«Όχι» σε αποφυλάκιση βαρυποινίτη γιατρού

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση 65χρονου γιατρού που εκτίει ποινή φυλάκισης 26 ετών για αδικήματα σεξουαλικής φύσης και η οποία στρεφόταν κατά της απόφασης άλλου Δικαστηρίου να μην τον αποφυλακίσει λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. 

Ο 65χρονος καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου και από τις 27/10/2011 εκτίει την ποινή φυλάκισης του στις Κεντρικές Φυλακές. Με αίτηση την οποία καταχώρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 29/9/2020, επιδίωξε την έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus ad Subjiciendum για να αφεθεί ελεύθερος ή/και να αποφυλακισθεί «λόγω της παρανομίας ή/και αυθαιρεσίας που υφίσταται πλέον στην αποστέρηση της ελευθερίας του». Η αίτηση απορρίφθηκε και με την έφεση αμφισβητείται η ορθότητα της απορριπτικής απόφασης.

Η έφεση του προωθήθηκε στη βάση δύο λόγων, ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εσφαλμένα έκρινε πως δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις έκδοσης προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus και ότι προέβη σε αυθαίρετα και αντινομικά συμπεράσματα και ευρήματα τα οποία αντίκεινται με τα πραγματικά και νομικά δεδομένα της υπόθεσης.

Ο γιατρός, με την ένορκη δήλωση του, παραπονέθηκε επίσης, ότι τα Ιατροσυμβούλια (είχαν απορρίψει αίτημά του για αποφυλάκιση για λόγους υγείας) κατά παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, της αρχής της αξιοκρατίας και της αρχής του κράτους δικαίου, συστήνονται για να εγκρίνουν μόνο τους VIP κρατούμενους, δηλαδή άτομα υψηλού κοινωνικού κύρους. Διατυπώνει διάφορα ερωτήματα «ενδεικτικά των πολλών προβληματικών σημείων που θέτουν εν αμφιβόλω την απορριπτική απόφαση του Ιατροσυμβουλίου», η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και τον υποβάλλει, όπως διατείνεται, σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Στην απόφασή του, το Εφετείο συμφώνησε με το πρωτόδικο Δικαστήριο, ότι το μέτρο του Habeas Corpus δεν προσφέρεται για τον επιδιωκόμενο σκοπό. «Σημειώνουμε πως», αναφέρει το Εφετείο, «όπως υπέδειξε το πρωτόδικο Δικαστήριο, το υπόβαθρο των γεγονότων τα οποία ο αιτητής έθεσε, ενδεχομένως να είναι το αντικείμενο άλλης δικαστικής διαδικασίας.

\Σύμφωνα με το Εφετείο, το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν καθιερώνει γενική υποχρέωση στα Κράτη να απελευθερώνουν κρατούμενους για λόγους υγείας, επιβάλλει μάλλον υποχρέωση προστασίας της σωματικής τους υγείας, παρέχοντας, για παράδειγμα, την απαιτούμενη ιατρική αρωγή. Στην Κύπρο, θέματα που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Φυλακών στο οποίο ένας κρατούμενος μπορεί να προσφύγει υποβάλλοντας παράπονο (άρθρο 25 του Νόμου). Αναμένεται δε ότι οι Αρχές των Φυλακών θα μεριμνήσουν για την παροχή στον εφεσείοντα κάθε αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας», καταλήγει το Εφετείο.

Philenews