Ο επιλεκτικός Γενικός Ελεγκτής, οι αρχές και η ηθική του! Η αποκάλυψη της αλήθειας (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Όλοι θυμόμαστε, τον Μάιο 2017, την άνευ προηγουμένου κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του τέως Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχετικά με την οικογενειακή κατοικία του κ. Μιχαηλίδη στην Κοκκινοτριμιθιά και το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης της που εκκρεμούσε για 20 περίπου χρόνια μετά την ανέγερση της, λόγω διαφόρων παραβάσεων, όπως τότε λέχθηκε, σχετικά με όρους στην συγκεκριμένη άδεια οικοδομής.

Της Αλεξίας Καφετζή

Ο όρος στην Άδεια Οικοδομής της οικογενειακής κατοικίας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη που δεν ικανοποιήθηκε με το κόστος στο δημόσιο

Όπως τότε αναφέρθηκε, στην άδεια οικοδομής της οικογενειακής κατοικίας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είχε επιβληθεί όρος να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες τα κόστη κατασκευής του πεζοδρομίου και μέρους του δρόμου μπροστά στην οικία. Αναφέρθηκε επίσης σχετικά, ότι η οικία του γενικού ελεγκτή βρίσκεται έναντι του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοτριμιθιάς και για τον λόγο αυτό, το κοινοτικό συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο για λόγους δημόσιας ασφάλειας να ολοκληρώσει το έργο, χωρίς όμως να καταβληθεί το κόστος που η άδεια οικοδομής για την οικία του κ. Μιχαηλίδη προνοούσε να καταβληθεί με βάση τον σχετικό όρο που επιβλήθηκε στην άδεια οικοδομής.

Ο κ. Μιχαηλίδης τότε πρόβαλε το επιχείρημα, με γραπτή απάντηση του, ότι:

«Στην εκδοθείσα πολεοδομική άδεια υπήρχε όρος για παραχώρηση τμήματος και για κατασκευή πεζοδρομίου και ασφαλτόστρωση του δρόμου στην πρόσοψη του τεμαχίου, μπροστά από την οικία, ενώ επίσης προβλεπόταν η παραχώρηση χώρου πρασίνου της στο νοτιοανατολικό μέρος του τεμαχίου. Ο χώρος πρασίνου δεντροφυτεύτηκε από μας και τα δέντρα έτυχαν της δέουσας περιποίησης για πολλά χρόνια.

Στις 6 Οκτωβρίου 2000 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Γνωστοποίηση Απαλλοτρίωσης για τη διαπλάτυνση και ευθυγράμμιση του δρόμου μπροστά από την οικία, μέσω της οποίας απαλλοτριώθηκε τμήμα εμβαδού 208 m2, στο οποίο θα κατασκευαζόταν το πεζοδρόμιο και θα γινόταν διαπλάτυνση του οδοστρώματος στην πρόσοψη του τεμαχίου, που αναφέρεται πιο πάνω. Για την απαλλοτρίωση αυτών των 208 m2 η προσφερθείσα αποζημίωση ήταν μόλις ΛΚ6 (€10), ενώ ήδη υπήρχε δρόμος πρόσβασης μπροστά από το τεμάχιο και άρα δεν ετίθετο θέμα υπεραξίας του τεμαχίου λόγω δημιουργίας δρόμου πρόσβασης. Είναι προφανές ότι το συμβολικό αυτό ποσό (για γη εμβαδού 208 m2, σημαντικά μεγαλύτερης αξίας — την 1.1.2013 θα είχε αξία περί τις €15.000 εφαρμόζοντας την ίδια αναλογία όπως πιο πάνω) δινόταν αφού το τεμάχιο θα αποκτούσε υπεραξία από την διαπλάτυνση και ευθυγράμμιση του δρόμου και την κατασκευή των πεζοδρομίων.

Το έργο της διαπλάτυνσης και ευθυγράμμισης του δρόμου που θα γινόταν από το Κοινοτικό Συμβούλιο καθυστέρησε για πολλά χρόνια, αντιλαμβάνομαι εν αναμονή της υλοποίησης του αποχετευτικού συστήματος που θα κατέστρεφε το οδόστρωμα. Τελικά το έργο προωθήθηκε περί το 2010-2011 (δεν έχω ακριβή στοιχεία) και περιλάμβανε επίσης
κατασκευή όλων των πεζοδρομίων κατά μήκος του δρόμου, μπροστά από όλες τις οικίες.
Την ίδια περίοδο προωθήθηκε η κατασκευή πεζοδρομίων σε πολλές περιοχές της Κοινότητας. Επικοινώνησα σήμερα το πρωί με τον Κοινοτάρχη Κοκκινοτριμιθιάς και μου επιβεβαίωσε αυτό που γνώριζα, ότι δηλαδή η Κοινότητα αποφάσισε τότε να επωμιστεί η ίδια το κόστος των πεζοδρομίων και να μην το επιμερίσει στους επηρεαζόμενους κατοίκους (όπως συνήθως γίνεται στις πόλεις).

Συνεπώς δεν έχω αντιληφθεί γιατί θα έπρεπε μόνο η σύζυγος μου να επιβαρυνθεί την κατασκευή αυτή».

Ο όρος στην πολεοδομική άδεια πολίτη που επιμένει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να
ικανοποιηθεί με κόστος στον πολίτη

Ε λοιπόν, αυτά λέει ο κ. Μιχαηλίδης για τη δική του οικογενειακή οικία και την επιβάρυνση της οικογένειας του με το κόστος κατασκευής πεζοδρομίων κτλ τα οποία αποτελούν μάλιστα όρο για την παραχώρηση της άδειας για την κατοικία του, όμως εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις του κ. Μιχαηλίδη όταν πανομοιότυπος όρος και μάλιστα επίσης στην Κοκκινοτριμιθιά υπάρχει σε άλλη πολεοδομική άδεια!

Όπως η «24» πληροφορήθηκε από πηγές του Τμήματος Πολεοδομίας απ’ όπου εξασφάλισε και σχετική αλληλογραφία, επιστολές που υπογράφει ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τον αμέσως προηγούμενο χρόνο της αποκάλυψης για τον όρο στην άδεια για την δική του οικογενειακή κατοικία, είχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για όρο σε χορηγηθείσα πολεοδομική έγκριση η οποία προέβλεπε για την καταβολή του κόστους της κατασκευής επίσης πεζοδρομίων, από τους ιδιοκτήτες τεμαχίων.

Επέμενε στην συγκεκριμένη περίπτωση, και απορία προκαλεί επίσης γιατί ασχολήθηκε με ένα τέτοιο μικρό θέμα, και δη της γειτονίας του, προσωπικά ο ίδιος, σε αντίθεση με τα όσα έλεγε μετέπειτα για την δική του περίπτωση, οι πολίτες να καταβάλουν σε Ειδικό Ταμείο του Κοινοτικού Συμβουλίου το κόστος κατασκευής των πεζοδρομίων για να ικανοποιήσουν τον όρο στη σχετική άδεια που τους δόθηκε, παρά το γεγονός ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα κατασκεύαζε το ίδιο τον συγκεκριμένο δρόμο και όλα τα υπόλοιπα πεζοδρόμια καθ’ όλο το μήκος του.

Μέγα θέμα συνταγματικής και ηθικής τάξης για τον Γενικό Ελεγκτή και τα σχόλια των αρμοδίων

Παρόλο που για τη σύζυγο του θεωρούσε εντελώς άδικο κάτι τέτοιο και δεν αντιλαμβανόταν, παρά το ότι υπήρχε συγκεκριμένος όρος στην άδεια που δόθηκε για την οικογενειακή του οικία, για πανομοιότυπη περίπτωση άλλου πολίτη, κάτοικου επίσης της Κοκκινοτριμιθιάς, θεωρούσε τον όρο που επιβλήθηκε στην σχετική άδεια δεσμευτικό και δεν διερωτήθηκε, αφού το Κοινοτικό Συμβούλιο θα κατασκεύαζε τα υπόλοιπα πεζοδρόμια κατά μήκος του συγκεκριμένου δρόμου, και δεν προβληματίστηκε όπως για τη σύζυγό του «Συνεπώς δεν έχω αντιληφθεί γιατί θα έπρεπε μόνο» ο συγκεκριμένος πολίτης «να επιβαρυνθεί την κατασκευή αυτή» – προφανώς γιατί δεν επρόκειτο για τη σύζυγο του με κόστος στην οικογένεια του!

Το θέμα δεν θα μείνει εδώ

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, και μάλιστα αγγίζει σοβαρές, θεμελιώδεις αρχές του ίδιου του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των Αρχών και της ηθικής αξιωματούχων της πολιτείας και πρωτίστως του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας που τόσο εύκολα κρίνει και κατακρίνει όλους τους άλλους πολλές φορές με διαρροές, εντελώς αδίκως, όπως του υπέδειξε επανειλημμένα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και με δημόσιες δηλώσεις του, επισύροντας του την προσοχή.

Συνεπώς, η «24» θα επανέλθει επί του θέματος αν παραστεί ανάγκη, σε περίπτωση που δεν προκύψει ίση μεταχείριση των πολιτών της Δημοκρατίας, όπως της μεταχείρισης που έτυχε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, με το δημόσιο ουσιαστικά να επωμίζεται το κόστος για την ικανοποίηση του όρου που υπήρχε στην δική του άδεια, αλλά να μην επωμίζεται το κόστος για την κατασκευή πεζοδρομίων κτλ σε όρους που υπάρχουν στις άδειες όλων των άλλων πολιτών, σε πανομοιότυπες δηλαδή περιπτώσεις.

Κατά τ’ άλλα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας παρουσιάζει τον εαυτό του ως να αγωνίζεται δήθεν κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος στη βάση αρχών… προφανώς μόνο όταν αφορά άλλους με τους οποίους κοντράρεται;!

Δείτε τα έγγραφα εδώ:

KokkinotrimithiaPezodromia1