Κι άλλα εκατομμύρια στα κόμματα

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο σάλος από τον προκλητικό τρόπο που τα κόμματα πήραν προκαταβολικά εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία και ο προϋπολογισμός για το 2022, επαναφέρει το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Στον κρατικό προϋπολογισμό για τον νέο χρόνο υπάρχει κονδύλι €11,2 εκατομμυρίων που θα μοιραστούν ως κρατική χορηγία το 2022, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι κομματικές οργανώσεις νεολαίας και οι συνεργάτες των βουλευτών και των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα που εξασφάλισαν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, θα λάβουν το ποσό €11.207.712 ως κρατική χορηγία.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ποσό της κρατικής χορηγίας μπήκε πέρσι προκαταβολικά στα κομματικά ταμεία των τότε κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων που εξασφάλισαν για πρώτη φορά έδρες στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2021, αλλά και των κομμάτων που αύξησαν τα ποσοστά τους, χωρίς ως σήμερα να δοθεί οριστική λύση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο στον προϋπολογισμό του 2021, όσο και στον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχει πρόνοια η οποία αναφέρει ότι σε περιόδους βουλευτικών εκλογών, η κρατική χορηγία κατανέμεται στα πολιτικά κόμματα σε δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται το 50% του ποσού πριν από τις βουλευτικές εκλογές στα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το υπόλοιπο 50% μετά τις βουλευτικές εκλογές στα πολιτικά κόμματα που αποτελούν μέρος της νεοκλεγείσας Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο κατά προκλητικό τρόπο και κατά παράβαση της νομοθεσίας, Κυβέρνηση και κόμματα αποφάσισαν από κοινού όπως η επιχορήγηση δοθεί προκαταβολικά στο σύνολό της, ακριβώς με πρόσχημα ότι ήταν χρόνος εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό αφού κάποια κόμματα που πήραν χορηγία δεν μπήκαν στη Βουλή ενώ άλλα είδαν την εκλογική τους δύναμη να μειώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρμονία στη χορηγία και το ποσοστό που εξασφάλισαν στις εκλογές. Μήνες τώρα το Υπουργείο Οικονομικών και με βάση γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας επιχειρεί να ανακτήσει μέρος της χορηγίας που κακώς δόθηκε. Ωστόσο τα κόμματα που πήραν περισσότερα από όσα δικαιούνταν αρνούνται να τα επιστρέψουν. Το θέμα είναι αν το Υπουργείο θα τολμήσει να αποκόψει και να κατακρατήσει το οφειλόμενο ποσό από τις χορηγίες του 2022.

Αναλυτικά το ποσό €6.649.451, που αφορά την τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων, κατανέμεται σύμφωνα με το νόμο ως εξής: Ποσοστό 15% ή ποσό €997.4 χιλ. καταβάλλεται ισόποσα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές.

Στα €4.5 εκατ. οι μισθοί συνεργατών

Ποσό ύψους €4.531.261 από το σύνολο της κρατικής χορηγίας παραχωρείται για κάλυψη της δαπάνης για την εργοδότηση κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Τα πολιτικά κόμματα τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση καταθέτουν το αργότερο εντός τριών μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ελεγμένους λογαριασμούς αναφορικά με το ποσό της χρηματοδότησης

 

Επίσης ποσό ύψους €314,6 χιλ. από τις συνολικές πιστώσεις παραχωρούνται επίσης ως επιχορηγήσεις σε οργανισμούς νεολαίας των κομμάτων που εκπροσωπούνται με ένα τουλάχιστο βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 η χρηματοδότηση κατανέμεται ως εξής:

α) Ποσό ύψους €9 χιλ. σε κάθε κομματική οργάνωση Νεολαίας. Κατά τις πρόσφατες εκλογές οκτώ κόμματα και κινήματα εκπροσωπούνται στη Βουλή. Έτσι θα διατεθούν συνολικά €72 χιλιάδες.

β) Το υπόλοιπο ποσό ύψους €242,6 χιλ. διανέμεται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές.