Τα τσούγκρισαν Αναστασιάδης-Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ακύρωσε τη συνάντηση που θα είχε σήμερα με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που η ακύρωση του ραντεβού των δύο αποδόθηκε στο βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου, εντούτοις είναι κοινό μυστικό ότι αιτία της εξέλιξης αυτής υπήρξε η παρουσία αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια έγιναν στην παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη των κατεχομένων της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Στην ίδια απόφαση, δηλαδή της ακύρωσης της συνάντησης με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, αναμένεται να ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη. Είθιστε, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδος όταν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη να συναντώνται εθιμοτυπικά και με τον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Όμως μετά την ενέργεια του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί σε μια τέτοια εκδήλωσης υψίστου συμβολισμού και επικοινωνιακού χαρακτήρα για την Τουρκία οι δυο ηγέτες δεν είχαν άλλη επιλογή. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος είχε έγκαιρα εισηγηθεί στον κ. Ελπιδοφόρο να μην αποδεχθεί την πρόσκληση από τους Τούρκους, αλλά αυτός αγνόησε την προτροπή με αποτέλεσμα να προκληθεί ο σάλος που αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι εξελίξεις αυτές σκιάζουν την ίδια την επίσκεψη και τις όποιες άλλες επαφές και συναντήσεις έχουν στην έδρα του ΟΗΕ Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενέργεια αυτή του κ. Ελπιδοφόρου προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ελληνικής, κυπριακής και αρμενικής παροικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι ομογενειακές οργανώσεις και σύλλογοι βρίσκονται σε αναβρασμό και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται και ρήγμα στους κόλπους της ίδιας της εκκλησίας.

Το «Τουρκικό Σπίτι» είναι ένας ουρανοξύστης 36 ορόφων απέναντι από το κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ στο οποίο στεγάζονται το προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και η μόνιμη αντιπροσωπεία της στα Ηνωμένα Έθνη.

Χαρακτηριστική φωτογραφία από την τελετή των εγκαινίων, στην παρουσία και του κ. Ελπιδοφόρου, έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία. Το φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Τουρκικής Προεδρίας στο twitter δείχνει τον ιεράρχη να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων, παρέα με τους Γκουτέρες, Ερντογάν και Τατάρ και άλλους αξιωματούχους. H συγκεκριμένη ανάρτηση συνοδεύεται με απόσπασμα από την ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην τελετή εγκαινίων, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: “Το Κέντρο συμβολίζει την πίστη μας στα Ηνωμένα Έθνη, την πολυμέρεια, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.”

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μάλιστα, απηύθυνε συγχαρητήρια στον Τούρκο Πρόεδρο μέσω του λογαριασμού που διατηρεί και ο ίδιος στο twitter, κάνοντας αναφορά στο διαχρονικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της ιστορικής, Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην ανάγκη στήριξης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Τουρκίας.