Λουκέτο στην Επιτροπή Σιτηρών: Την χρεοκόπησαν και έφυγαν κύριοι

epa04848829 A combine harvester drives thorugh a field of winter barley in Wakendorf, Germany, 16 July 2015. Farmers in northern Germany are expecting an average grain and rapeseed harvest this year. EPA/DANIEL REINHARDT

Με την Επιτροπή Σιτηρών να μετρά αντίστροφα ως τα Χριστούγεννα για την κατάργησή της, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων θυμήθηκαν χθες να αναδείξουν τον βαρυσήμαντο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Επιτροπή Σιτηρών στη διατήρηση αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών, εξαιτίας της έλλειψης σιτηρών που παρατηρείται στην κυπριακή αγορά, που αναπόφευκτα οδηγεί στην αύξηση των τιμών των τροφίμων πρώτης ανάγκης. Η Επιτροπή Σιτηρών ακόμη και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο που κάποιοι αγροτοπατέρες θυμήθηκαν σήμερα να της αναθέσουν, διότι τα τελευταία 15 χρόνια κατέγραφε συνεχώς τεράστιες οικονομικές ζημιές λόγω κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Το δε κράτος δεν μπορούσε να συνδράμει οικονομικά παραχωρώντας κρατική χορηγία στην Επιτροπή Σιτηρών, καθώς θα παραβίαζε την νομοθεσία που διέπει τον ανταγωνισμό, μια εξέλιξη που θα προκαλούσε την παρέμβαση της ΕΕ. Ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση της Επιτροπής Σιτηρών φέρει, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής υπηρεσίας, ο τέως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος, προήδρευε για 16 χρόνια και μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 2019, του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Σιτηρών.

Ο φετινός, που είναι και ο τελευταίος προϋπολογισμός της Επιτροπής Σιτηρών, θα είναι ελλειμματικός κατά €7 εκατ., ενώ αναμένεται να προκύψει ταμειακό έλλειμμα γύρω στο €1 εκατ. Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Σιτηρών το 2020 ήταν ελλειμματικός κατά €8,4 εκατ.

Κακοδιαχείριση

Στην οικονομική κατρακύλα της Επιτροπής Σιτηρών συνέβαλαν η διαχρονική κακοδιαχείριση, η ανύπαρκτη εποπτεία, η απουσία εσωτερικού ελέγχου και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Είναι ο μοναδικός ημικρατικός οργανισμός για τον οποίον οι ιδιώτες ελεγκτές εξέφρασαν αδυναμία έκφρασης ελεγκτικής γνώμης όσον αφορά τις οικονομικές του καταστάσεις για τα έτη 2011 μέχρι 2015 λόγω έλλειψης στοιχείων. Αρκούντως ενδεικτικά τα συμπεράσματα της Ελεγκτικής υπηρεσίας: «Η όλη εικόνα που παρουσιάζει η Επιτροπή Σιτηρών παραπέμπει σε κάκιστη οικονομική διαχείριση, μη αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων, συνεχή απομείωση της κρατικής επένδυσης και γενικά σε έναν οργανισμό που αφέθηκε να παραπαίει χωρίς την αναμενόμενη διοικητική εποπτεία».

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ