Όλοι έχουν λόγο να οπλοφορούν!

Κάθε φορά που έχουμε μια δολοφονία (και δυστυχώς έχουμε συχνά) με όπλο ανοίγει συζήτηση για το ποιοι και γιατί κατέχουν όπλα. Η συζήτηση, που διαρκεί μόνο όσο διαρκεί και ο απόηχος του εγκλήματος, διεξάγεται γύρω από ερωτήματα του τύπου αν όσοι κατέχουν όπλο τηρούν τις προϋποθέσεις και αν είναι σε θέση να τα χρησιμοποιούν σωστά.

Γίναμε μάρτυρες περιπτώσεων που τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν πέραν για απίστευτο λόγο. Τα τελευταίο παράδειγμα, πριν λίγες μέρες, πρόσωπο στον Άγιο Δομέτιο πυροβόλησε με το στρατιωτικό του τυφέκιο G3 το σπίτι του γείτονά του, επειδή αυτός προκαλούσε φασαρία. Και λίγο νωρίτερα σε άλλο συμβάν στο Γέρι  νεαρός σκότωσε με κυνηγετικό όπλο τον γείτονά του και τραυμάτισε τον πατέρα του με αφορμή χώρο στάθμευσης.

Αλήθεια πόσο ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται τα όπλα στην Κύπρο; Σίγουρα η Κύπρος δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, όπου η οπλοκατοχή σκοτώνει περισσότερους και από την πανδημία. Στην Αμερική σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στην οπλοκατοχή, καθώς το λόμπι των όπλων διαθέτει σημαντικά ερείσματα στα νομοθετικά σώματα της χώρας σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Κύπρο, οπότε εύκολα μπορεί να ληφθούν αποφάσεις που να περιορίζουν τον κίνδυνο. Κι όμως παρατηρείται δυσκολία να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Κι ας συχνά-πυκνά διαπιστώνεται ότι άνθρωποι με ιστορικό βίας και με ψυχολογικά προβλήματα να έχουν, νόμιμα ή παράνομα, κρυμμένα  στα σπίτια τους, ένα ή και περισσότερα όπλα. Οι περισσότεροι βέβαια, δεν θα τα στρέψουν ούτε εναντίον άλλων ούτε και εναντίον του εαυτό τους. Κάποιοι όμως θα το κάνουν. Και το κάνουν όπως ξέρουμε.

Χιλιάδες είναι τα όπλα που βρίσκονται στα χέρια πολιτών. Χιλιάδες έφεδροι και εθνοφύλακες έχουν στα σπίτια τους όπλα. Άλλες πολλές χιλιάδες όπλα κατέχουν οι κυνηγοί. Παράλληλα όπλα έχουν αστυνομικοί, φρουροί ασφαλείας αλλά πάρα πολλοί ιδιώτες που για τον ένα ή άλλο λόγο καταφέρνουν και εξασφαλίζουν σχετική άδεια. Τώρα πληροφορούμαστε ότι άδεια οπλοφορίας έχουν και αρκετοί αλλοδαποί που βρίσκονται στην Κύπρο. Επιχειρηματίες, Ρώσοι κυρίως και συνοδοί τους, πέτυχαν και εξασφάλισαν άδεια οπλοφορίας, ενώ είναι καλά γνωστό ότι ανεξακρίβωτος αριθμός όπλων βρίσκεται παράνομα στα χέρια  προσώπων που κινούνται στο σκοτάδι.

Ο κατάλογος όμως των οπλοφόρων δεν τελειώνει εδώ, καθώς όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα στον τύπο δεκάδες πρόσωπα, πολιτικοί, επιχειρηματίες, πρώην μέλη της Αστυνομίας, δημοσιογράφοι και πολίτες κατέχουν άδεια οπλοφορίας, με τη βούλα του Υπουργικού  και αφού προηγήθηκε η σύσταση της Επιτροπής Ασφάλειας της Αστυνομίας και ενέκρινε ο/η υπουργός Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και πολιτικά πρόσωπα, όπως βουλευτές (εν ενεργεία και πρώην) κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι, η ζωή των οποίων κατά καιρούς τέθηκε σε κίνδυνο είτε κατόπιν απειλών είτε λόγω της φύσης των καθηκόντων τους.

Τώρα Υπουργικό Συμβούλιο μελετά τον κατάλογο με πρόθεση να τον περιορίσει ενώ ζήτησε επίσης όπως εξεταστεί και θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να μην είναι δική του αρμοδιότητα να εγκρίνει τις άδειες οπλοφορίας.