«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί μεγάλος σεισμός στην Κύπρο» (Βίντεο)

Αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Κύπρου έγινε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (19/10) σε θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

Όπως ανέφερε στη μεσημβρινή εκπομπή του OMEGA «Ενημέρωση Τώρα» η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός, Συλβάνα Πηλείδου, ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν αρκετά πιο κοντά στο νησί σε σύγκριση με το σεισμό της περασμένης εβδομάδας στην Κρήτη, αφού σημειώθηκε μόνο 350 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου.

Το μεγάλο εστιακό του βάθος στο θαλάσσιο χώρο, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, ήταν ο λόγος που δεν προκλήθηκαν ζημιές και που δεν έγινε έντονα αισθητός.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, στην Κύπρο έχουμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον δύο με τρεις σεισμούς.  Ωστόσο, ποσοστό 1% των σεισμών γίνονται αισθητοί.

Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στην έξαρση που υπήρξε στην Κύπρο με τους τρεις ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν τη δεκαετία του 1990.

«Η χρονική κατανομή της σεισμικότητας στην Κύπρο δεν είναι κανονική, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα συμβεί ο επόμενος μεγάλος σεισμός. Το σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα θα συμβεί», τόνισε η ίδια.

Δείτε το βίντεο:

πηγή: OMEGALIVE