Στο μικροσκόπιο πρώην βουλευτές – Καταγγελίες για συγκεκριμένα ΠΕΠ

Τα φορολογικά δεδομένα πρώην βουλευτών, οι οποίοι βρίσκονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα την προηγούμενη πενταετία, εξετάζει το Τμήμα Φορολογίας. Η φορολογική έρευνα άρχισε μετά από καταγγελίες και παράπονα που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο αρμόδιο τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μεταξύ άλλων οι φοροθέτες εξετάζουν κατά πόσο οι συγκεκριμένοι πρώην βουλευτές έχουν περιλάβει στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει όλα τα εισοδήματα που λαμβάνουν ετησίως. Επιπρόσθετα, διερευνώνται οι δηλώσεις εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτές είναι ελλιπείς, καθώς κάποιοι από αυτούς, πέραν από το μισθό του βουλευτή, ασκούσαν και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, ωστόσο είχαν δηλώσει χαμηλότερα εισοδήματα, από αυτά που πραγματικά έλαβαν.  Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο κάποιοι από αυτούς είχαν εισοδήματα από το εξωτερικό αλλά και από άλλες πηγές, για τα οποία δεν δόθηκαν επαρκείς δικαιολογίες. Επίσης, για άλλους εξετάζεται κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί με όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως υπό φορολογική διερεύνηση βρίσκονται συγκεκριμένα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ). Το θέμα ήρθε στο φως μετά από ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ζητούσε να ενημερωθεί κατά πόσο το Τμήμα Φορολογίας έχει διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες, ιδιαίτερα μετά από καταγγελίες που έγιναν στο Τμήμα σε σχέση με φορολογικά δεδομένα του πρώην Προέδρου της Βουλής  Δημήτρη Συλλούρη. Όπως είχε υποστηρίξει ο αρμόδιος υπουργός, οι φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται με ΠΕΠ αξιολογούνται ως υψηλού βαθμού κινδύνου. Μάλιστα, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη φορολογικός έλεγχος των δεδομένων των ΠΕΠ που κατέχει το Τμήμα Φορολογίας, ενώ λαμβάνονται και στοιχεία από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ανταλλαγής των φορολογικών πληροφοριών με άλλες φορολογικές αρχές του εξωτερικού, λαμβάνονται τα δεδομένα για τα ΠΕΠ.

Philenews