Πρώτο κουδούνι σήμερα για τη Δημοτική Εκπαίδευση

Συνολικά 50.005 μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν σήμερα στα σχολεία τους, για να κατανεμηθούν σε τμήματα, να πάρουν τα βιβλία τους και να αρχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από πλευράς του Υπουργού εδώ και μήνες ότι θα είναι όλα έτοιμα, πολλά σχολεία δεν θα έχουν ούτε καν τα μονά θρανία.

Οι δάσκαλοι/δασκάλες, οι νηπιαγωγοί και οι ειδικοί/ές εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στα σχολεία για ανάληψη καθηκόντων τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εύχεται σε όλο το διευθυντικό, διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό Δημοτικής Εκπαίδευσης καλή χρονιά. «Να είναι η νέα χρονιά δημιουργική, γόνιμη, παραγωγική και να συνοδεύεται από κάθε προσωπική και οικογενειακή χαρά και ευτυχία για τον καθένα και την καθεμιά», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα στους μαθητές και τις μαθήτριες, ο κ. Στυλιανίδης εύχεται ολόψυχα να ζήσουν όλα τα όμορφα, τα μοναδικά και τα σπουδαία που το σχολείο τους μπορεί -με την ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα του- να τους προσφέρει.

«Ξεκινάμε και αυτή τη σχολική χρονιά μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά θεωρώ ότι η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών μας και η εμπειρία τους όλο το προηγούμενο διάστημα θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν και να έχουμε έτσι μια σχολική χρονιά πάνω απ’ όλα με υγεία για τα παιδιά και το προσωπικό των σχολείων μας, τους εκπαιδευτικούς μας και πάνω σε αυτό να χτίσουμε όλα εκείνα που αναμένεται ως σχολείο να προσφέρουμε στα παιδιά, δηλαδή την αγωγή και τη μάθησή τους», κατέληξε.

Στοιχεία για Δημοτική – Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά 330 δημοτικά σχολεία με 50.005 μαθητές σε 2.672 τμήματα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, καθώς και άλλες ανάγκες της στελέχωσης, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4.532 (4.248 μόνιμοι και 284 έκτακτοι) δασκάλους Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου θα εργαστούν τρεις (3) δάσκαλοι.

Επίσης, θα λειτουργήσουν 271 δημόσια νηπιαγωγεία και επιπρόσθετα θα λειτουργήσουν 18 νέα τμήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στελέχωσης, στα δημόσια νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν 12.426 μαθητές. Επιπλέον, θα συνεχίσει τη λειτουργία του το νηπιαγωγείο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, όπου θα φοιτήσουν 7 μαθητές και θα εργαστούν δύο νηπιαγωγοί και μία σχολική βοηθός, όπως την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζονται στις 855 νηπιαγωγούς (722 μόνιμοι και  133 έκτακτοι).

Κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 9 σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης και 119 ειδικές μονάδες στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Το διδακτικό προσωπικό Ειδικής Εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους 1.021 εκπαιδευτικούς.

πηγή: διάλογος