Αμμόχωστος: Νέα τετελεσμένα στην «Ανεξαρτησίας»

Νέα τετελεσμένα επί του εδάφους από το κατοχικό καθεστώς, στο Βαρώσι, την ώρα που στα κατεχόμενα σημειώνεται μια νέα πολιτική αναταραχή. Χθες  το πρωί ο Ερσάν Σανέρ είχε επισκεφθεί τον κατοχικό ηγέτη τον οποίο και ενημέρωσε για τη διάλυση της «κυβέρνησης», κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ευθύς μετά τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. 

Σχεδόν παράλληλα στα κατεχόμενα δημοσιοποιούνταν πλάνα και φωτογραφίες από νέες εργασίες που είχαν ξεκινήσει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εργασίες ήταν στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης το οποίο στις 20 Ιουλίου ο Ερσίν Τατάρ είχε ανακοινώσει πως θα «αποστρατιωτικοποιηθεί και θα ανοίξει πιλοτικά».

Το λεγόμενο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων Αμμοχώστου», ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, μικρά και μεγάλα φορτηγά, αλλά και υπάλληλοι του “δημαρχείου” Αμμοχώστου και στρατιώτες – κάνουν εργασίες καθαριότητας, αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων.

 

Στα πλάνα φαίνονται η προέκταση της λεωφόρου Ανεξαρτησίας και το τέρμα της οδού Ερμού, καταστήματα όπως το ξυλεμπορικό της οικογένειας Νικολάου Γεωργίου Μαραγκού. Διακρίνεται το κτήριο του Δημαρχείου Αμμοχώστου αλλά και τμήμα δρόμου που ήδη χρησιμοποιείται, όπου ήταν η Σχολή Παπαθωμά.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερσίν Τατάρ είχε πει στις 20 Ιουλίου ότι η “αποστρατιωτικοποίηση” του 3,5% του κλειστού Βαρωσιού ήταν η έναρξη της δεύτερης φάσης της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι. Με αυτό το βήμα, είχε προσθέσει, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Την κίνηση είχε στηρίξει και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν στα κατεχόμενα για τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της εισβολής.

Στις 2 Αυγούστου ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ είχε δηλώσει πως το «υπουργικό συμβούλιο» πήρε την απόφαση να καταργήσει για το 3,5% του Βαρωσίου, συνολικής έκτασης 5 τ. χλμ,  το “καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής”. Ο κ. Σανέρ είχε πει πως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, οι παλιοί ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή και θα μπορούσαν να ζήσουν υπό την «κυριαρχία της τδβκ», ενώ είχε κάνει λόγο και για περιουσία του ΕΒΚΑΦ σε αυτή την περιοχή, η οποία θα αξιολογηθεί. Η συγκεκριμένη απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” δεν δημοσιεύθηκε στην “επίσημη εφημερίδα” του ψευδοκράτους.

 

Για την κυπριακή Κυβέρνηση η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί κλιμάκωση των προκλήσεων στην Αμμόχωστο. Όπως ανέφεραν στον «Φ» κυβερνητικές πηγές, θα γίνουν ενέργειες και διαβήματα τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Την ερχόμενη εβδομάδα τα νέα τετελεσμένα των Τούρκων θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ. Τη Δευτέρα θα συνέλθει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην ατζέντα του οποίου υπήρχε ήδη θέμα Αμμοχώστου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα στους ηγέτης της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα απασχολήσουν και την τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Ζήτησε από Μέρκελ να ασκήσει επιρροή 

Να ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό εντός του καθορισμένου πλαισίου, αλλά και του τερματισμού και της αναστροφής όλων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την κ. Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, υπογραμμίστηκε η στενή, εγκάρδια και διαχρονική φιλία που τους συνδέει, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αναφέρεται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, όπως επίσης και στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τόσο στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, σημειώνεται.

 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό, εντός του καθορισμένου πλαισίου, αλλά και του τερματισμού και της αναστροφής όλων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας», προστίθεται.

Θα εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, λέει η Κυβέρνηση

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιβεβαιώνουν την αναθεωρητική και νεο-οθωμανική στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει το δικό της δίκαιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ερωτηθείς σε σχέση με τις νέες εργασίες που γίνονται στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως η τουρκική πλευρά «προσπαθεί ουσιαστικά, μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων, να προωθήσει μίαν άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού –την οποία έχει καταδικάσει η διεθνής κοινότητα– αγνοώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους ηγέτες και αξιωματούχους κρατών που καλούν σε αναστροφή των έκνομων ενεργειών».

Ειδικότερα όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, πρόσθεσε, «η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί το θέμα στενά από την ημέρα που προέκυψε, προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Πελεκάνος είπε πως «είναι σε εξέλιξη κάποιες διαβουλεύσεις, κάποιες βολιδοσκοπήσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αναμένουμε ότι αυτά που συμφωνήθηκαν στο γεύμα που έγινε στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου, θα προχωρήσουν», σημείωσε.

Philenews