Η παραίτηση της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα κλείνει το παράθυρο στο Κυπριακό

Σβήνουν πλέον οι ελπίδες για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα μετά και την παραίτηση της τρικομματικής λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα, λόγω του προβλήματος απαρτίας στη «βουλή» που οδηγεί στην απόφαση για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Ήδη διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε στα κατεχόμενα και το σενάριο των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» δίνει στον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ακόμη ένα επιχείρημα ώστε να αποφύγει τον διάλογο στο Κυπριακό. Μάλιστα θεωρούν ότι αν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες πριν το τέλος του χρόνου, τότε δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο πριν το 2023, αφού, όπως λένε, ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και οι προεδρικές στην Κύπρο. Άρα, όπως όλα δείχνουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στο Κυπριακό.

Κερδίζουν χρόνο

Η προσπάθεια της τ/κ πλευράς να κερδίσει χρόνο διαφάνηκε και από την αρνητική στάση που επέδειξε στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου ο Ερσίν Τατάρ. Ο Τ/Κ ηγέτης υπαναχώρησε από τη συμφωνία που έγινε κατά την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, επαναφέροντας τη θέση του για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου με καθορισμένα καθήκοντα που θα αφορούν τις Τεχνικές Επιτροπές και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, είναι γνωστές οι θέσεις που εκφράζει ο Τ/Κ ηγέτης στο Κυπριακό, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση επανέναρξης των συνομιλιών την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Θέσεις οι οποίες εξυπηρετούν τον στόχο της αναβάθμισης του ψευδοκράτους πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα από σχέσεις διμερούς συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Παραίτηση «κυβέρνησης»

Σε παραίτηση οδηγήθηκε τελικά η «κυβέρνηση» των κατεχομένων λόγω αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων στις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων και της έλλειψης απαρτίας στη «βουλή».

Την παραίτηση της τρικομματικής «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ υπέβαλε ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ στον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σε γραπτή δήλωσή του, ο «πρωθυπουργός» επικαλείται τις εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης». Τονίζει, επίσης, το πρόβλημα απαρτίας στη «βουλή», που δεν επιτρέπει στην «κυβέρνηση» να αντιμετωπίσει τις διάφορες ανάγκες και να ανταποκριθεί στο «νομοθετικό» της έργο.

Ο κ. Σανέρ αναφέρει ακόμη την πρόταση που κατέθεσε για τον καθορισμό ημερομηνίας πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», η οποία απορρίφθηκε και από τους συνομιλητές του. Εκφράζει, μάλιστα, παράπονα κατά της «βουλής», αφού, όπως λέει, «δεν είδαμε την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη».

Πρόωρες «εκλογές»

Το σκηνικό της ασυνεννοησίας και της πολιτικής αστάθειας περιέγραψε σε προχθεσινές του δηλώσεις ο «πρόεδρος της βουλής» Οντέρ Σενάρογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των πρόωρων «εκλογών», λέγοντας ότι άλλα λέει η «κυβέρνηση» και άλλα η αντιπολίτευση. «Προσπάθησα», είπε, «να πετύχω μια σύγκλιση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Αν και υπάρχει συμφωνία στο θέμα της ημερομηνίας της διεξαγωγής των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», εντούτοις προκύπτουν διαφωνίες σε θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Η αντιπολίτευση συμφωνεί με την «κυβέρνηση» για τη διεξαγωγή των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στις 6 Φεβρουαρίου, ζητεί όμως να αρχίσουν οι προεκλογικές απαγορεύσεις, με βάση την «νομοθεσία», από την ημέρα που η ημερομηνία δημοσιευθεί στην «επίσημη εφημερίδα», και όχι δύο μήνες πριν από τις «εκλογές», όπως ο «νόμος» αναφέρει.

Και αυτό γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχίες ότι η «κυβέρνηση» θα προχωρήσει στο μεσοδιάστημα και σε άλλες προσλήψεις στο «δημόσιο», παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων», διανομή χωραφιών και οικοπέδων προς άγραν ψήφων και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πάντως, ο γ.γ. του Κόμματος Αναγέννηση εξέφρασε παράπονα κατά του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, υποστηρίζοντας πως δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο και δεν λαμβάνει υπόψη τα μικρότερα «συγκυβερνώντα» κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι η τρικομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τότε τα τρία κόμματα και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή» στις 19 Δεκεμβρίου.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ