Με ψευδή στοιχεία πήραν 4εκ.

Ακόμα και την πανδημία του κορονοϊού επιχειρούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν για να αποκομίσουν αθέμιτα κέρδη. Αναφερόμαστε σε περίπου 4500 επιχειρήσεις, οι οποίες υπέβαλαν ψευδή ή και λάθος στοιχεία  προκειμένου να λάβουν χρήματα μέσω των σχεδίων που εφαρμόστηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων βουλευτών της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, προσθέτοντας πως αυτό διαφάνηκε μέσα από τους ελέγχους που διενήργησε το υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου οι 4500 αυτές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 4εκ. ευρώ που πήραν στη βάση των στοιχείων που κατέθεσαν και τα οποία όμως ύστερα από τον έλεγχο που διενήργησαν οι λειτουργοί του Υπουργείου αποδείχθηκαν ψευδή. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι

   τον Μάρτιο του 2021 και οι έλγχοι θα συνεχιστούν. Πάντως η κ. Αιμιλιανίδου είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι από  τα περίπου €4 εκατ., έχουν ήδη εισπραχθεί τα €2 εκατ.

Η υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα η οποία επιδοτούσε για 20 μήνες το μισθολογικό κόστος λόγω πανδημίας. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτήθηκαν δεν μπορούν να απολύσουν κανένα υπάλληλο μέχρι και τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση απόλυσης θα είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν όλα τα χρήματα που έλαβαν.

Ερωτηθείσα για τον τερματισμό των σχεδίων στήριξης που είχαν εφαρμοστεί λόγω πανδημίας, στο τέλος Οκτωβρίου και για ενδεχόμενο επέκτασής τους, η υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα επεκταθούν αλλά ανέφερε ότι παρά τη λήξη των σχεδίων, εφαρμόζεται μια συνεκτική πολιτική έτσι ώστε να συνεχίσει το κράτος να στηρίζει τους πολίτες. Η κ. Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι για τα σχέδια στήριξης δαπανήθηκαν κονδύλια πέραν του €1 δισ.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η υπουργός ανέφερε ότι  θα δοθεί παράταση υποβολής αιτημάτων για ένταξη στο Σχέδιο Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων έληξε στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση στο δεύτερο σχέδιο για καταβολή με δόσεις των οφειλών.  Ανέφερε ότι κατατέθηκαν 4,577 αιτήσεις οι μισές σε σύγκριση με το πρώτο σχέδιο, από το οποίο εισπράχθηκαν πέραν των 58 εκατ.