Δήμαρχοι και κοινοτάρχες φτάνει πια!

Το ότι η Αθήνα, ίσως και άλλες ελληνικές πόλεις, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό, είχαν αλωθεί από τα στίφη των αλλοδαπών, νόμιμων, παράνομων και ημιπαράνομων και μετατραπεί σε απρόσιτη πολιτεία για τους ημεδαπούς ήταν κοινό μυστικό. Σε άλλες περιοχές όπως τα γνωστά σε όλους Εξάρχεια, έγινε το ίδιο με πρωταγωνιστές τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές. Το νόμιμο κράτος και οι εξουσίες του εξουδετερώθηκαν.

Της Αλεξίας Καφετζή

Δημιουργήθηκαν γκέτο, ολόκληρες συνοικίες και γειτονιές ερήμωσαν, η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα παρέλυσαν υπό τον φόβο και τη δράση των αλλοδαπών που επέβαλαν τους δικούς τους νόμους.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Η υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Κυβέρνηση, αποφάσισε να δράσει δυναμικά και να «καθαρίσει» την κατάσταση. Και βλέπουμε μια μεθοδική παρέμβαση που στόχο έχει να επανέλθει η κατάσταση στην ομαλότητα, οι εξουσίες του κράτους να αναλάβουν και πάλι τα ηνία. Μάλιστα εύκολα μπορεί κανείς να προβλέψει ότι τα πρόσφατα περιστατικά στον καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια Μυτιλήνης, θα δώσει την αφορμή και την ευκαιρία για πιο συστηματική δράση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να εκτιμήσει κανείς σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει περιοχές, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, είναι αρκετό να διαβάσει το ακόλουθο δημοσίευμα που αναφέρεται στις προσπάθειες του Δήμου Αθηνών να αναλάβει ύστερα από χρόνια πολλά την ευθύνη της συνοικίας των Εξαρχείων:

«Μόνιμο χαρακτήρα αποκτούν, πλέον, οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή των Εξαρχείων για τον καθαρισμό, τον καλλωπισμό των ελεύθερων χώρων και τη συντήρηση των δημοτικών υποδομών.

Από το πρωί, σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες από διάφορες υπηρεσίες του δήμου (καθαριότητας, πρασίνου κ.ά.) στην ομώνυμη πλατεία.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι προβαίνουν σε φυτεύσεις και συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου, αντικαθιστούν λάμπες στις κολώνες, επισκευάζουν ηλεκτρολογικές βλάβες και αντικαθιστούν τα σπασμένα και φθαρμένα πλακάκια στο διάζωμα της πλατείας. Επίσης, βάφουν τα παγκάκια και τους στύλους.

Ακόμη, η πλατεία πλύθηκε με νερό και ειδικό υγρό σε όλη την έκτασή της και αφαιρέθηκαν κάποια μεγάλα αντικείμενα που υπήρχαν εδώ και καιρό εγκαταλειμμένα εκεί. Τέλος, καθαρίστηκε και συντηρήθηκε το άγαλμα που υπάρχει στο σημείο.

Σε ανακοίνωση του δήμου υπογραμμίζονται όσα επανειλημμένα έχει δηλώσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ότι αυτές οι παρεμβάσεις, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις γειτονιές της, για καθαριότητα, εμπλουτισμό του πρασίνου, περισσότερο φωτισμό και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων θα συνεχισθούν και έχουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα».

Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Εμείς τι κάνουμε; Έχουμε κι εμείς ανάλογα προβλήματα, μπορεί όχι στον βαθμό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά τα θέματα είναι εκεί κι αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση θα μεγαλώνουν και θα ογκούνται και η αντιμετώπισή τους θα είναι δυσκολότερη. Ας δουν οι δικοί μας, Κυβέρνηση, Δήμαρχοι, Κοινοτικά Συμβούλια, εκεί και όπου αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, τι συνέβη στην Ελλάδα και πώς σήμερα επιχειρείται η αναστροφή της κατάστασης και να παραδειγματιστούν. Δεν είναι ανάγκη να αφήσουν τα προβλήματα να αυγατίσουν για να αποφασίσουν να δράσουν. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Ήδη μεγάλες περιοχές της Λευκωσίας έχουν καταληφθεί από αλλοδαπούς και έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Τα βράδια είναι άβατα για τους πολίτες ενώ και την ημέρα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι συνθήκες καθαριότητας και διακίνησης πεζών και τροχοφόρων είναι φρικτές. Ο φόβος κυριαρχεί παντού. Οι αρχές, δημοτικές και κρατικές εξαφανισμένες. Ο νόμος και η τάξη έχουν καταλυθεί. Ανάλογη κατάσταση όπως πληροφορούμαστε επικρατεί και στη Λεμεσό.

Μαζί μ’ αυτές τις περιοχές όπου επικρατεί χάος, άλλες υποφέρουν από την έλλειψη φροντίδας και καθαριότητας. Οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι τις έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα τους. Καθημερινά οι εφημερίδες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με ειδήσεις, ρεπορτάζ και φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις εικόνες ντροπής που παρουσιάζουν οι πόλεις μας. Οι Δήμοι Λευκωσίας και Στροβόλου φαίνεται να κρατούν τα σκήπτρα, χωρίς και οι άλλοι να υστερούν στην ανυπαρξία τους. Δεν αρκεί κύριοι Δήμαρχοι η συλλογή των οικιακών σκυβάλων και αποβλήτων μια-δυο φορές την εβδομάδα. Οι ανοικτοί χώροι, τα εγκαταλειμμένα κτίρια φιλοξενούν τόνους σκουπίδια. Εστίες ενοχλητικών οσμών, μόλυνσης και ασθενειών βρίσκονται παντού. Δίπλα στα σπίτια μας, στους χώρους που παίζουν τα παιδιά μας, σε κάθε μας βήμα.

Στη Λεμεσό για παράδειγμα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πύργο και δυτικά της Λεμεσού, παραλίες, έργα που μας βασανίζουν για χρόνια, η αταξία που υπάρχει είναι πραγματικά χωρίς προηγούμενο ενώ η καθαριότητα ανύπαρκτη. Φτάνει πια!

Διερωτάται κανείς αν υπάρχουν αρχές και ναι, τι κάνουν. Δεν έτυχε ποτέ να περπατήσουν αυτή την περιοχή; Δεν είδαν ποια κατάσταση επικρατεί;Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο. Είναι καιρός αυτήν την ανικανότητα να την επισημαίνουμε και να τη στιγματίζουμε. Δεν πρέπει να αφήνουμε ανίκανους και αδιάφορους να διαχειρίζονται την ποιότητα της ζωής μας και αυτής των παιδιών. Είναι αποδεδειγμένα ανίκανοι και επικίνδυνοι.

Διερωτάται κανείς αν εσείς, οι σύμβουλοί σας, οι υπηρεσιακοί σας έχετε επαφή με την πραγματικότητα. Αν περπατάτε στους δρόμους, αν αφουγκράζεστε τις φωνές και τις κραυγές αγωνίας των δημοτών σας. Καλά είναι τα μέγαρα και οι τελετές και συγκεντρώσεις για προβολή και αυτοπροβολή, αλλά η πραγματικότητα βοά. Οι πολίτες σας επιλέγουν, σας δίνουν την ψήφο τους και σας καλοπληρώνουν με μισθούς χιλιάδων ευρώ τον μήνα για να προσφέρετε, να υπηρετείτε τον δημότη και τον δήμο.

Οι εικόνες που συναντά κανείς στους δρόμους των πόλεων και σε αρκετά χωριά μας, δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Είναι ντροπή για όλους και πρωτίστως για σας. Απαιτούμε να ξυπνήσετε. Να δουλέψετε κι εσείς και οι μηχανισμοί που ελέγχετε.

Φτάνουν οι δικαιολογίες και οι προφάσεις.