Προεδρική απάντηση στις ανησυχίες: Δεν ιδιωτικοποιούνται

Οι ψίθυροι και οι φόβοι για ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσηλευτηρίων υφέρπουν εδώ και χρόνια. Δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι και το ΓΕΣΥ είναι το σκαλοπάτι από το οποίο περνά η ιδιωτικοποίηση. Θεωρούν διάφοροι κύκλοι ότι μεθοδεύεται πτώχευση και κατάρρευση του ΓΕΣΥ για να αναγκαστεί η πολιτεία να καταφύγει στο πούλημα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Πάντως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν και χτες ξεκάθαρος, λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, θέλοντας να καθησυχάσει φόβους και ανησυχίες που προκύπτουν και από τα διάφορα σκάνδαλα με υπερχρεώσεις και εκμετάλλευσης των πόρων του ΓΕΣΥ. Θυμίζουμε και πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη σε μια ανάλογη σύσκεψη που με έμφαση είπε «μόνο πάνω από το πτώμα μου θα αλλάξει το ΓΕΣΥ.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις του με τους Φορείς Υγείας, δέχθηκε χτες, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του ΟΑΥ, τα μέλη της οποίας συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για την προσπάθεια που καταβάλλεται όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ.

Κατά τη συνάντηση μελετήθηκαν τρόποι βελτίωσης του συστήματος ελέγχου για να αποφεύγονται καθυστερήσεις, αλλά και καταχρήσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για διενέργεια αυστηρών ελέγχων.

Επίσης, κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τη διαδικασία ένταξης καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε για ακόμα μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, υπογραμμίζοντας ότι μοναδικός στόχος είναι η προσφορά ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως στη σημερινή σύσκεψη «ζητήθηκαν εξηγήσεις για τα προβλήματα και δεσμεύτηκε και ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας να δουλέψουμε αρμονικά και σε συνεργασία για να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά που ταλανίζουν τους ασθενείς εδώ και καιρό».

Κληθείς να πει ποια θέματα εξετάστηκαν και εάν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τα μελετήσει ο ΟΑΥ. Επεσήμανε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα της ένταξης νέων φαρμάκων στο Σύστημα, καθώς και για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και οι καταχρήσεις του Συστήματος.

Ο κ. Χατζηπαντέλα επανέλαβε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι πως «δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ΓεΣΥ», τονίζοντας πως και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος, διαβεβαιώνοντας πως «δεν αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ».