Τριμερές γεύμα μετά τα παιγνίδια εντυπώσεων στη Νέα Υόρκη

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Σε επίπεδο εντυπώσεων περισσότερο παρά ουσίας προβλέπεται να κινηθεί η σημερινή κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση θα έχει όπως ήδη ανακοινώθηκε τη μορφή γεύματος, το οποίο θα παραχωρήσει στους δύο ηγέτες ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Από πλευράς ΟΗΕ, επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί, αν μη τι άλλο, ένα κλίμα το οποίο μελλοντικά -και σίγουρα δε όχι άμεσα- θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη του διαλόγου, με τον ΟΗΕ, ωστόσο, εκ των πραγμάτων να μην έχει και πολλές, πλην της ανακοίνωσης της προσωπικότητας η οποία θα αντικαταστήσει την Τζέιν Χολ Λουτ. Είτε ως απεσταλμένος/η του Αντόνιο Γκουτέρες είτε, όπως ελπίζει η Λευκωσία, ως διορισμένος και εγκεκριμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας ειδικός/η αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Η Λευκωσία επενδύει στο δεύτερο, με την ελπίδα ότι μέσα από την πράξη επικύρωσης του διορισμού στο ΣΑ θα υπάρξει επαναβεβαίωση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως βάσης των συνομιλιών. Εντούτοις, η τουρκοκυπριακή πλευρά διά δηλώσεων του Ερσίν Τατάρ στον Μπαϊράκ επανέλαβε ότι οι αρμοδιότητες του διαδόχου Λουτ -τον ορισμό του οποίου επιβεβαίωσε- δεν πρέπει να υπερβαίνουν αυτές της Τζέιν Χολ Λουτ και άρα ότι δεν ευνοεί τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ