήγε την Παρασκευή να παραλάβει τα υπόλοιπα τού ανέφεραν ότι υπάρχει έλλειψη και ότι θα έρθουν σε δύο µήνες. Ο κ. Αντωνίου επικοινώνησε και µε τη διατροφολόγο του παιδιού του και του είπε ότι πρέπει να περιµένουν µέχρι να έρθει στην Κύπρο το σκεύασµα, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο κ. Αντωνίου κατήγγειλε δε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει µε το Υπουργείο Υγείας, αλλά κανείς δεν απαντά στις κλήσεις του.

Ανταλλαγή φαρµάκων από ογκολόγους για κάλυψη των αναγκών

Την ίδια ώρα, στο σηµείο ακόµη και να ανταλλάζουν φάρµακα έχουν φτάσει ογκολόγοι, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται σε σκευάσµατα για άτοµα µε καρκίνο και λευχαιµία.

Αυτό αποκάλυψε στον «Άστρα» ο ογκολόγος Γιώργος Άστρας, λέγοντας ότι οι ογκολόγοι προσπαθούν να ανταλλάζουν φάρµακα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών µε καρκίνο. Υπέδειξε ότι το πρόβληµα µε τις ελλείψεις φαρµακευτικών σκευασµάτων πρέπει να λυθεί άµεσα, γιατί, όπως είπε, ήδη κινδυνεύει κόσµος. Πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται κατά 3% και σηµείωσε ότι γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει απόθεµα.

Εν αναµονή της απάντησης ΟΑΥ στην επιστολή Μιχάλη Χατζηπαντέλα

Στο µεταξύ, ο Υπουργός Υγείας έχει αποστείλει επιστολή την Τετάρτη προς τον ΟΑΥ ζητώντας εξηγήσεις για τις ελλείψεις φαρµάκων.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας έχει δώσει διορία µιας εβδοµάδας στον Οργανισµό. Επικαλέστηκε δε την τελευταία συνάντησή του µε αντιπροσωπεία του ΟΑΥ στις 9 Σεπτεµβρίου, κατά την οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει επάρκεια φαρµάκων. Στην επιστολή σηµειώνει ότι εκκρεµεί η ενηµέρωση που είχε ζητήσει για την καταγραφή καινοτόµων σκευασµάτων που έχουν εγκριθεί τον τελευταίο χρόνο και για τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Σχολιάζοντας, ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ, Παναγιώτης Πέτρου, ανέφερε ότι ελλείψεις στα φάρµακα δυστυχώς πάντοτε θα υπάρχουν γιατί τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά. «Συνήθως είτε γιατί υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης, είτε υπάρχει κάποιο πρόβληµα πρώτης ύλης. Για παράδειγµα, πρόσφατα, ορισµένες ελλείψεις οφείλονται στην πανδηµία και το Brexit».

Ο κ. Πέτρου επιβεβαίωσε ότι ο Οργανισµός θα απαντήσει εντός του χρονικού πλαισίου που έθεσε ο υπουργός. Είπε ότι θα παραθέσουν στοιχεία, αλλά και την αντικειµενική δυσκολία που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια εξεύρεσης επαρκούς ποσότητας φαρµάκων.

Σηµείωσε ότι η έλλειψη φαρµάκων για τη λευχαιµία είναι ένα πρόβληµα που αφορά όλες τις χώρες και όχι µόνο την Κύπρο. Σηµειώνεται ότι, ο ΟΑΥ προβαίνει σε τακτική επικαιροποίηση των φαρµάκων που συµπεριλαµβάνονται στον κατάλογο του..

πηγή: διάλογος