Οι μεγάλοι επέβαλαν αναβολή εκλογών στους δήμους

Μετά τη χθεσινή έγκριση των τριών νομοσχεδίων τα οποία κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή για παράταση της θητείας σε δήμους, κοινότητες και Σχολικές Εφορείες, άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για την κρίση της αξιοπιστίας των κομμάτων, τα οποία θα βρεθούν πλήρως εκτεθειμένα σε περίπτωση κατά την οποίαν δεν εγκριθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, ενώ εναντίον τάχθηκαν Οικολόγοι και ΕΛΑΜ, με την ΕΔΕΚ να απέχει.

Η θητεία των τοπικών αρχόντων παρατείνεται μέχρι τον Μάιο του 2024, οπόταν θα διεξαχθούν ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές ταυτοχρόνως, οδηγώντας και σε εξοικονόμηση €4 εκατ. ανά τετραετία.

Κάποιοι θεωρούν δε, πως ακόμη και όσοι βολεύονταν με τη σημερινή δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν ευνοούσαν τη μεταρρύθμιση, σύρθηκαν στην αποδοχή της λόγω και της τάσης αποδοχής που διαμορφώθηκε ανάμεσα στην κοινή γνώμη.

Δέσμευση της πλειοψηφίας των κομμάτων είναι ότι θα εργαστούν «πυρετωδώς» από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου και πάντως πριν τις 15 Δεκεμβρίου, για έγκριση των τριών νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης.

Το χρονικό όριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τίθεται με δεδομένο ότι μέχρι τότε η Βουλή θα ασχολείται με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, οπόταν δεν θα υπάρχει χρόνος ενασχόλησης και με τη μεταρρύθμιση. Η δέσμευση για έναρξη εντατικής συζήτησης των νομοσχεδίων ανελήφθη από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Άριστο Δαμιανού και μαζί του συμφώνησαν και εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τη χθεσινή εξέλιξη πήγε χαμένη η προεκλογική εκστρατεία ειδικά των νέων υποψηφίων, αφού οι υφιστάμενοι δήμαρχοι κέρδισαν δυόμισι χρόνια παράταση χωρίς να πατήσουν καν στις κάλπες.

Υπέρ της προώθησης της μεταρρύθμισης τάσσονται όλα τα κόμματα και οι διαφορές επικεντρώνονται στο ότι, ειδικά μικρότερα κόμματα, ευνοούσαν διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο, με ορίζοντα πενταετίας.

Βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για πιθανές αντιδράσεις τοπικών αρχόντων, περιλαμβανομένων και μαζικών παραιτήσεων με στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στη λειτουργία Τοπικών Αρχών ή και έναρξης δικαστικών διαδικασιών με σκοπό την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούνται με τις αποφάσεις Κυβέρνησης και Βουλής. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τέλους Δεκεμβρίου οι δήμαρχοι που δυνατόν να παραιτηθούν να αντικατασταθούν από τους αντιδημάρχους, ενώ αν αυτό συμβεί μετά την έγκριση των νομοσχεδίων θα εξευρεθεί τρόπος αναπλήρωσης τους μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Στο μεταξύ, η έγκριση των νομοσχεδίων δεν θεωρείται πως θα αποτελέσει λεωφόρο χωρίς εμπόδια, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες όπως ο αριθμός των νέων δήμων, ενώ σημαντικό θέμα θεωρείται και η μορφή των δημοψηφισμάτων που θα διεξαχθούν. Υπάρχει επίσης το θέμα των σχολικών εφορειών αλλά και η εκλογή των συμβούλων, αφού μικρά κόμματα φοβούνται πως με τη μορφή που προωθείται θα αποκλειστούν.

Πριν καν περάσει ένα εικοσιτετράωρο από την παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων, κάποιοι υποστηρίζουν πως ορισμένα κόμματα θα αντιμετωπίσουν εσωκομματικούς τριγμούς, υπό την έννοια ότι έπεισαν κάποιους ανθρώπους να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια τους με την προοπτική ότι στις Τοπικές Εκλογές (που θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο) θα τους προωθούσαν για δημοτικούς συμβούλους, προοπτική η οποία ακυρώθηκε.

Το θετικό που βλέπουν κάποιοι κομματικοί παράγοντες από την αναβολή των εκλογών, είναι πως πέραν του μπελά νέας εκλογικής αναμέτρησης (λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές) τα κόμματα μένουν απερίσπαστα στην αναζήτηση συμμαχιών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η «καλή μέρα» φάνηκε από το πρωί

Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών όσον και κατά τη διάρκεια δηλώσεων που ακολούθησαν, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, προτού αρχίσει η συζήτηση των προϋπολογισμών. Επικαλέστηκε δε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ανέλαβε η Κύπρος έναντι της Ε.Ε. ώστε να λάβει οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, καθώς και την εξοικονόμηση €4 εκατ. από την ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών. Κάλεσε τα κόμματα να δουν τη «μεγάλη εικόνα», όπως χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση, ενώ τους εισηγήθηκε να δεσμευθούν από κοινού με την Κυβέρνηση σε ένα «συμβόλαιο τιμής απέναντι στους πολίτες» για ψήφιση της μεταρρύθμισης. Είπε επίσης, πως «αν οδηγούμασταν σε εκλογές πενταετίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αυτό θα ακύρωνε τη μεταρρύθμιση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως ομόφωνη θέση ήταν ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ξεπερασμένο, ως έχει σήμερα, πνέει τα λοίσθια ενώ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και δυστυχώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της πολιτείας, αλλά κυρίως των ίδιων των πολιτών, για αυτό και η μεταρρύθμιση είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα.

Εκφράζοντας τη θέση του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι το κόμμα στηρίζει την αναβολή των εκλογών και την παράταση των θητειών. Είπε επίσης πως συναποφασίστηκε, ότι στις 30 Σεπτεμβρίου αρχίζει συζήτηση με στόχο την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας ή δυνατόν πριν από την έναρξη της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2021».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε ότι το κόμμα θέτοντας ως προτεραιότητα την εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη σύμπηξη των ευρωεκλογών με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, στηρίζει την παράταση των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης ανέφερε πως παρόλες τις δυσκολίες από την παράταση της θητείας των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών το ΔΗΚΟ συμφώνησε, στο πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης που διαμορφώθηκε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αφού τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία και απαραίτητη, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με την ταύτιση των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας τάχθηκε υπέρ της αναβολής των εκλογών και της υπερψήφισης της μεταρρύθμισης.

Philenews