Γυρίζουν την πλάτη στην τρίτη δόση εμβολιασμού

Απροθυμία εξακολουθεί να καταγράφεται μεταξύ των πολιτών που έχουν κληθεί για τον ενισχυτικό εμβολιασμό τους αφού τόσο ο αριθμός των ατόμων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού όσο και ο αριθμός των ραντεβού που διευθετούνται καθημερινά μέσω της Πύλης Εμβολιασμού συνεχίζουν να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό το γεγονός ότι από τις 18 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου διευθετήθηκαν μέσω της Πύλης Εμβολιασμού μόλις 1.704 σε σύνολο δικαιούχων που φθάνουν τις περίπου 150.000 (γύρω στις 40.000 άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί). 

Το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας από την πλευρά του ολοκλήρωσε έρευνα την οποία διεξήγαγε μεταξύ των κλειστών δομών που έχει υπό την επιτήρησή του, ενώ το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζεται για τη συνέχεια αφού η επιστημονική κοινότητα διεθνώς προειδοποιεί για συνύπαρξη του κορωνοϊού με άλλες εποχικές λοιμώξεις. Το  υφυπουργείο μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχει θέσει αίτημα στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για εμβολιασμό ηλικιωμένων στις στέγες ευγηρίας, με κινητές μονάδες εμβολιασμού, τόσο για την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού όσο και για τη γρίπη.

Σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό πάντως τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας μάλλον προκαλούν προβληματισμό. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα για 3η δόση μόλις το 4,8% (4.548) των ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60-69 ετών με το σύνολο του πληθυσμού για τη συγκεκριμένη ομάδα να είναι 94.714. Επιπρόσθετα, την τρίτη δόση έλαβαν 11.382 άτομα της ηλικιακής ομάδας των 70-79 ετών. Ποσοστό 17,1% σε σύνολο 66.429 ατόμων ενώ σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα των 80 ετών και άνω η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη αφού είχαν εμβολιαστεί συνολικά 17.183 άτομα, ποσοστό 51,2% σε σύνολο 33.530 πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού που διευθετήθηκαν μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για τρίτη δόση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία: 

– 18 Οκτωβρίου διευθετήθηκαν 327 ραντεβού.

– 19 Οκτωβρίου διευθετήθηκαν 324 ραντεβού.

– 20 Οκτωβρίου ο αριθμός των ραντεβού που είχαν διευθετηθεί ήταν 253.

– 21 Οκτωβρίου μειώθηκε στα 232.

– 22 Οκτωβρίου διευθετήθηκαν 185 ραντεβού.

– 23 Οκτωβρίου διευθετήθηκαν 47 ραντεβού.

– 24 Οκτωβρίου διευθετήθηκαν 67 ραντεβού.

– 25 Οκτωβρίου διευθέτησαν ραντεβού για 269 άτομα.

Συνολικά βάσει ηλικίας, έλαβαν τη δόση του εμβολίου 33.113 από τις 194.673 δικαιούχους βάσει της καταγραφής πληθυσμού το 2019.

Άλλες περίπου 4.500 άτομα έλαβαν την τρίτη δόση είτε ως επαγγελματίες υγείας είτε ως άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ από τους οίκους ευγηρίας εμβολιάστηκαν με τρίτη δόση 2.730 άτομα με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει τόσο τους ηλικιωμένους ενοίκους όσο και τους εργαζόμενους.

Η ανησυχία τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας και της διαφαινόμενης επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς, αν και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους ενοίκους των γηροκομείων κρίνεται ως πολύ ικανοποιητικό αφού φθάνει το 86%, οι αριθμοί που καταγράφονται καθημερινά στα δημόσια νοσηλευτήρια καταδεικνύουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να πεισθούν οι πολίτες να λάβουν την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ηλικία των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων (που έχουν λάβει δηλαδή τις δύο δόσεις του εμβολίου) που νοσηλεύονται είτε στους θαλάμους είτε στη ΜΕΘ έχει ανέβει πλέον στα 69 έτη.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα που διενήργησε το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστική κάλυψης μεταξύ των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και άλλες στέγες/σπίτια στην κοινότητα, που φιλοξενούν άτομα με αναπηρίες.

Ιδιαίτερη έμφαση βεβαίως δίνεται στους οίκους ευγηρίας για τους οποίους το υφυπουργείο, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών με στόχο την ασφάλεια ενοίκων αλλά και εργαζομένων.

Από την καταγραφή δεδομένων, που έγινε τον περασμένο μήνα, προκύπτει ότι η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων, στις τρεις δομές που «ανήκουν» στο υφυπουργείο, είναι υψηλή και ανέρχεται στο 86%, με διαφοροποιήσεις μεταξύ επαρχιών και την Αμμόχωστο να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού με 69%.

Οι λόγοι που δεν εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι

Η έρευνα, καταγράφει και τους λόγους για τους οποίους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις διάφορες Στέγες φέρονται να μην έχουν εμβολιαστεί.

– Στην επαρχία Λευκωσίας προβλήθηκε ως επιχείρημα: η γενική αναξιοπιστία των εμβολίων (42%), ο φόβος για τις μελλοντικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου (36,5%), το ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να προστατέψουν πλήρως από τον ιό (33,3%) και η νέα τεχνολογία των COVID-19 εμβολίων (28,5%). Η πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην επαρχία Λευκωσίας παρατηρείται στα «Σπίτια στην Κοινότητα» (96,2%).

– Στην επαρχία Λεμεσού, τα κύρια αίτια μη εμβολιασμού είναι η γενική αναξιοπιστία των εμβολίων (34,5%) και η νέα τεχνολογία των COVID-19 εμβολίων (32,7%). Η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται στις δομές 24ωρης φροντίδας ΑμεΑ με ποσοστό 62,2% και ακολούθως στα «Σπίτια στην Κοινότητα» με ποσοστό 70%.

– Στην επαρχία Πάφου, το 55,5% των ατόμων που έδωσαν απαντήσεις σχετικά με την άρνηση τους για εμβολιασμό έθεσαν ως κύριο αίτιο την ελλιπή ενημέρωση.

– Στην επαρχία Λάρνακας, τα κύρια αίτια μη εμβολιασμού είναι: ο φόβος για τις μελλοντικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου (57,5%), η γενική αναξιοπιστία των εμβολίων (48,8%), η νέα τεχνολογία των COVID-19 εμβολίων (42%) καθώς και ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να προστατέψουν πλήρως από τον ιό (27,2%). Η πλειοψηφία των μη εμβολιασμένων εργαζομένων (89,7%) εργάζεται σε στέγες ηλικιωμένων.

–    Στην επαρχία Αμμοχώστου, τα επικρατέστερα αίτια μη εμβολιασμού είναι: ο φόβος για τις μελλοντικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου (57,6%) και η γενική αναξιοπιστία των εμβολίων (53,8%). Η πλειονότητα των μη εμβολιασμένων εργαζομένων (76,9%) εργάζεται σε στέγες ηλικιωμένων.

Το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφέρει στην επιστολή του ότι «δόθηκαν οδηγίες προς τις ΥΚΕ για εκπαίδευση των επιθεωρητών και αξιολόγηση των ευρημάτων των ελέγχων ώστε να ληφθούν μέτρα για ενίσχυση της τήρησης των πρωτοκόλλων».

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης 

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, «το σύνολο των εργαζομένων στις Στέγες Ηλικιωμένων, τις δομές 24ώρης φροντίδας και τα «σπίτια στην Κοινότητα», είναι 2066 σε αριθμό 135 δομών παγκύπρια.

– Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων είναι (1.772) 86% και το ποσοστό του μη εμβολιασμένου προσωπικού είναι (294) 14%.

– Ο αριθμός των ενοίκων είναι 3.149 με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 88% (1.761 άτομα).

– Στη Λευκωσία λειτουργούν 64 στέγες. Είναι εμβολιασμένο το 88%, των εργαζομένων (1.002 από 1.144). Σε ό,τι αφορά τους ένοικους, ο αριθμός τους στην επαρχία φθάνει τους 1.165 εκ των οποίων οι 1.456 ή ποσοστό 87% είναι εμβολιασμένοι. (209 ένοικοι είναι ανεμβολίαστοι).

– Στη Λεμεσό, λειτουργούν 41 στέγες. Σε αυτές εργάζονται 517 άτομα εκ των οποίων τα 443 ή ποσοστό 86% έχουν εμβολιαστεί. Στις Στέγες αυτές διαμένουν συνολικά 869 ένοικοι. Οι 800 ή ποσοστό 92% έχουν εμβολιαστεί.

– Στη Λάρνακα, λειτουργούν 15 στέγες με 233 άτομα προσωπικό. Το 84%, δηλαδή 195 εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί. Στις στέγες της Λάρνακας διαμένουν 360 ένοικοι, από αυτούς, οι 310, ποσοστό 86% έχει εμβολιαστεί.

– Στην Πάφο, λειτουργούν εννέα στέγες με 86 άτομα προσωπικό. Έχει εμβολιαστεί το 85%. Σε ό,τι αφορά τους ενοίκους, ο αριθμός τους φθάνει τους 147 εκ των οποίων οι 122 (83%) έχουν εμβολιαστεί.

– Στην Αμμόχωστο λειτουργούν έξι στέγες. Έχει εμβολιαστεί το 69% του προσωπικού και το 68% των ενοίκων.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, «ενόψει των εκτιμήσεων της επιστημονικής κοινότητας, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξαρση των εποχικών λοιμώξεων τη χειμερινή περίοδο ταυτόχρονα με την ύπαρξη της COVID-19 και προς διευκόλυνση κατά το δυνατό της πρόσβασης των ενοίκων των κλειστών δομών σε μονάδες εμβολιασμού, εισηγούμαστε όπως σε συνεννόηση του υπουργείου Υγείας με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να εντατικοποιηθούν οι οργανωμένοι εμβολιασμοί για την ενισχυτική/3η δόση και να διερευνηθεί η πιθανότητα όπως οι κινητές μονάδες εμβολιασμού κατά της COVID-19 γίνουν σε συνδυασμό και ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης Α, εάν αυτό είναι επιστημονικά αποδεκτό».

Philenews