Δεν θέλουμε άλλα πτώματα

Καπνός χωρίς φωτιά δεν έχουμε. Και το γεγονός ότι παρατηρούμε τόση και τέτοια κινητοποίηση για το ΓΕΣΥ με αποκορύφωμα την τελευταία πλατιά σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μαρτυρεί ότι κάτι τρέχει στα γύφτικα. Ακόμα η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης της προεδρικής  φράσης «μόνο πάνω από το πτώμα μου» μας κάνει να ανησυχούμε για την πορεία του ΓΕΣΥ.

Από τις συζητήσεις για σύσταση του ΓΕΣΥ αλλά και από την εφαρμογή του είναι πολλοί, άλλοι συνειδητά κι άλλοι εν αγνοία του εργάζονται για την αποδόμησή του κι αν τα καταφέρουν την πλήρη κατάργησή του. Κίνητρό τους το χρήμα και το άκοπο κέρδος.

Οι πολίτες διαισθάνονται, το βλέπουμε μπορούμε να πούμε. Οι ιθύνοντες είμαστε σίγουροι ότι το ψηλαφούν και εντοπίζουν τα τεκμήρια. Ενίοτε αφήνουν κάτι να διαρρεύσει στη δημοσιότητα.

Δικαιολογημένα ο κόσμος ανησυχεί για το μέλλον του ΓΕΣΥ, ανησυχεί για την υγεία, του ΓΕΣΥ και τη δική του. Αντιλαμβάνεται ότι πολλοί έχουν πέσει πάνω του για να το κατασπαράξουν. Είναι πολλά τα λεφτά. Και με όσα βλέπει και ακούει οι ανησυχίες του κοινού μεγαλώνουν. Δεν αρκεί να ακούει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λέει ότι «μόνο πάνω από το πτώμα του» θα αλλάξει (βλέπε καταργηθεί) το ΓΕΣΥ. Και μόνο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να εκφέρει τέτοια λόγια σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί που βυσσοδομούν κατά του ΓΕΣΥ. Βάλλεται και εκ των έσω και έξωθεν. Με διάφορους τρόπους και μεθόδους. Το οικονομικό είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Αν το ΓΕΣΥ εξασθενήσει οικονομικά, τότε το μέλλον του θα είναι προδιαγεγραμμένο. Γι’ αυτό πρέπει το σύστημα να παραμείνει ισχυρό οικονομικά. Πρέπει να ενισχύεται όσο πρέπει. Και οικονομική ενίσχυση του ΓΕΣΥ δεν σημαίνει αυξήσεις μισθών και άλλων ωφελημάτων. Γιατί όλοι όσοι μιλούν για οικονομική ενίσχυση αυτό έχουν στο μυαλό τους. Κι όλο ζητούν αυξήσεις απολαβών. Τόσο στα νοσηλευτήρια όσο και στη διοικητική και διευθυντική πυραμίδα. Ακούμε για μισθούς δυσθεώρητους. Φτάνει πια. Τα χρήματα και οι δαπάνες να διατεθούν για τις πραγματικές ανάγκες της υγείας. Να επενδυθούν σε τομείς που θα έχουν ανταπόδοση στην υγεία του κόσμου. Σωστά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Μάριος Κουλούμας δήλωσε μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν «με ένα τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο και σε καμιά αμφιβολία τη φιλοσοφία του, που είναι ένα σύστημα ασθενοκεντρικό που προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσα από μια αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών». Έτσι αναμένουμε υλοποίηση το συντομότερο όλων των απαραίτητων μέτρων, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και οι αναγκαίες προσαρμογές για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Αναμένουμε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τηρήσει τις υποσχέσεις του για διασφάλιση της φιλοσοφίας και της δομής του ΓΕΣΥ χωρίς να χρειαστεί να περάσει κανένας πάνω από το πτώμα του. Αρκετά πτώματα μετρούμε από τις ελλείψεις και δυσλειτουργίες της υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.