1260 ακινητα σε πλειστηριασμό με τις πλάτες ΔΗΣΥ

Ένα στα πέντε είναι οικίες και διαμερίσματα, τα περισσότερα μικρής και μεσαίας αξίας

Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις για 1.262 ακίνητα, συνολικής αξίας 199,2 εκατ. ευρώ. Με βάση μάλιστα τις ειδοποιήσεις οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, η λίστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 226 οικίες και διαμερίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρομεσαίας αξίας (κάτω από το όριο του «Εστία» – 350 χιλ. ευρώ). Σημειώνεται επίσης ότι σε πολλές ειδοποιήσεις αναφέρεται ότι το ακίνητο είναι οικόπεδο ή χωράφι, αλλά στα μικρά γράμματα από κάτω αναφέρεται ότι εντός του ακινήτου υπάρχει οικία. Η επαρχία στην οποία θα γίνουν οι περισσότερες εκποιήσεις το επόμενο διάστημα είναι η Λάρνακα (338 ακίνητα εκ των οποίων τα 56 τουλάχιστον είναι οικίες και διαμερίσματα).

Τα δεδομένα ανά επαρχία είναι τα ακόλουθα:

Λευκωσία: Για το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις για 296 ακίνητα, συνολικής αξίας 44,9 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 55 οικίες και διαμερίσματα, συνολικής αξίας 17,6 εκατ. ευρώ.

Λεμεσός: Έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις για 268 ακίνητα, συνολικής αξίας 49,3 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 36 οικίες και διαμερίσματα, συνολικής αξίας 12,6 εκατ. ευρώ.

Λάρνακα: Έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις για 338 ακίνητα, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 56 οικίες και διαμερίσματα, συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεμάχιο γης το οποίο βρίσκεται μέσα στη… θάλασσα (λόγω της διάβρωσης του εδάφους – βρίσκεται δίπλα από τα διυλιστήρια).

Πάφος: Έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις για 218 ακίνητα, συνολικής αξίας 37,4 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 47 οικίες και διαμερίσματα, συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Αμμόχωστος: Για το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις για 142 ακίνητα, συνολικής αξίας 22,7 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 32 οικίες και διαμερίσματα, συνολικής αξίας 6,6 εκατ. ευρώ.

Με πλάτες της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν– μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ– πρόταση νόμου για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Παρά ταύτα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μπλόκαρε την πιο πάνω πρωτοβουλία, επικαλούμενη αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Βουλή απέρριψε τη σχετική αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο τελευταίος κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και με τον τρόπο αυτό πέτυχε τη μη εφαρμογή του μέτρου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ετίθετο σε εφαρμογή η πιο πάνω ρύθμιση, πολλές από τις ειδοποιήσεις οι οποίες στάληκαν για πλειστηρισμούς θα είχαν αποφευχθεί. Επισημαίνεται επίσης ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στο δικαστήριο και να εξασφαλίζουν διάταγμα αναστολής της εκποίησης της περιουσίας τους, στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν υπερχρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει.

πηγή: διάλογος