Ψάχνουν λύση για τους συνοδούς των 2 τυφλών παιδιών

Δεν πήγαν ούτε σήμερα σχολείο τα 2 παιδιά

Μεγάλες διαστάσεις πήρε το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με δύο τυφλά αδέλφια τα οποία δεν τους αφήνουν να επιλέξουν σχολικό συνοδό. Την είδηση γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή (17/9) μέσω ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών αναφέροντας μεταξύ άλλων πως υπάρχει έλλειψη σεβασμού στους μαθητές με αναπηρία και τους γονείς τους.

Μια ημέρα αργότερα ήρθε η αντίδραση από το υπουργείο Παιδείας το οποίο μέσω ανακοίνωσης, ουσιαστικά έριξε το μπαλάκι στις σχολικές εφορείες.

Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λατσιών κ. Κώστας Βασιλείου, ανέφερε πως η οικογένεια των δύο παιδιών θέλει συγκεκριμένη συνοδό η οποία «έχει δουλέψει ως αντικατάσταση στα δύο αυτά παιδιά και έχει δουλέψει μόνο 1 μήνα».

Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλείου υποστήριξε πως «και 2 μήνες να είχε εργαστεί, δε θα μπορούσε να εργοδοτηθεί από την Σχολική Εφορεία επειδή είναι εκτός της σύμβασης».

Ερωτηθείς εάν τα δύο παιδιά δεν πήγαν ούτε σήμερα σχολείο, ο κ. Βασιλείου απάντησε πως «κατά πάσα πιθανότητα έμειναν σπίτι».

Την ίδια ώρα ο κ. Ντίνος Έλληνας Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ δήλωσε πως υπάρχουν 2 οπτικές για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Από τη μια πλευρά υπάρχει το θέμα της συλλογικής σύμβασης και από την άλλη υπάρχει το θέμα το ανθρώπινο, το ευαίσθητο το οποίο πρέπει να αφουγκραστούμε».

Πρόσθεσε πως το περασμένο Σάββατο είχε επικοινωνία με Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λατσιών αλλά και τον πατέρα των δύο παιδιών. «Είχα κάνει teleconference και με τους δύο. Υπάρχει λύση την οποία πρέπει σήμερα μέχρι αύριο να δώσουμε».

Όπως εξήγησε, «ο λόγος που δημιουργείται το πρόβλημα στα άκρα είναι γιατί ίσως δεν υπήρξε σωστή επικοινωνία από την αρχή. Το να καθίσεις σε ένα τραπέζι με τον γονιό και να μπορέσεις να δεις το όλο θέμα και από τις δύο πλευρές και να συζητήσεις τα πάντα, μπορείς να βρεις λύση».

Τόνισε ωστόσο πως η συλλογική σύμβαση, η οποία ισχύει για 4 χρόνια, δεν πρέπει να παραβιάζεται.

Πηγή: Offsite