Σωσίβιο η Σ. Αραβία για τον τουρισμό

Αν πάμε πίσω στη δεκαετία του 1980 όταν οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να δώσουν ώθηση στον κυπριακό τουρισμό έστρεψαν τα βλέμματα προς την ανατολή. Κι όταν λέμε ανατολή εννοούμε πολύ… ανατολή. Την άπω ανατολή. Ναι άρχισαν ταξίδια και έρευνες για να φέρουν τουρίστες από την Κίνα και την Ιαπωνία. Όλοι ξέρουμε ότι το πείραμα και οι προσπάθειες εκείνες απέτυχαν.

Σήμερα μετά τη σημερινή καταβαράθρωση της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης με υπαιτιότητα του κορονοϊού, η Κύπρος αναζητά νέες αγορές στο πλαίσιο αναζωογόνησης του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας. Έτσι πρόσφατα ο υφυπουργός Τουρισμός Σάββας Περδίος βρέθηκε στο Μπαχρέιν με στόχο να προβάλει στην περιοχή την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό. Κατά την εκεί επίσκεψή του ο κ. Περδίος μίλησε και για τη δυνατότητα να γίνει η χώρα μας πόλος έλξης για τους Σαουδάραβες. Το σκεπτικό και τις προοπτικές εξήγησε σε συνέντευξή του στην ‘Καθημερινή’. Είπε συγκεκριμένα:

«Η Σαουδική Αραβία είναι μια αγορά των 40 εκατ. Είναι πολύ πιο μεγάλη σαν αγορά σε σχέση με άλλες αγορές στις οποίες στοχεύουμε στην Ευρώπη. Επίσης είναι μια αγορά η οποία αρχίζει να ανοίγεται και ιδιαίτερα η νεολαία ταξιδεύει πολύ, είναι τουρίστες καλής ποιότητας και είναι πιστοί πελάτες. Δηλαδή, αν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, θα είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Πράγματι, στο παρελθόν η Κύπρος δυσκολεύτηκε να προσελκύσει τουρισμό από την Σαουδική Αραβία και οι λόγοι είναι δύο. Κατ’ αρχήν, η απουσία της απευθείας συνδεσιμότητας, κάτι το οποίο συνεχίζουμε να το δουλεύουμε. Πιθανότατα τους επόμενους μήνες να υπάρξει απευθείας συνδεσιμότητα με την Saoudia ή με την Flynas, που είναι εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας. Ο δεύτερος λόγος που δυσκόλευε την κατάσταση ήταν η δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης της βίζας. Πλέον βρήκαμε μια λύση στο Μπαχρέιν για να διευκολύνει και την διαδικασία έκδοσης βίζας για όσους ζουν στην περιοχή Νταμάμ και τα περίχωρα. Έτσι, από την στιγμή που υπάρχει απευθείας πτήση Μπαχρέιν- Λάρνακα και που υπάρχει προξενείο της Κύπρου στο Μπαχρέιν, πλέον οι Σαουδάραβες μπορούν να στέλνουν την αίτηση τους στο προξενείο στο Μπαχρέιν και να περνούν να παίρνουν την βίζα τους καθ΄οδόν προς το αεροδρόμιο. Αυτή η λύση αναμένεται να λειτουργήσει ακόμα και αν μελλοντικά μπει απευθείας πτήση από και προς το Ριάντ. Είναι ενήμερο και το Υπουργείο Εξωτερικών, μιλήσαμε και με την Gulf Air και τους ενθουσίασε η ιδέα, άρα προχωρούμε σε κοινή διαφημιστική εκστρατεία για την συγκεκριμένη περιοχή της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης θέλοντας να διευκολύνουμε και την μετάβαση των κατοίκων Κύπρου στο Μπαχρέιν, ζητήσαμε από την Gulf Airνα εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η πτήση της Παρασκευής την Πέμπτη, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Κύπριοι να έχουν την επιλογή του long weekend στην χώρα.»

Πάντως ο κ. Περδίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ο κ. Υφυπουργός εκτιμά ότι οι αφίξεις τουριστών θα κυμανθούν γύρω στο 60% του 2019, συνεχίζοντας το μοτίβο Ιουλίου και Αυγούστου. Πάντως, καλύτερα από τον Αύγουστο αναμένεται να κινηθεί η βρετανική αγορά. Παρά το ότι ο αριθμός των αφίξεων είναι μειωμένος σε σχέση με το 2019, διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών- δεδομένο που έχει τη δική του σημασία τόσο για την διαμόρφωση των τουριστικών εσόδων, όσο και για τους στόχους στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Μέχρι στιγμής και υπό τις περιστάσεις, ο Υφυπουργός εκφράζει, στη συνέντευξή του, ικανοποίηση για τις τουριστικές επιδόσεις και εκτιμά ότι υπάρχει το μομέντουμ για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.