Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού: Προσωρινή λύση οι αιτητές ασύλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Θετικοί ως προς την αξιοποίηση των αιτητών πολιτικού ασύλου ως μια προσωρινή λύση για αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο εμφανίζονται οι επιχειρηματίες. Δεν μπορεί όμως να αποτελούν μια μόνιμη λύση, αναφέρει στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ.

«Το πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή και είναι εντονότατο το πρόβλημα και υπό αυτή την έννοια εμείς προτείναμε στην Υπουργό Εργασίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών αφού υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Κύπρο και αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα τους για παραχώρηση πολιτικού ασύλου αντί να ζουν με επιδόματα του κράτους τουλάχιστον να εργοδοτηθούν από τις κυπριακές επιχειρήσεις έτσι με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται ή ελαφρύνονται τα ταμεία του κράτους και εξυπηρετείται και η ανάγκη των επιχειρήσεων για εξεύρεση εργατικού δυναμικού», ανέφερε ο Μάριος Τσιακκής.

Ωστόσο σε περίπτωση που το αίτημα τους για άσυλο δεν εγκριθεί, τότε αυτό συνεπάγεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να τον αποδεσμεύσει και να ακολουθήσουν οι διαδικασίες απέλασης του από την Κύπρο.

«Η λύση του προβλήματος είναι μια μόνιμη ρύθμιση της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών κάτι που θα ξεκινήσουμε να συζητούμε με το Υπουργείο Εργασίας ως μόνιμη επιχείρηση. Να φέρει εργαζόμενους από τρίτες χώρες να τους εκπαιδεύσει να τους προετοιμάσει και να κρατήσει στη δουλειά για όσο χρονικό διάστημα μπορεί να τους παραχωρηθεί άδεια μόνιμης παραμονής», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή με διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας έχει βρεθεί μια τέτοια λύση.

Μπορεί είπε η επιχείρηση αν βρει κάποιο αιτητή ασύλου που να συμφωνεί μαζί του για εργοδότηση του, να απευθυνθεί προς το Υπουργείο Εργασίας με υπεύθυνη δήλωση για να αρχίσει να τον εργοδοτεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το αίτημα του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Γιατί μπορεί να μην έχει εκδοθεί άδεια παραμονής οπότε είναι με μια προσωρινή κατάσταση μέχρι να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών. Αν είναι θετική συνεχίζει να εργάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συμβολαίων εργοδότησης. Αν είναι αρνητική άμεσα να ενημερώνεται από το ΥΠΕΣ τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει εγκριθεί και άμεσα να τερματιστεί η εργοδότηση του ώστε να γίνουν διευθετήσεις να φύγει από τη χώρα», είπε επισημαίνοντας πως το διάταγμα αναφέρεται κυρίως σε υποστηρικτικές θέσεις εργασίας.

Υπέρ της αξιοποίησης των αιτητών ασύλου τάσσεται και ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης λέγοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ανάγκες των κέντρων αναψυχής εργαζόμενοι σε υποστηρικτικές θέσεις εργασίας.

πηγή: alphanews.live