Χωρίς παρελάσεις η μισή Ελλάδα

Άνω κάτω το πρόγραμμα των παρελάσεων αλλά και άλλων εκδηλώσεων, στην Ελλάδα για τη σημερινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο κορονοϊός αλλά και άλλες συγκυρίες οδήγησαν τις αρχές να ματαιώσουν τις εκδηλώσεις σε αρκετές πόλεις και το πρόγραμμα θα είναι κουτσουρεμένο σε μεγάλο βαθμό,

Όπως αναφέρουν τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης η εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, με τις ημερήσιες μολύνσεις την Τρίτη (26/10) να ξεπερνούν τις 4.000 σε όλη τη χώρα, φέρνουν αλλαγές στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Έτσι η πανδημία οδήγησε σε ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την τελευταία απόφαση να αφορά στην ακύρωση των παρελάσεων σε όλη τη Θεσσαλία.

Έτσι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι παρελάσεις στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, όπως και στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, αλλά και στον νομό Πέλλας. Μάλιστα, είναι ενδεικτική η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα στις συγκεκριμένες περιοχές, αφού σταθερά αυξημένη παρέμεινε η διάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με την Ημαθία να καταγράφει140 περιστατικά, την Πέλλα 122 και την Πιερία 114.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η διάδοση και στη Μαγνησία, που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 221 κρούσματα κορωνοϊού. Τα δεδομένα από την περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας είναι ανησυχητικά, καθώς πλέον καταγράφει 116 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Όσοι παρακολουθούν τις παρελάσεις θα πρέπει να φορούν μάσκα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ακύρωση στη Θεσσαλονίκη λόγω εθνικού πένθους

Για διαφορετικό λόγο ακυρώθηκε η χθεσινή μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Η Τετάρτη (χθες) είχε κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, καθώς  πραγματοποιήθηκε η κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (25/10).

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες στο νομό Σερρών  

Μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων θα μετάσχουν, μαζί με τα στρατιωτικά τμήματα, στις παρελάσεις για την επέτειο του ΟΧΙ στο νομό Σερρών, όπως αποφασίστηκε σήμερα.

Αποτιμώντας την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη διεξαγωγή των παρελάσεων ως προς το σκέλος της συμμετοχής μαθητών αλλά και εκπροσώπων συλλόγων και οργανώσεων.

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη συμμετοχή των στρατιωτικών τμημάτων που θα παρελάσουν κανονικά.

 Οι αποφάσεις για ακύρωση των παρελάσεων ανά Περιφέρεια

 Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου ακυρώνονται οι παρελάσεις σε όλη την Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η απόφαση αναφέρει ότι ακυρώνεται το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές παρελάσεις.

Επίσης επισημαίνεται ότι πέρα αυτών ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού σας γνωρίζουμε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής καταστάσεις ακυρώνεται σε όλη την περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων κατά τα λοιπά ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».