Έρμαιο οι καταναλωτές στο τσουνάμι των αυξήσεων

Στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και το κρέας, αναπόφευκτα θα μεταφερθούν οι αυξήσεις ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης της τιμής στις πρώτες ύλες. Σημειώνεται ότι η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του κρέατος και του γάλακτος έχει οδηγήσει σε οικονομική απόγνωση τους κτηνοτρόφους, με τις αγροτικές οργανώσεις να μεταφέρουν χθες στον υπουργό Γεωργίας την κραυγή αγωνία τους, καλώντας τον παράλληλα να παρακολουθεί να μην παιχτούν παιχνίδια σε βάρος τους και κάποιοι να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη τους.  

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, ο υπουργός Γεωργίας αφού άκουσε τα ζητήματα που βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί για τα θέματα επάρκειας των σιτηρών, αναφέρθηκε στους δύο άξονες που θα κινηθεί για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών μέσω της έκδοσης σχετικού διατάγματος, καθώς και για το πώς θα στηριχθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι που δυσκολεύονται να εξεύρουν ζωοτροφές, όπως επίσης και για την οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στον κτηνοτροφικό κόσμο (αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους, χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους) ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που επέφεραν οι εν λόγω αυξήσεις, που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες.

Σε ότι αφορά το θέμα της επάρκειας σιτηρών, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν πλέον στην αγορά οι απαιτούμενες ποσότητες για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών όλων των παραγωγικών ζώων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως άμεσα τροχοδρομηθούν οι διαδικασίες τήρησης αποθεμάτων, όπως προβλέπεται από τη σχετική Νομοθεσία, με στόχο τη συγκέντρωση αποθεμάτων ύψους 4% από τους εμπορευόμενους, μέχρι την 1η Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φόρμουλα για να επιτευχθεί ως στόχος αυτός είναι να φυλάσσουν οι εισαγωγείς ζωοτροφών αποθέματα ύψους 1% αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, έτσι ώστε σταδιακά να καλυφτεί ο στόχος του 4%.

Προς τον σκοπό αυτό, ο Υπουργός Γεωργίας θα εκδώσει σχετικό διάταγμα. Μέχρι τη συγκέντρωση των αποθεμάτων, επιθεωρητές του Υπουργείου θα διενεργούν τακτικούς ελέγχους ως προς την ομαλή λειτουργία της προμήθειας και διάθεσης των σιτηρών προς όλους τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν μέχρι σήμερα στρατηγικά αποθέματα στη βάση της νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο, ο Υπουργός θα προχωρήσει σε διοικητική έρευνα.

Όσον αφορά τη δραματική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών ζωοτροφών που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και πλήττει αναπόφευκτα και την κυπριακή κτηνοτροφία τους τελευταίους μήνες, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ώστε η Κομισιόν να ενεργοποιήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά γεωργικών προϊόντων.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης για όλους τους κτηνοτροφικούς κλάδους και υπογραμμίστηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης για παροχή προσωρινής στήριξης, ώστε να δοθεί χρόνος στην αγορά να λειτουργήσει ορθολογικά και να επιμεριστεί το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το αρχικό πλάνο έχει να κάνει με την κάλυψη κατά 100% της απώλειας εισοδήματος των τεσσάρων παραγωγικών κλάδων τον πρώτο μήνα, κατά 50% το δεύτερο μήνα και 30% τον τρίτο. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι το κόστος θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή σταδιακά.

Οι τελικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Γεωργίας εντός των επόμενων ημερών.

Για το θέμα της αύξησης των τιμών των σιτηρών αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σε σχετικές του δηλώσεις ανέφερε πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θα μελετήσει η Κυβέρνηση πώς να ανταποκριθεί στις ανάγκες λόγω των αυξήσεων.

Αντίδρούν έντονα και τα κόμματα

Το θέμα της ακρίβειας ως συνέπεια της ανόδου της τιμής των σιτηρών απασχολεί και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η κυβέρνηση άφησε τους καταναλωτές έρμαιο στην ακρίβεια. Υπενθυμίζει ότι με απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού διαλύθηκε η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου και έμεινε ο τόπος χωρίς στρατηγικά αποθέματα, απαραίτητα για ν’ αντιμετωπιστούν οι σημερινές ελλείψεις.

Σήμα κινδύνου για τις ελλείψεις σιτηρών και τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών εκπέμπει το ΔΗΚΟ, που θεωρεί πως η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε προβλέψει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και να είχε μεριμνήσει για τη φύλαξη αποθεμάτων. Τονίζει ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη, αφού φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, πως μετά την κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών το κράτος δεν εφάρμοσε την πρόνοια για διατήρηση αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση που προβλέπεται στον νόμο.

Το Ε.ΛΑ.Μ καλεί την Κυβέρνηση να βάλει όρια, να αφουγκραστεί τα προβλήματα των πολιτών και να μετατρέψει την κοινωνία και την οικονομική πολιτική της, φιλική όχι μόνο για τους έχοντες και κρατούντες αλλά και για όσους δεν έχουν και δεν κρατούν, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας.

Η Δημοκρατική Παράταξη σημειώνει ότι οι τσέπες των καταναλωτών δεν σηκώνουν άλλο βάρος. Η Κυβέρνηση, σημειώνει, οφείλει να επιδείξει αντανακλαστικά και έχει καθήκον και υποχρέωση να προστατεύσει όσο μπορεί τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς μας, απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο.

Ανησυχία ότι θα είναι δραματικές οι συνέπειες για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις, από την αύξηση της τιμής των σιτηρών στη διεθνή αγορά σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, εκφράζει η ΔΕΟΚ, η οποία καλεί την Κυβέρνηση να πάρει σειρά μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου. «Το πρόβλημα της χειραγώγησης των τιμών μέσω των διάφορων καρτέλ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΕΟΚ.

Οργανώσεις: Να μη θυματοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι 

Το βράδυ της Τρίτης σε συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στην Ποταμιά, τονίστηκε ότι η Κύπρος ξέμεινε από σιτηρά και είναι θέμα ημερών οι αυξήσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα οι αγροτικές οργανώσεις κάλεσαν την Κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για την εισαγωγή σιτηρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τσουνάμι αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, τα τυροκομικά, τα αυγά και  το κρέας, εξαιτίας των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και κυρίως και της εκτίναξης της τιμής των ζωοτροφών, έρχεται για να μείνει.

Οι αγροτικές οργανώσεις σημειώνουν ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, με τα μεγάλα κράτη να συγκεντρώνουν πολλά σιτηρά στα στρατηγικά τους αποθέματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη σιτηρών ενώ από την άλλη είναι και κλιματικές αλλαγές. Οι αγροτικές οργανώσεις ανησυχούν για την όλη κατάσταση και ζητούν να βρεθούν τρόποι ώστε καμία κτηνοτροφική μονάδα να μην μείνει χωρίς ζωοτροφές. Περαιτέρω, κάλεσαν την Κυβέρνηση να μην επωμιστούν το κόστος μόνο οι κτηνοτρόφοι και να βρει μηχανισμούς η Κυβέρνηση ώστε να μην παρατηρηθεί αισχροκέρδεια στην αγορά.

ΚΕΒΕ: Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία  

Αλυσιδωτές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και από την αύξηση στα καύσιμα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιακκής είπε ότι όλες αυτές οι αυξήσεις σε βασικά είδη που όλοι μας ως καταναλωτές χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επηρεάσουν την οικονομία.

«Έρχεται μια αλυσιδωτή αύξηση από εκεί. Μετά έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής. Ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες, ακριβαίνει το ρεύμα, ακριβαίνουν άλλοι συντελεστές παραγωγής, ακριβαίνει και το τελικό προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα. Ακριβαίνουν τα ίδια πράγματα που παράγουμε εμείς και οι ίδιοι μέθοδοι επηρεάζουν και τις ξένες εταιρείες», είπε.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι οι αυξήσεις που προκαλούνται είναι από πάρα πολλές κατευθύνσεις. «Θα δούμε αυξήσεις και θα τις πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ανέφερε.

Philenews