Στέλνει τον λογαριασμό στα κόμματα ο Πετρίδης

Αποφασισμένος να εισπράξει τα χρήματα που πρέπει, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας –κάποια κόμματα πρέπει να επιστρέψουν μέρος της κρατικής χορηγίας που έλαβαν προκαταβολικά– παρουσιάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδη έχει ήδη δώσει εντολές στους αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου να ετοιμάσουν τις σχετικές επιστολές προς τα κόμματα που πρέπει, σύμφωνα με τον υπολογισμό που έχει γίνει, να δώσουν πίσω το μέρος της χορηγίας που δεν τους αναλογεί. Οι επιστολές θα έχουν ως αποδέχτες το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την Αλληλεγγύη και τη Συμμαχία Πολιτών, καλώντας τα να επιστρέψουν στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας το ποσό που θα αναγράφεται σε αυτές. Το πόσο υπολογίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη βάση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να γίνει επανακατανομή του ποσού ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να οδηγήσει τα πράγματα μέχρι και το δικαστήριο στην περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν συμμορφωθεί για επιστροφή των χρημάτων. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στη δήλωση του το Σάββατο ανέφερε ότι αν τα κόμματα δεν την επιστρέψουν, το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε αποκοπή από τη χορηγία του 2022 για τα κόμματα αυτά ή το θέμα θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που του απέστειλε η Βουλή, λέγοντας του ότι το νομοθετικό σώμα δεν μπορεί να εισπράξει τη χορηγία, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι αν και σέβεται τη θέση της Βουλής, το ΥΠΟΙΚ έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον νομικό σκέλος.

Όπως είπε, «ως αρμόδιος οικονομικός φορέας, και αυτό είναι ξεκάθαρο, η Βουλή θα έπρεπε να αναλάβει, όπως ανέλαβε να δώσει τα κονδύλια, να αναλάβει και να τα εισπράξει».

«Σεβόμαστε τη θέση της Βουλής, την κατανοούμε, άρα το ΥΠΟΙΚ θα επικοινωνήσει απευθείας με τα κόμματα ούτως ώστε να γίνει η ανακατανομή», είπε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει αίσια κατάληξη, ο κ. Πετρίδης είπε πως σε αντίθετη περίπτωση «θα γίνουν αποκοπές από τη χορηγία το επόμενο έτος στα κόμματα τα οποία θα αρνηθούν να δώσουν πίσω (το μέρος της χορηγίας) από του χρόνου ή ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε μια δικαστική οδό».

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «σίγουρα δεν είναι ο φορολογούμενος ο οποίος πρέπει να δώσει επιπλέον γιατί κάποιοι πήραν περισσότερα απ’ ό,τι τους αναλογεί».

Το ΔΗΚΟ πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει το ποσό, με τον Νικόλα Παπαδόπουλό να σημειώνει στην πρόσφατη σύσκεψη αρχηγών ότι δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, επαναλαμβάνοντας ότι υιοθετεί τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η χορηγία παραχωρείται αρχές του χρόνου και ότι η κοινοβουλευτική περίοδος για ένα κόμμα είναι 5 χρόνια και όχι 4,5 για να λάβουν χορηγία μισού έτους.

Τη θέση αυτή επανέλαβε χθες σε παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ το μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού, τονίζοντας τα εξής:

> η κρατική χορηγία εγκρίνεται με τον προϋπολογισμό κάθε έτους συνεπώς Ιανουάριο με Ιανουάριο και όχι κάθε Μάιο

> η Βουλή έχει διάρκεια  5 έτη όχι 4,5

> Αυτοί που ψήφισαν τον προϋπολογισμό (το ΔΗΚΟ καταψήφισε) γιατί δεν το έθεσαν τότε;

> Το ΔΗΚΟ έχει νομική γνώμη επί του θέματος και αν επιμένει το υπ Οικονομικών μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

>> Συμμαχία Πολιτών: €277.429.68

>> Κίνημα Αλληλεγγύη: €251.203,39

>> ΔΗΚΟ: €47.321,78

>> ΑΚΕΛ: €1.558.87

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να αιωρείται το ζήτημα της χρηματοδότησης της Δημοκρατικής Παράταξης η οποία εξασφάλισε είσοδο στη Βουλή μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί από τα κόμματα θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί ως εξής:

>> ΔΗΠΑ: 318.591,95

>> ΕΛΑΜ: 145.750,09

>> ΕΔΕΚ: 59.305,46

>> ΔΗΣΥ: 37.069,63

>> Κίνημα Οικολόγων: 16.769,59

Σημειώνεται ότι η Βουλή την περασμένη Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, διαμηνύοντας του ότι δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για είσπραξη χρημάτων από κόμματα που έλαβαν προκαταβολικά ολόκληρο το ποσό της χορηγίας για το έτος 2021. Στην απαντητική επιστολή, η Βουλή επαναλαμβάνει σε δηκτικό ύφος προς το υπουργείο Οικονομικών πως δεν είναι δική της αρμοδιότητα η είσπραξη των ποσών που φέρονται ότι πρέπει να επιστρέψουν κάποια κόμματα στο πλαίσιο της γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για ανακατανομή του ποσού της χορηγίας.

Philenews