Στον κάλαθο όλα τα «Πόθεν Έσχες» – Ουδείς θα τους ελέγξει

Άλλη μια δήλωση «Πόθεν Έσχες», των βουλευτών καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, υπό την έννοια ότι ουδείς θα ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που έχουν κατατεθεί ή αν έχουν αποκρυφτεί ακόμη και εκατομμύρια ευρώ.

Σωστός και αποτελεσματικός έλεγχος αναμένεται να εφαρμοστεί με την τροποποίηση της νομοθεσίας, αφού, όπως αναγνωρίζει και με δήλωση της στον «Φ» η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές και ανεπαρκές, γι αυτό άλλωστε και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εργάζεται προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης για εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας. Στόχος είναι να κατατίθενται τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία των επηρεαζομένων και κατά τρόπο που να μπορεί να διενεργηθεί αποτελεσματικός έλεγχος, κάτι το οποίο θα οδηγήσει και στον τερματισμό της απαξίωσης, ειδικά προς τα πολιτικά πρόσωπα, είπε η κα Δημητρίου.

Ερωτηθείσα για τη σημερινή συνεδρία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως ακριβώς ένεκα του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου, το μόνο που μπορεί να κάνει η Επιτροπή είναι να ελέγξει κατά πόσον συμπληρώθηκαν ορθά και εμπρόθεσμα οι δηλώσεις του «Πόθεν Έσχες» που υπεβλήθησαν από τους βουλευτές. Η νομοθεσία δεν παρέχει στην Επιτροπή εξουσία να εξετάσει κατά πόσον τα στοιχεία είναι αληθή, εκτός και αν υποβληθεί συγκεκριμένη καταγγελία, είπε η κα Δημητρίου.

Κληθείσα να σχολιάσει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο συμπληρώνουν οι βουλευτές τη Δήλωση, ανέφερε, πως δυστυχώς υπάρχει λάθος και στο έντυπο της Δήλωσης γι’ αυτό θα ετοιμαστεί ειδικό έντυπο το οποίο θα συμπληρώνεται ομοιόμορφα από όλους.

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι η προωθούμενη νομοθεσία θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διεξάγεται σε βάθος έλεγχος από ειδικούς. «Δεν θεωρώ ορθό να ελέγχει ο ένας βουλευτής τον άλλο, διότι, πέραν των άλλων, δεν γινόμαστε και πιστευτοί», συμπλήρωσε.

Πάντως, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ενώ η υφιστάμενη νομοθεσία εγκρίθηκε από το 2004 και ενώ τα προβλήματα ελέγχου ήταν εμφανή από την αρχή, αφέθηκαν να διαρρεύσουν 18 χρόνια για να πλησιάσει η ώρα συμπλήρωσης των ατελειών. Αξίζει να σημειωθεί, πως μόνο κατόπιν καταγγελίας μπορεί να κινηθεί διαδικασία ελέγχου εναντίον των επηρεαζομένων.

Τι λένε τα κόμματα για το πλαίσιο

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ερωτηθείς ως προς τη σκοπιμότητα της υποβολής Δήλωσης, τη στιγμή που ουσιαστικά δεν μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα, παρατήρησε πως η δημοσιοποίηση των δηλώσεων εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Αφενός εξυπηρετεί τη διαφάνεια και σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να καταγγείλει τους ελεγχόμενους, αν γνωρίζει πως αυτά που κατέθεσαν και δημοσιοποιήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εξάλλου, έλεγχο μπορεί να διεξάγει και ο Φόρος Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα των ελεγχομένων ή και το ΤΟΜ για τα οχήματα που δηλώνονται. Βεβαίως, αυτό δεν είναι αρκετό και γι αυτό προωθούμε την τροποποίηση της νομοθεσίας, είπε.

Το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας το πλαίσιο ελέγχου του «Πόθεν Έσχες», αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι απαιτείται ένα πολύ πιο δραστικό πλαίσιο ελέγχου του «Πόθεν Έσχες» των μελών του Κοινοβουλίου και όλων των πολιτικών προσώπων.

Προσθέτει, επίσης, πως πρότεινε και επιμένει στην ανάγκη να διευρυνθεί ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων ώστε να καλύπτει τη δικαστική εξουσία, τους ιδιοκτήτες και διευθυντές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και την Εκκλησία ως προς την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, έχει καταθέσει πρόταση νόμου ώστε τα ελεγχόμενα πρόσωπα να είναι υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν συμφέροντα που έχουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης για τα περιουσιακά τους στοιχεία να δημεύονται μετά το θάνατο του πολιτικού προσώπου.

Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρεται, πως «είναι αυταπόδεικτο ότι η νομοθεσία για το “Πόθεν Έσχες” είναι παρωδία και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοεί κάθε χρόνο μαζί με το “Πόθεν Έσχες” να δίνονται στην δημοσιότητα και οι φορολογικές δηλώσεις στη βάση εξελεγμένων λογαριασμών που θα γίνονται από αδειούχο ελεγκτικό γραφείο ώστε να φαίνεται από πού πηγάζουν τα έσοδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι προνοεί η νομοθεσία

Τι προνοεί όμως η υφιστάμενη νομοθεσία στο κείμενο της οποίας διαπιστώνεται, πως «η διαφάνεια στη δημόσια ζωή εξυπηρετεί την παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης δημοσίου αξιώματος, θέσης ή ιδιότητας και αποσκοπεί στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή». Η νομοθεσία υπό τον τίτλο «Ο Περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2004 (49(I)/2004)», προνοεί υποβολή δήλωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς και τους βουλευτές) με τα περιουσιακά στους στοιχεία.

Στη δήλωση επίσης πρέπει να περιλαμβάνεται:

(α) Οποιαδήποτε διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου, του υπουργού ή του βουλευτή, του/της συζύγου τους και των ανήλικων τέκνων τους, η οποία έχει μεσολαβήσει από την αμέσως προηγούμενη δήλωση, μαζί με επαρκείς επεξηγήσεις που να δικαιολογούν τη διαφοροποίηση αυτή.

(β) κατάσταση των χρεών του Προέδρου, του υπουργού ή του βουλευτή, του/της συζύγου τους και των ανήλικων τέκνων τους.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης, πως η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «μπορεί να αρχίσει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το περιεχόμενο δήλωσης, αν συντρέχει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις»:

(α) Όταν υπάρχει ενώπιόν της ένορκη γραπτή καταγγελία ότι ο Πρόεδρος ή ο συγκεκριμένος υπουργός ή βουλευτής έχει άμεσο ή έμμεσο ή συγκαλυμμένο περιουσιακό όφελος, το οποίο όπως εύλογα πιστεύει, ο καταγγέλλων, δεν έχει περιληφθεί στη δήλωσή του.

(β) όταν από τη δήλωση εμφαίνεται ότι έχουν περιληφθεί σ’ αυτήν αναληθή στοιχεία ή όταν από την αμέσως προηγούμενη δήλωση εμφαίνεται ότι υπάρχει αύξηση της περιουσίας του Προέδρου, του υπουργού ή του βουλευτή, του/της συζύγου τους, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει στη δήλωση επαρκής αιτιολόγηση της συγκεκριμένης αύξησης με αναφορά στον τρόπο αύξησης και στην προέλευσή της.

Ακόμη, όμως και στην περίπτωση που υποβληθεί ένορκη γραπτή καταγγελία, η Επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε νόμιμους ελεγκτές, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς τα περιουσιακά στοιχεία.

Philenews