Τρεις μνηστήρες για τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου

Ποιοι είναι οι τρεις μνηστήρες που εποφθαλμιούν το τρίτο κομμάτι του Project Helix για την αγορά του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου.

Τρία μεγαθήρια φαίνεται να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής για το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που θέλει να «ξεφορτωθεί» η Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today τρεις χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Κύπρου για ένα μεγάλο μερίδιο των εναπομεινάντων κόκκινων δανείων της μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού.

Θέλουν και το τρίτο οι κάτοχοι των Helix1 και Helix2

Οι δύο από τους τρεις επενδυτές για το επονομαζόμενο Project Helix 3 είναι οι κάτοχοι των χαρτοφυλακίων των δύο προηγούμενων Helix δηλαδή η Apollon Global Management η οποία μέσω της θυγατρικής της, Gordian Holdings, είχε εξασφαλίσει το Helix 1 και η PIMCO η οποία μέσω της συσταθείσας, Themis, απέκτησε το Helix 2.

Σημειώνεται ότι το Helix 1 της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη πώληση κόκκινων δανείων που έγινε μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Η αγορά του Helix 1 από την Apollo Global Management ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2018 και αφορούσε δανειακό χαρτοφυλάκιο αλλά και ακίνητα μεικτής λογιστικής αξίας 2.8 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αφορούσε 14.024 δάνεια προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολούθησε το Helix 2, όταν η αμερικάνικη Pimco συμφώνησε στην αγορά χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου μεικτής λογιστικής αξίας 916 εκατομμυρίων ευρώ αποτελούμενο από 22.224 δάνεια προς πελάτες λιανικής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η συμφωνία για το Helix 2 είχε κλείσει τον Αύγουστο του 2020, 2 χρόνια μετά τον Helix 1.

Έρχεται αποφασισμένη η Cerberus

Ο τρίτος μνηστήρας για το Helix 3 είναι το Cerberus Capital Management με έδρα την Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν σχεδόν όλο συμφωνηθεί για πώληση του Helix 2 στην Cerberus, ωστόσο την τελευταία στιγμή είχε κατεβάσει το ποσό της συμφωνίας δίνοντας την ευκαιρία στην Pimco να μπει σφήνα και να αποκτήσει λίγες βδομάδες αργότερα το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων της Τράπεζας Κύπρου.

Ως εκ τούτου, η Cerberus ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι για απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα Κύπρου αυτή τη φορά για το Helix 3.

Συμφωνία μέχρι το τέλος του 2021

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πανίκος Νικολάου κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η συμφωνία για το Helix 3 αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2021.

Δεν είναι ξεκάθαρο το επακριβές ποσό το οποίο θα αφορά το Helix 3 ωστόσο τις τελευταίες βδομάδες οι τρεις μνηστήρες πραγματοποιούν πυρετωδώς τις δικές τους αξιολογήσεις του χαρτοφυλακίου πριν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Κύπρου.

πηγή: Economy Today