Στιγμιαίο το σκίσιμο λέγει ο Πρόδρομος

Αποφεύγει επιμελώς να αναλάβει έστω και μερίδιο ευθύνης για τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το βιβλίο των αγγλικών ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ επιχειρεί να πείσει ότι το περιστατικό με το σχίσιμο σελίδας του βιβλίου είναι… ως μη γενόμενο.

Αυτή την εικόνα παρουσίασε πριν δυο μέρες σε δίωρη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ και το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει αυτή τη γραμμή και κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δώσει εξηγήσεις για το όλο θέμα.

Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ «Πρόσωπο με Πρόσωπο», ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «στην Κύπρο, δεν σκίζουμε σελίδες βιβλίων, ούτε επιτρέπεται, ούτε χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει λογοκρισία. Με το βιβλίο των αγγλικών έγινε ένας λάθος χειρισμός, από παρανόηση και λόγω του επείγοντος. Και αυτός ο λάθος χειρισμός κράτησε μόνο μερικές ώρες, την Τετάρτη το πρωί. Από την περασμένη Τετάρτη, η ώρα 15:00, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι το βιβλίο αποσύρεται. Εκεί έχει τελειώσει το θέμα».

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις της δημοσιογράφου Στέλλας Μιχαήλ ποια ήταν η δική του εμπλοκή και γνώση του θέματος, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό τους ως πλήρως αμέτοχος στις ενέργειες που προκάλεσε ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δήλωσε ότι το σκίσιμο βιβλίων δεν είναι πρακτικές του 21ου αιώνα. Στο ερώτημα ποιος έδωσε την οδηγία για σκίσιμο της σελίδας, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε: «Η επισήμανση είχε γίνει από εκπαιδευτικούς, όχι όμως από το υπουργείο Παιδείας και γι αυτό σας λέω το βιβλίο είχε κατά κάποιο τρόπο διαλάθει της προσοχής». Κληθείς να πει εάν ήταν εις γνώσιν του η περιβόητη οδηγία για σκίσιμο της σελίδας, ο υπουργός Παιδείας δεν απάντησε ξεκάθαρα: «Ήταν σε γνώση μου ότι παρουσιαζόταν αυτό το πρόβλημα σε αυτό το βιβλίο, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης όταν αποφασίστηκε να αποσυρθεί. Αφού είχε ανακοινωθεί η απόσυρση από το υπουργείο, συνεχίστηκε έξω αυτή η συζήτηση, η οποία επαναλαμβάνω δεν νομίζω να έχει σχέση με το μάθημα των Αγγλικών ή με το βιβλίο».

Οι πιο πάνω τοποθετήσεις του κ. Προδρόμου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα το Υπουργείο του ανακοίνωνε το προηγούμενο διάστημα για να δικαιολογήσει το σκίσιμο σελίδας και στο τέλος της απόσυρσης του βιβλίου.  Για ένα διήμερο με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου με δικαιολογίες και επιχειρήματα προσπαθούσε να πείσει για την ορθότητα των αποφάσεων αναφορικά με το χειρισμό του ζητήματος ενώ τώρα ο κ. Προδρόμου, παραδέχεται ότι έγινε λάθος χειρισμός, από παρανόηση και λόγω του επείγοντος του θέματος. Φυσικά αναπάντητα παραμένουν πολλά άλλα ερωτηματικά. Ποιος παρήγγειλε το βιβλίο, ποιος το έλεγξε, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την αναστάτωση αλλά και στην εκπαίδευση των παιδιών που θα στερηθούν το εγχειρίδιο για άγνωστο χρονικό διάστημα.