Προς κατάργηση οι πλαστικές σακούλες, όμως όχι όλες

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού θα καταργηθούν τελείως οι λεπτές πλαστικές σακούλες από τα ταμεία των υπεραγορών / Θα υπάρχουν όμως στα ράφια των υπεραγορών και θα συνεχίσει η πώληση τους / Τι θα γίνει με τις πλαστικές σακούλες σε καταστήματα

Προς την οριστική της κατάργηση οδεύει η χρήση των λεπτών πλαστικών σακούλων, τις οποίες εδώ και χρόνια μπορούσες να αγοράσεις από το ταμείο της υπεραγοράς με χρέωση €0,05 συν Φ.Π.Α , μετά από την απόφαση που πάρθηκε λόγω του ότι οι συγκεκριμένες πλαστικές σακούλες έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ένεκα του τρόπου διάσπασης τους.

Η Brief επικοινώνησε με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, η οποία μας ανέφερε ότι αυτή η κατάργηση των λεπτών πλαστικών σακουλών είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από την περασμένη άνοιξη και τώρα συζητείται στην Βουλή.

Όσο αφορά το ποιες ακριβώς πλαστικές σακούλες θα καταργηθούν,  η Επίτροπος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος, την λεπτή πλαστική σακούλα που είναι κάτω από 5mm: «Δεν πρόκειται για όλες τις πλαστικές σακούλες όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν τα καταστήματα που είναι πιο χοντρές πλαστικές σακούλες. Μιλάμε για τις λεπτές, πλαστικές σακούλες που βρίσκονται στο σουπερμάρκετ και για εκείνες που διανέμουν το φαγητό σε κάποια delivery. Είναι αυτές που όταν μείνουν εκτεθειμένες στο ήλιο διασπώνται αλλά δεν εξαφανίζονται ποτέ γιατί μένουν μικροΐνες», εξήγησε.

Σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι πλαστικές σακούλες θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα ράφια των υπεραγορών αλλά όχι στα ταμεία. «Κάποιος θα μπορεί να τις αγοράσει σε ρολό που θα βρίσκεται στο ράφι της υπεραγοράς αλλά πάντα συστήνεται η μειώση στη χρήση της», ανέφερε η κα. Βασιλείου, τονίζοντας ότι για τα ψώνια από τις υπεραγορές θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πρακτική που ακολουθούσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Όπως επεσήμανε η Επίτροπος, η χρήση των πλαστικών σακούλων μετά την χρέωση είχε αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση του 80%.«Πρόκειται για πάρα πολύ σημαντική η μείωση που σημειώθηκε στο μεταβατικό στάδιο που χρεώναμε τις σακούλες», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το ότι δόθηκε χρόνος για προσαρμογή και ότι πρέπει να βλέπουμε το πως η δραστηριότητα μας είναι ωφέλιμη ή όχι για το κοινό καλό.

Ερωτηθείσα έαν υπάρχει πιθανότητα να καταργηθούν και οι σακούλες στα καταστήματα, η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι για πιο χοντρές πλαστικές σακούλες δεν υπάρχει ακόμα σκέψη να καταργηθούν, αλλά υπάρχει παρότρυνση της αποφυγής χρήσης τους. «Εκείνο που λέμε πάντα είναι να παράγουμε όσο το λιγότερο δυνατό απόβλητα τα οποία είναι επιβλαβή για το περιβάλλον ή που χρειάζονται περισσότερη δουλειά στο να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιηθούν. Αυτή είναι η σύσταση που δίνουμε χωρίς να γίνεται υποχρέωση όμως», πρόσθεσε.

Τέλος, η Επίτροπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα σίγουρη ημερομηνία για το πότε θα καταργηθούν οι σακούλες λόγω του ότι το θέμα ακόμα συζητείται στην Βουλή.

πηγή: Brief