Παραχώρηση γης στον κατοχικό στρατό με φόντο το ΕΒΚΑΦ

Το κατοχικό καθεστώς αποφάσισε να παραχωρήσει στον κατοχικό στρατό γη η οποία ανήκει στα βακούφια. Ενέργεια η οποία δεν θεωρείται άσχετη με άλλες κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος, όπως στο Βαρώσι, που έχουν φόντο το ΕΒΚΑΦ. Και η νέα απόφαση δεν θεωρείται άσχετη με τις κινήσεις στο περιουσιακό.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευαν χθες απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του κατοχικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία έκταση 145 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που χαρακτηρίζεται ως βακούφικη και βρίσκεται στη χερσόνησο της Καρπασίας θα δοθεί στον κατοχικό στρατό για περίοδο 30 ετών χωρίς ενοίκιο.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (πηγή ΚΥΠΕ) έγραψε πως το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του κατοχικού καθεστώτος αποφάσισε να παραχωρήσει προς χρήση από τη «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» για 30 χρόνια, σύμφωνα με την απόφαση του «διοικητικού συμβουλίου» του «τμήματος βακουφίων» και θρησκευτικών υποθέσεων, ημερομηνίας 21 Σεπτεμβρίου 2021, η περιουσία που ανήκει σε αυτό και βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας του Ριζοκαρπάσου.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση του «υπουργικού» δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους στις 14 Οκτωβρίου. Όταν εξετάστηκε ο χάρτης που επισυνάπτεται στην απόφαση, προστίθεται, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή που προσφέρθηκε στον κατοχικό στρατό δωρεάν ήταν 145.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η συγκεκριμένη έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που σχετίζονται με το περιουσιακό αλλά και το θέμα της Αμμοχώστου. Με βάση την τελευταία εξέλιξη, η απόφαση που λήφθηκε από το κατοχικό καθεστώς διαμηνύει πως αναγνωρίζει τις περιουσίες που το ΕΒΚΑΦ δηλώνει ότι είναι δικές του. Αναγνωρίζοντας την παραχώρηση «γης του ΕΒΚΑΦ» προς τον λεγόμενο «τουρκοκυπριακό στρατό» το καθεστώς των κατεχομένων καθιστά σαφές ότι αναγνωρίζει και όλες τις άλλες «βακούφικες περιουσίες».

Μια περιοχή στην οποία δηλώνεται από τουρκικής πλευράς ότι είναι βακούφικη περιουσία είναι και το τμήμα των Βαρωσίων. Και με την τελευταία εξέλιξη το κατοχικό καθεστώς δείχνει τις προθέσεις του και τι ακριβώς θέλει να πετύχει όταν καλεί τους πρόσφυγες Βαρωσιώτες να πάνε στη λεγόμενη «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Η «νομική μάχη» στην οποία προσκαλεί τους Ελληνοκύπριους το κατοχικό καθεστώς θα είναι ουσιαστικά μεταξύ των Βαρωσιωτών και του ΕΒΚΑΦ. Αλλά στο μεταξύ φροντίζει το ίδιο το κατοχικό καθεστώς να δημιουργήσει μια σειρά από δεδομένα που να αναγνωρίζουν και να ενισχύουν τη θέση του ΕΒΚΑΦ και το ότι του ανήκουν περιουσίες στα Βαρώσια και αλλού.

Η πρόσκληση που απηύθυνε το κατοχικό καθεστώς και φροντίζει να την επαναλαμβάνει ο Ερσίν Τατάρ, δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια των κατοχικών αρχών να παγιδέψουν τους πρόσφυγες και μέσω απόφασης της «επιτροπής» να τους «αποδείξουν» πως οι περιουσίες αυτές για τις οποίες προσέφυγαν δεν τους ανήκουν αλλά είναι του ΕΒΚΑΦ.

Συζήτηση για τα Βαρώσια στο ΣΕΥ τη Δευτέρα 

Η κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, αλλά και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, θα βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης.

Ο  ίδιος αξιωματούχος εξήγησε (σύμφωνα με τα ΚΥΠΕ) πως το θέμα τοποθετήθηκε στην ημερήσια διάταξη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο ως συνέχεια της δήλωσης του Ζοζέπ Μπορέλ τον Ιούλιο, στην οποία αναφερόταν πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν πιθανές ενέργειες σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αντιστρέψει τις μονομερείς τις κινήσεις στην περιοχή. «Επειδή η Τουρκία δεν έχει αντιστρέψει βήματα και στην πράξη τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον Ιούλιο, όταν αποφασίστηκε η αλλαγή καθεστώτος (σ.σ.: μέρους της περίκλειστης πόλης). Θα ακούσουμε από τα κράτη μέλη τι πρέπει να γίνει», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η συζήτηση για τα Βαρώσια εντάσσεται στη μεγαλύτερη συζήτηση που αφορά το Κυπριακό και την προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας την ατζέντα της συνάντησης, παράλληλα με τα Βαρώσια αναμένεται να συζητηθούν και περιστατικά στην ανατολική Μεσόγειο με την εμπλοκή πλοίων κυπριακών συμφερόντων και τουρκικών στρατιωτικών πλοίων.

Επισημαίνοντας πως ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και πως υπήρξαν συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως ο κ. Γκουτέρες θέλει να συνεχίσει τον διάλογο για το Κυπριακό αλλά πως θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα δύο μέρη.

«Αναμένουμε μια συζήτηση τη Δευτέρα κατά την οποία οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, καθώς και πώς θα διαμορφωθούν στο πλαίσιο της ευρύτερης εικόνας της επιστροφής σε συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», κατέληξε.

Το ζήτημα των Βαρωσίων βρίσκεται στην ατζέντα ως θέμα τρέχουσας επικαιρότητας, μαζί με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην Τυνησία, μεταξύ άλλων. Η κυρίως ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, την ανατολική γειτονία και την κατάσταση στην Αιθιοπία και τη Νικαράγουα.

Philenews