Τους φακέλωσαν αλλά δεν τους τιμωρούν!

Μάθαμε να μη μας εκπλήσσει τίποτε σ’ αυτό το κράτος. Αλλά να ακούμε από επίσημα χείλη ότι βουλευτές, υπουργοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν έχουν καταθέσει φορολογικές δηλώσεις επί σειρά ετών, και συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 2009 – 2019, είναι όντως προκλητικό. Επί πλέον μας λένε ότι άλλοι  αξιωματούχοι κατέθεσαν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκπρόθεσμα. Αυτό όμως που δεν μας λένε είναι κατά πόσον τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο διοικητικά πρόστιμα, όπως γίνεται με τον απλό πολίτη που θα καθυστερήσει μερικές μέρες να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με επιστολή του προς τη Βουλή, ημερομηνίας 8/9/2021, επιβεβαιώνοντας υποψίες και πληροφορίες, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ή και να αναφερθεί σε ονόματα. Και ο καθένας μπορεί να εικάσει ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα ως προς τις παρανομίες των επωνύμων της κυπριακής κοινωνίας.

Όπως  ο κ. Πετρίδης αποκάλυψε, στο Τμήμα Φορολογίας δημιουργήθηκε μητρώο στο οποίο περιλαμβάνονται 100 περίπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, με σκοπό να ελέγχονται κατά τακτά διαστήματα για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Εδώ πρέπει να προστεθεί, ότι στη Βουλή είναι κατατεθειμένος από το 2019 ονομαστικός κατάλογος με αξιωματούχους που δεν κατέθεταν φορολογικές δηλώσεις από το 2008 μέχρι το 2015. Ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία και κατατέθηκε στη Βουλή αφού πρώτα άναψε το πράσινο φως ο γενικός εισαγγελέας. Ο περιβόητος αυτός ονομαστικός κατάλογος παραμένει καταχωνιασμένος στα συρτάρια της Βουλής και κανείς δεν ξέρει ποια είναι ή θα είναι η τύχη του, ούτε αν λήφθηκαν οποιαδήποτε μέτρα σε βάρος εκείνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρει και τα εξής στην επιστολή του:

-Το Υπουργείο Οικονομικών και το αρμόδιο Τμήμα Φορολογίας έχει αναγνωρίσει την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και ελλείψει ενός δημοσιευμένου μητρώου έχει καταρτίσει σχετικό κατάλογο με τα πρόσωπα αυτά που αριθμεί περίπου 100 πρόσωπα και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εν ενεργεία μέλη της Βουλής, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κρατικούς αξιωματούχους κτλ. Στο εν λόγω κατάλογο υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση για σκοπούς διασφάλισης της πληροφόρησης και τήρησης όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων.

-Πρόσβαση στο εν λόγω μητρώο έχει περιορισμένος αριθμός προσωπικού, ενώ η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των πιο πάνω προσώπων καθώς και η επιβολή φορολογιών ανατίθενται κατά καιρούς σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Με βάση τα στοιχεία που διατηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος, κατά μέσο όρο το 82,3% των ΠΕΠ υπέβαλε τη Δήλωση Εισοδήματος 2009-2019 εμπρόθεσμα, ενώ εκπρόθεσμα υπέβαλε τη δήλωσή του το 8,7% των ΠΕΠ. Ποσοστό που ανέρχεται σε 9% δεν έχει υποβάλει Δήλωση Εισοδήματος κατά τα έτη 2009-2019 είτε λόγω της μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, είτε λόγω μη συμμόρφωσης.

Παίρνει διαστάσεις το θέμα

Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζητά γραπτή ενημέρωση της Βουλής  από τον υπουργό Οικονομικών με αφορμή αναφορές της τέως υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη στην επιστολή παραίτησής της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου απέστειλε στις 24/6/2021 επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας του τα εξής: «Κατά την υποβολή παραίτησής της, η τέως υπουργός Έμιλυ Γιολίτη, με την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άφησε ξεκάθαρα υπονοούμενα για ελλιπείς φορολογικές δηλώσεις αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που κατέχουν ανώτατα θεσμικά αξιώματα. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσει για τα ακόλουθα: 1. Κατά πόσο το Τμήμα Φορολογίας διεξάγει οποιοδήποτε έλεγχο στη βάση των σοβαρότατων καταγγελιών της τέως υπουργού. 2. Αν το Τμήμα Φορολογίας διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες σε σχέση με τα φορολογικά δεδομένα του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη».