Φουσκώνουν κατά 20% οι τιμές – Η κορύφωση τα Χριστούγεννα

Μία εκ των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών του τόπου ενημέρωσε χθες τους λιανοπώλες για την αύξηση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά κατά 3% από την 1η Νοεμβρίου. Η εν λόγω αύξηση δίνεται με το πρόσχημα της αύξησης των πρώτων υλών. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αύξηση στην τιμή του γάλακτος που θα επιφέρει επιπλέον ανατιμήσεις σε μια σειρά από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί.

Σημειώνεται ότι οι βιομηχανίες γάλακτος επιβαρύνονται το τελευταίο διάστημα με τις αυξημένες διατιμήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα, ενώ έχει προστεθεί και το αυξημένο κόστος αγοράς του πλαστικού που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ύλη, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους αγελαδοτρόφους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν κυρίως τις τιμές των χαλλουμιών στα σημερινά επίπεδα, λόγω των κλειστών συμβολαίων των τυροκόμων στο εξωτερικό, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν μεγάλα αποθέματα χαλλουμιού στις αποθήκες, που δεν διατέθηκαν ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Επομένως, τους προσεχείς μήνες, οπόταν οι κτηνοτρόφοι προχωρήσουν με τη σειρά τους στην τιμή του νωπού γάλακτος, αναμένεται να υπάρχει περαιτέρω αύξηση στην τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Mάριος Δρουσιώτης, με δηλώσεις του στον «Φ» ανέφερε ότι υπάρχουν αυξήσεις 5% στο καλάθι της νοικοκυράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχισθούν τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθούν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους 3-6 μήνες. Η κορύφωση των αυξήσεων στα βασικά προϊόντα θα κορυφωθεί στο τέλος του χρόνου. Τότε, δυστυχώς που το αναφέρω, θα κακοπεράσουν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα», είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί το ύψος των αυξήσεων. Επεσήμανε ωστόσο ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν τη δυνατότητα να επανακτήσουν μέρος του κόστους, εκτός από τους καταναλωτές. Επικαλούμενος τον δείκτη τιμών του καταναλωτή, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο αρκετές κατηγορίες έχουν υποστεί μεγάλη αύξηση, με κυριότερη την κατηγορία που περιλαμβάνει τα τρόφιμα και τους χυμούς κατά 5%, ποσοστό που είναι ίδιο με τον γενικό δείκτη. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, είπε, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στο  ψωμί 2% στο κρέας 2% με κυριότερη στο χοιρινό 6% και τα αυγά 4,5%. Αύξηση 4% παρουσιάζει η τιμή στο αλεύρι και τα δημητριακά.

Ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, επιβεβαίωσε ότι έπονται αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αλεύρων, του ψωμιού και των ζυμαρικών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των μεταφορικών και της ενέργειας. Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 15- 20%. Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έρχονται μηνύματα από τους προμηθευτές για τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά, αυξήσεις είπε οι οποίες θα μετακυλιστούν και στους καταναλωτές. Αύξηση 20% αναμένεται και στις ζωοτροφές.

Αυξήσεις, είπε, αναμένεται και στην τιμή του κρέατος, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά τα όσα λέγονται υπάρχουν μονάδες αιγοπροβάτων οι οποίες υποσιτίζονται και αν δεν ληφθούν μέτρα, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τον κτηνοτροφικό κόσμο.

Από πλευράς του ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε ότι στον τομέα των τροφίμων οι αυξήσεις θα κυμανθούν γύρω στο 20%. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι υπεραγορές κάνουν σημαντικές προσπάθειες ούτως ώστε να απορροφούν σε κάποιο βαθμό τις αυξήσεις λόγω και του ανταγωνισμού. Ο κ. Χατζηαδάμου έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται αυξήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Σχεδόν σε κάθε προϊόν έχουμε αυξήσεις από τους προμηθευτές κατά 20% συνέπεια των αυξήσεων στα ναύλα και τα μεταφορικά, όπως επίσης στην ενέργεια, τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες. Σημείωσε ότι οι υπεραγορές εξετάζουν σε ποιο βαθμό μπορούν να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων. «Δύσκολα όμως θα απορροφηθούν οι κραδασμοί της αύξησης», συμπλήρωσε, παρά το γεγονός ότι οι υπεραγορές λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να συγκρατήσουν τις τιμές. Ο ανταγωνισμός, είπε, λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή και δεν πρέπει να υπάρχει πεδίο εκμετάλλευσης.

Σε ό,τι αφορά ελλείψεις στην αγορά, σημείωσε ότι δεν αναμένονται σε βασικά προϊόντα, αλλά κυρίως αυτά που βρίσκονται σε τενεκεδάκια όπως είναι ο καφές και τα ψαρικά. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το αυξημένο κόστος στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων οφείλεται σε παιχνίδια πολυεθνικών εταιρειών.

Αυξήσεις στο κρέας, αλλά όχι άμεσα 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν αύξηση στην τιμή του κρέατος. Ακόμα και να αυξηθεί, είπε, η τιμή του κρέατος κατά 20%, στην τσέπη του καταναλωτή θα είναι ανεπαίσθητη. Παγκοσμίως, είπε, οι τιμές των κρεάτων έχουν αυξηθεί λόγω των σιτηρών, η Κύπρος όμως είναι απομονωμένο νησί και δύσκολα μπορεί να εξαγάγει κάποιος είτε το κρέας, είτε και τα ζωντανά ζώα.

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη η πανδημία και η έλλειψη τουρισμού μείωσε τη ζήτηση κρέατος στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των τιμών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι από τη στιγμή που τα ζώα σιτίζονται με ζωοτροφές που προμηθεύονται σε ακριβότερη τιμή, μόλις ξεκαθαρίσουν οι ποσότητες ζώων που έχουν μαζευτεί στις φάρμες και διατεθούν στην αγορά, θα αυξηθούν και οι τιμές του κρέατος.

Ασκήσεις επί χάρτου για αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους

Σενάρια ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους, συνεπεία των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, επεξεργάζεται το υπουργείο Γεωργίας. Στόχος είναι να δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους ώστε να μην επωμιστούν το κόστος από τις τεράστιες αυξήσεις που φθάνουν το 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια ώρα το υπουργείο καλεί όσους κτηνοτρόφους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις διατροφικές ανάγκες των ζώων του, να επικοινωνεί με το υπουργείο Γεωργίας, ώστε να διασφαλίσει την παράδοση ζωοτροφών σε συνεννόηση με τους εμπόρους. Οι εισαγωγείς ζωοτροφών έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο παρουσιάζουν ελλείψεις. O Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Κύπρου διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι τα μέλη του Συνδέσμου διατηρούν στα αποθέματά τους επαρκείς ποσότητες σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση, ώστε να τροφοδοτούν απρόσκοπτα την κυπριακή αγορά με άλευρα και φροντίζουν για την έγκαιρη αναπλήρωσή τους ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στο άμεσο μέλλον.

Philenews