Ο Υπουργός Οικονομικών κλείνει το μάτι στην ακρίβεια

Πλήρη κάλυψη στις εταιρείες πετρελαιοειδών για τις μεγάλες και αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών, οι οποίες συνεχίζουν να προκαλούν ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες έδωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Διεμήνυσε μάλιστα ότι στο επιτελείο της κυβέρνησης δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασης, όπως η επιβολή πλαφόν, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το δόγμα του ΔΗΣΥ ότι τα πάντα πρέπει να καθορίζονται και να ρυθμίζονται από την αγορά.

Ο Κ. Πετρίδης χαρακτήρισε «πρόσκαιρο» το φαινόμενο της ακρίβειας, προσθέτοντας ότι «οφείλεται απόλυτα σε εξωγενείς συνθήκες». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «για ολόκληρο το 2021 αναμένεται πληθωρισμός της τάξης του 2%», προσθέτοντας ότι «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις δεν θα μιλάμε για πληθωριστική κρίση που θα αναστατώσει πολύ τον κόσμο». Ανέφερε ακόμη ότι μέσω της ΑΤΑ υπάρχει μια αποζημίωση στον καταναλωτή για την αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία και οι καταγγελίες των οργανώσεων καταναλωτών διαψεύδουν τον Υπουργό Οικονομικών. Ενδεικτικά, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2021 αυξήθηκε με ρυθμό 4,1%», καθώς και ότι «οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2020 καταγράφηκαν στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 39,4% και στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 21,1%». Επισημαίνεται επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Αμετανόητη η κυβέρνηση για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Πετρίδης δήλωσε αμετανόητος για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, η οποία τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές προσφέροντας καταφύγιο στους γεωργοκτηνοτρόφους.

«Η κυβέρνηση δεν θα πει mea culpa για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, που ουδέποτε είχε αποθέματα και στοίχισε στον φορολογούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι «δεν εξετάζονται άλλου είδους παρεμβάσεις, όπως οροφές τιμών ή οτιδήποτε άλλο δημιούργησαν μαύρη αγορά και ελλείψει προϊόντων σε άλλες χώρες, πέρα από το ψωμί, το νερό και το γάλα που εξετάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο». Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το τι εξετάζεται από το Υπουργείο Εμπορίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με πλαφόν σε οποιοδήποτε προϊόν.

«Δεν θα αναστατώσει πολύ τον κόσμο, δεν εξετάζονται παρεμβάσεις»

Στοιχεία διαψεύδουν τον ΥΠΟΙΚ

Τα στοιχεία και οι καταγγελίες των οργανώσεων καταναλωτών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ΥΠΟΙΚ για πληθωρισμό 2% για ολόκληρο το 2021. Ενδεικτικά, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2021 αυξήθηκε με ρυθμό 4,1%», καθώς και ότι «οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2020 καταγράφηκαν στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 39,4% και στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 21,1%».

πηγή: διάλογος