Αυτονομείται η Πυροσβεστική

Xρόνια τώρα συζητείται το θέμα της αυτονόμησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πολλές φορές τονίστηκε από πολλούς η ανάγκη να επέλθει η διαρθρωτική αυτή αλλαγή. Ωστόσο και παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις το θέμα δεν προχώρησε. Τώρα φαίνεται να φθάνει ο χρόνος υλοποίησης υποσχέσεων και διακηρύξεων. Αν κρίνουμε μάλιστα από τις δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου τούτο θα γίνει σύντομα.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της κ. Δράκου η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής «έχει ολοκληρωθεί και χαιρετίζουμε την αυτονόμηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας». Εξέφρασε δε την ευχή να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας, όπως ήταν πάντοτε. Πρόσθεσε ακόμα ότι  υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για πρόσληψη και πλήρωση των θέσεων στην Υπηρεσία, όπως συμβαίνει και στην Αστυνομία.

Την ελπίδα σύντομα να ολοκληρωθεί η διαδικασία για πλήρωση των κενών θέσεων στην Αστυνομία, εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου, η οποία σημείωσε πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις της, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Ημέρας της Αστυνομίας, στην Αγία Νάπα, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, διότι όντως το αστυνομικό σώμα χρειάζεται ενίσχυση», για να προσθέσει πως «τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και λόγω τώρα των πολλών αυξημένων καθηκόντων που έχει αναλάβει η Αστυνομία με την πανδημία και με τους μετανάστες, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Δράκου είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία, αλλά παίρνει χρόνο γιατί είναι οι διαδικασίες τέτοιες», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να γίνουν εξετάσεις και υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης».

«Συνεπώς», είπε, «ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, διότι όντως το αστυνομικό σώμα χρειάζεται ενίσχυση, διότι τα τελευταία χρόνια από το 2013, λόγω της κρίσης και λόγω τώρα των πολλών αυξημένων καθηκόντων που έχει αναλάβει η Αστυνομία με την πανδημία και με τους μετανάστες, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση».

Κατέληξε λέγοντας ότι «οι διαδικασίες τρέχουν και σύντομα ελπίζουμε να πληρωθούν οι θέσεις».

Νέα αισθητική στην Αστυνομία

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στη νέα οπτική εικόνα, που έχει υιοθετήσει προσφάτως η Αστυνομία, σε μια προσπάθεια να συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής σε ότι αφορά στην αισθητική, στους νέους τρόπους επικοινωνίας και προβολής, ως επίσης στη διαχείριση της εικόνας και της διοχέτευσης των πληροφοριών. Μίλησε για την προστασία που η Αστυνομία προσφέρει στο κοινό κι έκανε λόγο για ένα «σημαντικό και πολύπλευρο» έργο που επιτελείται από την Αστυνομία, σημειώνοντας ότι «η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο, πάνω στον οποίο τα κράτη οικοδομούν την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού τους».

Είπε, ωστόσο, πως «επειδή η κάθε σχέση είναι αμφίδρομη, αναμένουμε από τους πολίτες να επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική στάση έναντι της Αστυνομίας, αφού μία κοινωνία, με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ευνομίας και ευταξίας, είναι σε τελική ανάλυση, προς το συμφέρον όλων», καλώντας τους πολίτες να πορευθούν μαζί τους στον κοινό αγώνα που καταβάλλουν, ώστε όλοι να μπορούν να διαβιούμε σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος.

Αναφερόμενος στο σημερινό έργο της Αστυνομίας, είπε πως υπάρχει και υλοποιείται  στρατηγικό σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και  δράσεις τόσο σε εσωτερικά, όσο και σε εξωτερικά ζητήματα, που αφορούν την Υπηρεσία του.

Είπε πως έχουν ενισχύσει με σημαντικό αριθμό μελών το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ με τη στήριξη της Πολιτείας, αναμένουν ότι θα καταστεί δυνατή η πλήρωση όλων των κενών θέσεων.