Γενικός Ελεγκτής: Tο Τμήμα Φορολογίας πρωταθλητής στο να μη δινει απαντήσεις – αρνούνται τον έλεγχο

Αρνούνται τον έλεγχο καθυστερώντας να απαντήσουν

Έλεγχος στον ουσιώδη χρόνο
Ο πραγματικός χρόνος διεξαγωγής ενός ελέγχου, σημειώνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, όπως ισχύει και στον τομέα της Δικαιοσύνης, σχετίζεται με τον αποτελεσματικό και έγκαιρο έλεγχο.

Καθυστερήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 6 χρόνια σε απαντήσεις επιστολών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από Υπουργεία, Υπηρεσίες, Τμήματα του κράτους, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Πρωταθλητής στις καθυστερήσεις, όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Γ. Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι το Τμήμα Φορολογίας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, που αρνείται να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένες επιστολές.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, από τον Γεν. Ελεγκτή αναφέρθηκαν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που θεωρούνται σημαντικές.

Η πρώτη αφορά στην άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει στον Γενικό Ελεγκτή την πρόσβαση στους φακέλους για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων για κάποια περίοδο. Έχει πλέον αρθεί αυτός ο περιορισμός και αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση του Γ.Ε. για το θέμα αυτό. Στον έλεγχο όμως, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο πραγματικός χρόνος διεξαγωγής του, όπως ισχύει και στον τομέα της Δικαιοσύνης, σχετίζεται με τον αποτελεσματικό και έγκαιρο έλεγχο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στον ΟΚΥπΥ. Φαίνεται ότι ο οργανισμός δεν έχει απλά μεγάλες αδυναμίες στην υλοποίηση του στόχου και του ρόλου του, αλλά, όπως έχει λεχθεί, παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και στη διαχείρισή του και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία λόγω της κρισιμότητας του Οργανισμού, επεσήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Το θέμα της άρνησης και της μεγάλης αργοπορίας των διαφόρων υπηρεσιών να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ύστερα από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, ο οποίος δήλωσε πως το φαινόμενο κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό και ανησυχητικό, καθώς συνιστά έμμεση, αν όχι άμεση, παρακώλυση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση περιφρόνησης του ρόλου και της αποστολής της.

Σε μια γενική του διαπίστωση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η Δημόσια Υπηρεσία σίγουρα αντιμετωπίζει παθογένειες και το προσωπικό της δεν είναι όλο εξαίρετο, όπως είναι οι αξιολογήσεις τους, αλλά υπάρχουν και μέτριοι αλλά και κάτω του μετρίου διευθυντές, λειτουργοί και υπάλληλοι. Είπε πως το Δημόσιο πάσχει γιατί υπάρχει σοβαρή έλλειψη κατάλληλης ηγεσίας, οργάνωσης, μετρήσιμων στόχων και ισοπεδωτικών αξιολογήσεων.

πηγή: διάλογος