Πόθεν έσχες για κορόιδα

Όταν ο νομοθέτης αποφάσιζε ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί και στην Κύπρο η διαφάνεια που έχει να κάνει με τους πολιτικούς και την εκ μέρους τους απόκτηση περιουσίας, είναι σίγουρο ότι δεν θέλησε να θεσμοθετήσει αυστηρή νομοθεσία. Αντίθετα πρότεινε και ενέκρινε μια χαλαρή σειρά από νόμους διάτρητους, με παραθυράκια που δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να ξεγελούν εαυτούς και αλλήλους. Και το ξέρουν ότι αλληλοκοροϊδεύονται. Το ίδιο πιστεύουν ότι γίνεται και με τους πολίτες αυτού του κράτους. Νομίζουν ότι μας ξεγελούν. Γελιούνται όμως. Είναι αυτοί που γελοιοποιούνται και γίνονται ανέκδοτα στο των πολιτών, χάνοντας από το όποιο κύρος ή αξιοπρέπεια τους παρέμεινε.

Κάθε φορά που οι κρατικοί αξιωματούχοι κυρίως ο Πρόεδρος, οι βουλευτές, οι υπουργοί υποβάλουν εκείνο το διαβόητο πόθεν έσχες γίνονται ρεντίκολο. Αλλά επιμένουν στην ίδια τακτική. Κάποτε υπό την πίεση της κοινής γνώμης και όταν αντιληφθούν ότι γίνονται κορόιδο μεταξύ των πολιτών κάνουν πως αντιλαμβάνονται το μέγεθος της απάτης που επιχειρούν σε βάρος του λαού ψελλίζουν κάτι περί αλλαγών, κάτι περί της ανάγκης να γίνει η νομοθεσία πιο αυστηρή. ¨όμως δεν κάνουν κανένα βήμα. Αλλά και να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους πάλι δεν θα τους τηρούν. Πάλι θα εφευρίσκουν τρόπους να ξεγελούν το σύστημα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν υπάρχει κανένα όργανο έτοιμο και αποφασιστικό να τους τραβήξει το αυτί, να τους υποδείξει την παρανομία και να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη για να πληρώσουν για τις παρανομίες τους. Εξάλλου το λέει ξεκάθαρα η κυπριακή παροιμία: «Κόρακας κοράκου βγάζει μάτι;»

Θα θυμίσω ότι σε κάποια περασμένη δεκαετία όταν επισημάνθηκε στον τότε πρόεδρο της Βουλής ότι έληξε η προθεσμία υποβολής των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών και μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν είχαν εισέτι υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις, οι δημοσιογράφοι πήραν την επίσης κυπριακή φράση, «ε, καλά εχάθηκε ο κόσμος;».

Και μπορεί ο κόσμος να μην έχει χαθεί αλλά αυτή η ανοχή, η χαλαρότητα, η ατιμωρησία έφερε την διαπλοκή και τη διαφθορά στον τόπο σε επίπεδα που οδηγούν τη χώρα μας, δικαίως, στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις διεφθαρμένες χώρες.

Τέτοιες συμπεριφορές λοιπόν από μέλη του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενισχύουν την απαξίωση των πολιτών προς πολιτικούς. Και, δυστυχώς, η στάση αυτή αγγίζει και επηρεάζει όλο το πολιτικό σύστημα, είτε ευθύνεται είτε όχι. Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση για να αλλάξουν τα δεδομένα και η αρνητική εικόνα. Πρέπει να αλλάξει καθώς είναι και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται πως το Πόθεν Έσχες των πολιτικών έχει απαξιωθεί πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης καθώς η έως τώρα εφαρμογή του δεν εκπλήρωσε επ’ ουδενί τον σκοπό του.